بر کسی پوشیده نیست که برخی از بیماری ها مثل سرطان، سکته مغزی، بیماری های قلبی عروقی و… ممکن است در صورت حاد بودن منجر به مرگ شوند. در این مقاله لیستی از 9 بیماری تهیه شده که طبق مطالعات و آمارها، جزو مرگ آور ترین بیماری ها هستند. ممکن است با دیدن نام برخی از این بیماری ها، شگفت زده شوید و برایتان باور ناپذیر باشد. اما بایستی از علم روز و آمارها آگاه شوید، تا هر روز بیشتر و بیشتر مراقبت سلامتی خود باشید. در ادامه با چند و چون همراه شوید.
مرگ آورترین بیماری ها | 9 بیماری که در صورت حاد بودن منجر به مرگ خواهند شد
بیماری عروق کرونر
به گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO) ، بیماری ایسکمیک قلبی یا همان بیماری عروق کرونر ، عامل اصلی مرگ در سراسر جهان است. بیماری ایسکمیک قلبی و سکته مغزی، به طور کلی چیزی حدود 15.2 میلیون از مرگ ها در سال 2016 را شامل می شدند. به گفته یک جراح قلب در استرالیا، هنگامی که یک عضو حیاتی مانند قلب در خطر باشد، زندگی فرد مبتلا به ناراحتی قلبی نیز در خطر است. وی همچنین اشاره می کند، بیماری های قلبی قابل کنترل بوده و می توان از بسیاری از خطرات ناشی از آن ها پیشگیری کرد.
برخی از مطالعات نشان می دهند که 90 درصد افراد، حداقل یک عامل خطر بیماری های قلبی را در بدن خود دارند. مهم است که به خاطر داشته باشیم، بیماری هاتی قلبی یکی از عامل های اصلی مرگ و میر زنان و مردان در سطح جهان می باشد.
اما می توان با روش هایی همچون ورزش، تغذیه سالم، پرهیز از نوشیدن مشروبات الکلی، اجتناب از دخانیات و… از این بیماری مرگ بار پیشگیری کرد.
سکته مغزی
سکته مغزی یکی از عامل های مرگ و میر در جهان است می تواند در صورت لخته شدن خون در رگ ها و خونریزی مغزی رخ دهد. سکته مغزی که منجر به مرگ قطعی فرد خواهد شد، اغلب در ناحیه مغز اتفاق می افتد اما می تواند توانایی تنفس را از فرد سلب کند.
در صورت نجات از مرگ حتمی و زنده ماندن فرد، بسیاری از توانایی های فرد دچار اختلال خواهد شد. برای مثال از کار افتادن پاها، مشکلات گفتاری و… از جمله این مشکلات هستند.
بیماری مزمن انسدادی ریوی (COPD)
سومین عامل مرگ و میر در سراسر جهان، بیماری COPD یا همان بیماری مزمن انسدادی ریه است. این بیماری پوششی بر تمام بیماری های پیشرفته ریه مانند، بیماری آمفیزم ریه، برونشیت و آسم مزمن می باشد.
علائم مشترک بیماری حاد ریوی شامل؛ تنگی نفس، خس خس سینه، سرفه مکرر و… می باشد.
عفونت های تنفسی تحتانی
طبق مطالعات و آمارها، عفونت های تنفسی تحتانی، چهارمین عامل اصلی مرگ و میر در لیست سازمان جهانی بهداشت هستند. به گفته متخصصان این بیماری بیشتر در اثر پنومونی (سینه پهلو یا همان ذات الریه) رخ می دهد. پنومونی در اثر میکرو ارگانیسم ها، باکتری ها و انواع ویروس ها ایجاد می شود.
بسیاری از پزشکان این بیماری را به اصطلاح عامیانه “بیماری پیرمردها” می نامند. و این بیماری در صورت حاد بودن می تواند منجر به مرگ فوری فرد شود. افراد سالخورده که از سیستم ایمنی ضعیف تری برخوردارند، بیشتر در معرض این بیماری هستند و احتمال مرگ و میر ناشی از این بیماری در این افراد بیشتر است.
گفتنی است عفونت های تنفسی تحتانی، بیشترین مرگ و میر ناشی از بیماری های واگیردار را به خود اختصاص می دهند. این بیماری موجب مرگ بیش از 3 میلیون نفر در سراسر جهان در سال 2016 شد.
