ساختار بدنی زنان به گونه ای است که همواره در حال تغییر و تحول می باشد و همین مساله گاهی آنان را به شناخت علائم تهدید کننده سلامت زنان ترغیب می کند. شواهد حاکیست بطور معمول، زنان 3 ماه پس از بروز نخستین نشانه های بیماری، به پزشک معالجشان مراجعه می کنند. در هر حال، چنانچه زنی بتواند نسبت به کوچکترین تغییرات بدنی خود آگاه باشد و علائم هشدار دهنده را به سرعت درک کند، می تواند در حفظ سلامتیش بسیار موثر عمل کرده و از ایجاد مشکلات و ناراحتی های بیشتر، پیشگیری کند.
علیرغم اینکه برای همه زنان دنیا سلامتی آرزو کرده و امید آن داریم که هیچ زنی نشانه های تهدید آمیز سلامتش را تجربه نکند، اما به دلیل اهمیتی که دنبال کردن به موقع علائم تهدید کننده سلامت زنان در پیشگیری از تشدید بیماری ها دارد، در ادامه شما زنان را، با برخی نشانه های ابتدایی آشنا می کنیم :
علائم تهدید کننده سلامت زنان
ورم و باد کردن شکم
تجربه شکم باد کرده و متورم در طول دوره قاعدگی، اتفاقی است که زنان زیادی با آن دست و پنجه نرم می کنند. اما چنانچه زنی بیش از دو هفته و خارج از زمان قاعدگی خود، چنین تجربه ای داشته باشد، این فرایند، به معنای ظهور نشانه ای از یک بیماری در داخل بدن اوست. بطور مثال، ابتلا به آندومتریوز می تواند شکم زنان را بزرگ و متورم کند. همچنین باد کردن و ورم شکم می تواند علامتی باشد از سرطان تخمدان یا سینه. بنابراین زنان بایست در مورد هرگونه ورم شکم خود که بی دلیل و مستمر تجربه می کنند، اقدام جدی داشته و حتما معاینات و آزمایشات لازم را انجام دهند.
جوش های چانه
تقریبا دو هفته پیش از شروع قاعدگی، ترشح هورمون های استروژن و پروژسترون در بدن بیشتر می شود. به دلیل افزایش سطح این هورمون ها در بدن، ممکن است زنان در قسمت چانه صورت خود جوش بزنند که البته پس از چند روز برطرف خواهد شد. با اینحال اگر چانه یا فک صورت زنی، مدام جوش بزند، به معنای عدم تعادل هورمون های بدنش بوده و یکی از علائم تهدید کننده سلامت زنان است که بایست حتما پیش از اینکه زمان را از دست بدهد، برای بررسی وضعیت خود، به پزشک مراجعه کند.
درد کشیدن بعد از فعالیت های بدنی فشرده
احساس درد در ناحیه لگن، پس از دویدن، پیاده روی و یا ایستادن به مدت طولانی، می تواند نشانه ای باشد از بیماری آندومتریوز در زنان. این بدان معناست که آندومتر بدن زن، یعنی لایه داخلی رحمش به سمت خارج از آن رشد کرده و ضخیم شود. در این حالت، سلول های بخش خارجی آندومتر، اندام های داخلی را به هم متصل کرده و به هنگام تحرک زیاد بدنی، درد و ضعف جسمانی ایجاد می کنند.
پا درد و درد در قسمت پایین کمر
زنان در دوره قاعدگی، بطور معمول با درد در قسمت پایین کمر خود دست و پنجه نرم می کنند و این درد، غیر عادی محسوب نمی شود. اما چنانچه زنی در بخش پایین کمرش، پیش از قاعدگی، در آن دوران و حتی پس از پایان قاعدگی خود هم، در کنار انقباضات ماهیچه ها در نواحی دستگاه تناسلی، این درد را احساس کند، می تواند نشانه ای از بیماری های مربوط به دستگاه تولید مثل زنان مانند آندومتریوز باشد. از دیگر نشانه های این بیماری شایع در زنان، می توان به بی حسی، سوزن سوزن شدن و درد پاها اشاره کرد. این درد می تواند در یکی از پاها یا هردو پا تجربه شود و پیش از قاعدگی تشدید شود که یکی دیگر از علائم تهدید کننده سلامت زنان است.
