شاید قاطعانه بتوان گفت که این سوال بارها در ذهن هر یک از ما شکل گرفته و بسیاری از افراد پس از جستجوی پاسخ های مناسب برای این سوال خود، مسیر های جدیدی را در زندگی و شاد بودن راهکارهایی برای افزایش شادی زنان در زندگی پیش گرفته و تحولات شخصی آن ها رقم می خورد.
چه چیزی باعث شادی در انسان می شود؟
با توجه به اینکه شاد بودن برای هر شخص تعریفی جداگانه دارد، می توان به تعاریف زیادی از معنای شاد بودن دست یافت. در لغت نامه هم، معنای شادی، به داشتن احساسی از لذت و رضایت که حال خوش را برایمان رقم بزند تعبیر می شود. اما اینکه لذت و رضایت هریک از ما چگونه شکل می گیرد هم، تفسیر متفاوتی برای هر کداممان دارد. به این ترتیب می توان دریافت که معنای شادی تا چه اندازه می تواند وسیع و متنوع باشد.
شواهد حاکیست که داشته های ما نمی توانند دلیل اصلی شاد بودنمان شوند بلکه شاد بودن ناشی از امکانات موجود در زندگی، به این بستگی دارد که تا چه اندازه بتوان از آنها لذت برد. در واقع شادترین افراد را کسانی تشکیل نمی دهند که در رفاه کامل هستند و هرچه از زندگی می خواهند دارند، بلکه شادترین افراد کسانی هستند که بهترین استفاده را از داشته های زندگی خود می برند.
حال شاید بپرسید پس چگونه است که برخی افراد در بیشتر مواقع شاد هستند؟
می توان گفت تفاوت افراد شاد و غیر شاد در این است که افراد شاد به روی داشته های زندگی خود و کسانی که شاد نیستند به روی نداشته هایشان تمرکز می کنند. حتما شما هم از نزدیک با افراد شاد برخورد داشته اید. کسانی که همواره لبخند بر لب دارند و خلقشان خوش است، به راحتی تفریح می کنند و می خندند و انرژی مثبتی که از آنها پخش می شود، حضورشان را پیشاپیش به ما نشان می دهد. به همین دلیل مشتاقانه جذبشان می شویم و از اینکه کنارشان وقت بگذرانیم، احساس خوبی داریم.
با اینکه پرداختن به این موضوع که برخی افراد شاد به دنیا می آیند، می تواند بهانه ای برای برخی از ما باشد که برای شاد نبودن خود مسایل مربوط به تولدمان را بهانه قرار دهیم اما نمی توان نقش محیط زندگی را در میزان شادمانی خود نادیده گرفت. بنابراین اگر این شانس را داشته باشیم که در محیطی امن و راحت به دنیا آمده باشیم و مراقبان ما کسانی باشند که شاد بوده و از ما حمایت های لازم را به عمل آورده باشند، قطعا ما را با مفاهیم ارزشمندی آشنا کرده و اصولی را به ما آموزش می دهند که مستعد ساختن یک زندگی شاد و خوب می شویم.
چنانچه این شانس را نداشته و در محیطی پر تنش به دنیا آمده و رشد کنیم، چندان برایمان راحت نخواهد بود که از زندگی خود لذت ببریم، مگر اینکه برای شاد بودن خود دست به کار شویم. اما خبر خوب اینجاست که فارغ از فضای تولد و محیطی که در سال های اولیه زندگی خود را در آن بسر می بریم، همه ما فرصت و قابلیت های لازم را داریم تا کنترل زندگیمان را بدست گرفته و شاد بودن را بخش جدایی ناپذیر زندگی خود گردانیم.
راز شاد زیستن در زندگی
هریک از ما می تواند با تجربه وقایع سخت زندگی قویتر شود، با پشت سرگذاشتن خطاها داناتر شود و با سپری کردن تجربه های تلخ، بیاموزد که چطور شاد باشد. در واقع شادمانی به معنای نداشتن مشکلات و نبود دغدغه ها نیست بلکه توانمندی مدیریت و غلبه کردن بر آنهاست. پیش از آنکه به دنبال راهکارهایی باشید که شما را به سمت شاد بودن هدایت کنند بهتر است تعریف و درک خود را از شاد بودن مشخص کنید.