بیماری آلزایمر و زوال عقل
اگرچه این بیماری حتی در وضعیت مزمن، به صورت مستقیم منجر به مرگ نخواهد شد، اما آلزایمر می تواند موجب کوتاهی عمر افراد شده و بسیاری عامل های مرگ بار را نیز به همراه داشته باشد. این بیماری جایگاه پنجم عامل مرگ و میر را در لیست سازمان جهانی بهداشت، از آن خود کرده است.
پیشرفت بیماری آلزایمر، می تواند موجب بروز مشکلاتی اعم از اختلال در حرکت، اختلال در بلعیدن غذا، عدم توانایی برای انجام فعالیت های شخصی و… در فرد مبتلا شود. مشکلات مربوط به بلعیدن غذا، می توان منجر به پنومونی و در نهایت عفونت های تنفسی تحتانی شود که خود عامل اصلی مرگ و میر می باشد.
سرطان ریه و بیماری های وابسته به دستگاه تنفسی
به گفته سازمان بهداشت جهانی، سرطان های نای، نایچه و ریه، 1.7 میلیون مرگ و میر در سال 2016 را شامل شده است. بر طبق آمارها، سرطان ریه به طور خاص در میان انواع سرطان ها، علت اصلی مرگ و میر زنان و مردان در ایالات متحده می باشد.
با توجه به آنکه افراد سیگاری بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند، اما افراد غیر سیگاری نیز ممکن است به سرطان ریه مبتلا شوند. اکثر سرطان های ریه، با علائم مشابهی چون سرفه، خس خس سینه، تنگی نفس و… همراه هستند.
دیابت
مرگ و میر ناشی از دیابت، ششمین عامل اصلی مرگ و میر در لیست سازمان بهداشت جهانی در سال 2016 بوده است. کتواسیدوز دیابتی یک از عوارض حاد بیماری دیابت می باشد. در این وضعیت، بدن شروع به تولید بیش از حد برخی از اسیدهای معین می کند که در نتیجه آن، سطح وسیعی از گلوکز در خون جریان می یابد و بدن برای جبران این اتفاق، شروع به واکنش هایی خواهد کرد. این واکنش ها موجب اختلالاتی در سیستم بدن می شوند و سلامت فرد را به خطر می اندازند. اگرچه این روند بیشتر در دیابت نوع 1 رخ می دهد، اما به گفته متخصصان، افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیز ممکن است با این مشکلات رو به رو شوند.
گفتنی است افراد مبتلا به دیابت (علائم هشدار دهنده دیابت)، در معرض خطر سایر بیماری از جمله؛ عفونت ها، سکته مغزی، حملات قلبی و… نیز می باشند.
بیماری های اسهالی
بیماری های اسهالی در اثر کم آبی حاد در بدن، می توانند منجر به مرگ و میر در افراد شوند. روتاویروس که نوعی حاد مزمن از بیماری اسهال می باشد، شایع ترین بیماری اسهال در میان کودکان است که تا 40% موجب بستری شدن کودکان زیر 5 سال می شود. گزارش ها حاکی از آن است که روتاویروس عامل اصلی مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه می باشد. البته باید بگوییم که واکسن روتاویروس موجود است و می تواند راه پیشگیری مطمئن و قطعی برای این بیماری باشد.
بیماری سل
بیماری سل یک عفونت باکتریایی است که اغلب ریه ها را آلوده می کند. اما این عفونت می تواند سایر نقاط بدن از جمله مغز، پوست، شکم و… را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بیماری پنومونی (سینه پهلو یا ذات الریه) بیشتر در ایالت متحده و کانادا رایج است، این در حالی ست که بیماری سل بیشتر در کشورهای کم درآمد رایج می باشد. با وجود منابع فقیر در این کشورها، ابتلا به بیماری سل با سختی فراوانی همراه خواهد بود و احتمالا در رتبه بندی ها، به عنوان یکی از کشنده ترین بیماری شناخته می شود.
روش هایی برای پیشگیری از این بیماری وجود دارد، واکسن سل یکی از این روش ها می باشد. البته باید بگوییم که طبق آمارها، تزریق واکسن به طور قطعی پاسخگو نخواهد بود و در مواردی این امکان وجود دارد که فرد همچنان مبتلا به این بیماری شود.