دفع لخته خون در قاعدگی
هر زنی، دوران قاعدگیش را به گونه ای خاص سپری می کند. برخی از زنان، دوران قاعدگی راحتی دارند چون خونریزی زیادی ندارند و برخی از آن ها به دلیل خونریزی بیشتر، قاعدگی سخت تری تجربه می کنند و رنگ خونی که از بدن آنها دفع می شود می تواند در برخی تیره تر باشد و مواردی از این دست. اینکه زنی در برخی از قاعدگی هایش یک یا دو لخته خون دفع کند، خطرناک محسوب نمی شود اما اگر رنگ خون دفع شده تیره تر شود و تعداد لخته ها بیشتر و در اندازه های بزرگتر اتفاق بیفتد، می تواند علامتی باشد از فیبروم های رحمی. این توده های غیر سرطانی که در رحم زنان رشد می کنند، می توانند مشکلاتی نظیر خونریزی های شدید و ناراحتی های مثانه را که یکی دیگر از علائم تهدید کننده سلامت زناناست را برایشان بوجود آورند.
بی اشتهایی نسبت به غذاهای مورد علاقه
اگر زنی بی اشتها شود، همواره احساس سیری کند، در خوردن یک وعده غذایی کامل به چالش کشیده شود، غذا خوردن برایش سخت شود و در مجموع، عادات غذایی اش تغییرات جدی و قابل توجه داشته باشد، می توان گفت نشانه هایی از ابتلا به سرطان تخمدان در او ظاهر شده است. بخصوص اگر این دردها با تغییر کارکرد روده ها همراه شوند.
ریزش مو
ریختن موهای سر، می تواند یکی از نشانه های بارز کاهش هورمون تستسترون در بدن باشد که در رشد مو و حفظ سلامت آنها نقش بسزایی دارد. موهای شکننده، نشانه ای بارز از عدم تعادل هورمون ها در بدن است که در صورت درمان نشدن وضعیت هورمون ها، می تواند منجر به طاسی سر شوند. با اینکه تاثیر نامتعادل بودن میزان این هورمون به روی موهای بدن، به دلیل تمیز کردن بدن از وجود آنها، چندان مشهود نمی باشد، اما نمی توان منکر آن شد.
مقالات مرتبط با ریزش مو:
- ریزش مو | روش های حفظ سلامت و جلوگیری از ریزش مو
- علت ریزش مو و 16 دلیل غیر قابل تصور کم حجمی مو
- درمان ریزش مو و 11 روش ساده که ارزش امتحان کردن دارند!
احساس سرما یا گرمای شدید
زنی که درجه حرارت معمول اتاق را نتواند تحمل کند و در دمای اتاق احساس راحتی نکند، از نامتعادل بودن میزان هورمون ها در بدنش، رنج می برد. یکی از این هورمون های مهم که در تولید مثل زنان نقش دارد، استروژن است. میزان این هورمون بطور معمول در دوره های مختلف زندگی یک زن مانند دوره قاعدگی، کم و زیاد می شود اما گاهی تغییر در مقدار استروژن بدن زنان، ناشی از مشکلات مربوط به مقدار ترشح این هورمون می باشد. مقدار استروژن موجود در بدن، بر دمای بدن تاثیر گذار است. بر این اساس، کمبود استروژن در بدن زن منجر به افزایش دمای بدن او و افزایش میزان استروژن در بدنش، باعث سرد بودن همیشگی دست ها و پاهایش خواهد شد.