شاید بتوانید از تعابیری مانند احساس آرامش، زندگی در لحظه حال، توان شکرگزاری و سپاس از داشته ها، الهام بگیرید. به این فکر کنید که زندگیتان را مجموعه ای از عادت هایتان شکل می دهند، بنابراین چه خوب می شود اگر شاد بودن را در خود، تبدیل به یک عادت سازنده کنید. نیازی نیست که شادبودن را هدف قرار دهید همین که عادت زندگی شما باشد کافی است.
7 نکته طلایی در رابطه با شاد بودن
- شادبودن یک انتخاب است
- شاد بودن یک نگرش ذهنی است
- شاد بودن در ذهن ما شکل می گیرد
- شاکر بودن کلیدی به سوی شاد بودن است
- شادی در لحظه حال معنا می یابد
- محرک هایی که باعث شادیتان می شوند را کشف کنید یعنی بایست بدانید که چطور حس شادی در شما خلق می شود.
- درک درستی از زمان هایی که شاد نیستید داشته باشید تا بدانید موانع شاد بودن شما چه مواردی می توانند باشند.
پیشنهاد مطالعه: راهکارهایی برای افزایش شادی زنان در زندگی
راز خوشبختی چیست؟
یکی از دغدغههای اصلی بشر و به خصوص بشر فرهیخته، که مقداری از نیازهای اولیه خود مانند:
اگر این را بپذیریم که همه بشریت به دنبال احساس خوشبختی است، دلیل رفتارهای مختلف افراد، مانند گرفتن مدارک مختلف تحصیلی و یا رها کردن تحصیلات را یافتهایم که تنها یک مطلب خواهد بود و آن داشتن احساس خوشبختی است. در حال حاضر نیز، همه ما تصوراتی از خوشبختی داریم و برای آن هم تلاشهای بسیاری را انجام دادهایم. ولی حقیقتی که وجود دارد این است که هر کدام از ما تصور خاص خودش از سعادت را دارد، که گاهی این تصور، ناشی از برداشت خود ما بوده و یا در برخی موارد، تصور والدین و دوستان ما از سعادت بوده است که ما برای خود نیز انتخاب کردهایم.
علم روانشناسی از حدود بیست سال گذشته، به دنبال این موضوع بوده است که سعادت و خوشبختی چیست. در حقیقت به جای رسیدگی به اختلالات و برنامهریزی برای آنها، به دنبال این است که پاسخ این سوال را پیدا کند که چه عواملی در انسانهایی که شادمان هستند وجود دارد؟ اینکه آیا انسانهای خوشبخت، واقعا فعال هستند و امید و خوشبینی دارند و آیا این خوشبینی، انسان را به سعادت و خوشبختی میرساند؟
پیشنهاد مطالعه: راز های موفقیت دانشمندان
انسان شاد چه کسی است؟
روانشناسی مثبتنگر برای پاسخ به این سوال تحقیقاتی را انجام داده است. نکته بسیار جالبی که در این تحقیقات وجود داشت این بود که با افرادی مواجه شدند که بیان میکردند عالی هستند و این در شرایطی بود که واقعا همه چیز برایشان عالی نبود، اما مولد و خلاق بودند و چیزی به جهان اضافه میکردند. اطرافیان آنان، از کنار آنها بودن انرژی مثبت دریافت میکردند و زمانی که در یک جمع قرار میگرفتند، انسان سازندهای بوده و میتوانستند به دیگران کمک کنند و زندگی فردی خود را تحت مدیریت زیبای خود قرار میدادند.
امروزه با این تحقیقات، همه ما می توانیم نقشهای از شادی و سعادتمند شدن برای خود در نظر بگیریم و اگر بی برنامه و بدون اعتماد به توانمندیهایمان در خلق احساس شادی و خوشبختی خود، حرکت کنیم، ممکن است به مقصد نرسیم.
به عنوان نکته آخر و جمع بندی، می توان گفت برای شاد بودن و اینکه بتوانیم احساس خوشبختی را در وجودمان جاری کنیم، لازم است درک صحیحی از شاد بودن و خوشبختی پیدا کرده و برای تجربه احساس شادی و خوشبختی خود بر مبنای این درک، قدم های لازم را برداریم.