در این دنیای پر مشغله و پر هیاهو کمتر فردی را پیدا می کنید که دغدغه و نگرانی نداشته باشد. این گرفتاری ها و فکر و خیال ها در هر زمینه ای مانند: مالی، کاری، خانوادگی و … که باشد برای هر فردی با هر سن و سالی نگرانی ها و بیماری های جسمی و روانی زیادی به وجود می آورند. و کنترل استرس و اضطراب دارای روش هایی است که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت.
تا به حال شده است که دلتان به شدت شور بزند و ندانید علت این تشویش و اضطراب چیست؟ شاید هم اصلا نام این حالت ها را نمی دانید و با خوردن قرصی مسکن سعی داشته اید خود را آرام کنید.
استرس و اضطراب اصلی ترین بیماری یا در اصل گرفتاری روانی این روزهای جوامع پیشرفته است. اگر با این بیماری و نشانه ها و حتی راه های درمان آن آشنا نباشید شما و زندگی تان به شدت تحت تاثیر قرار خواهید گرفت.
چگونه استرس را بشناسیم؟
زمان هایی که مشغولیت ذهنی زیادی دارید و مدام به کار و موضوع های مختلفی هم زمان فکر می کنید و نمی توانید به ذهنتان نظم دهید، کم کم استرس و اضطراب خود را به شما نشان خواهند داد. حالت هایی
شبیه سردرگمی، دلشوره، در مراحل شدیدتر که حالت جسمانی شما را نیز برهم می ریزند؛ مانند: پیدا شدن احساس حالت تهوع ، سردرد و …
روش های کنترل استرس و اضطراب
چگونه فکرتان را کنترل کنید
باید سعی کنید جلوی افکار بیهوده ذهنتان را بگیرید تا بیشتر از حد گرفتار استرس نشوید و اضطراب نگیرید. برای این کار اول علت را جست و جو کنید که چرا اصلا دچار این وضعیت شده اید و با کوچک کردن موضوع اصلی قدم قدم پیش بروید. به طور مثال بگویید امروز فقط به این مشکل فکر می کنم و تمام افکار بیهوده دیگر را دور بریزید.
انجام کار مورد علاقه را فراموش نکنید
به این فکر کنید که در حال حاضر چه کاری انجام دهید حال تان کمی بهتر می شود؟ این کار حتی می تواند خوردن یک نوشیدنی و غذا یا دیدن فیلم باشد تا فکرتان کمی استراحت کند.
حذف کارهای بیهوده
برنامه ریزی درست به شما می تواند کمک کند کمتر دچار استرس شوید، سعی کنید تا جایی که می توانید برای خالی کردن زمانتان برنامه های غیرضروری را حذف کنید. مثلاً از خود بپرسید آیا واقعا لازم است این کار را انجام دهم یا نه؟ آیا کودک من این کلاس فوق برنامه را دوست دارد؟ گاهی با کمی توجه درمی یابید که همین کارهای پیش پاافتاده تا چه حد به شما استرس و اضطراب منتقل خواهد کرد و بهتر است آنها را انجام ندهید.
با این نکات کوچک اضطراب و استرس را از بین ببرید
خواب کافی را فراموش نکنید
به اندازهی کافی بخوابید تا بدن بتواند توان و انرژی خود را بازسازی کند. زمانی که به بدن فرصتی برای استراحت ندهید و مدام از آن کار بکشید بیشتر از حد معمول در برابر استرس و اضطراب آسیبپذیر خواهید شد. اما درصورتی که خوب و به اندازه بخوابید کنترل استرس را به دست می گیرید.
ورزش کنید
بی تحرکی را ترک کنید و برای نیم ساعت در روز هم که شده فعالیتی ورزشی داشته باشید. ورزش هورمون های شما را تنظیم کرده و کمک می کند تا با روحیه ای شادتر کار انجام دهید و حتی شب ها نیز راحت به خواب بروید.
قهوه نخورید
کافئین زیاد، دلشوره، اضطراب و حتی ضربان قلب شما را افزایش می دهد و در طولانی مدت حتما دچار مشکلات زیادی خواهید شد، بنابراین قهوه، نسکافه و چای کمتری مصرف کنید. «ال- لیزین» بخورید؛ «ال- لیزین» یک اسیدآمینه است که جایگزین نروترنسمیترها یا همان ناقلهای عصبی برای مخابره فرمانهای مغز است. تحقیقات زیادی انجام شده است که ثابت می کند وجود «ال- لیزین» یا مصرف مکمل های این اسیدآمینه می توانند تا حد زیادی علائم استرس و اضطراب را کاهش دهند.
به آنچه که می خورید توجه کنید
اسیدآمینه در مواد غذایی مانند: گوشت، ماهی، لوبیاها، تخممرغ، شیر، آووکادو، جو دوسر و … نیز وجود دارد که با مصرف آنها می توانید سطح این ماده ضروری را نیز در بدنتان بالا نگه دارید و کمتر دچار استرس شوید.
موسیقی آرام بخش گوش دهید
بعد از بازگشت به خانه به جای تماشای فیلم های پرهیاهو و حتی جنگی، سعی کنید مدت زمانی هر چند کوتاه را به گوش دادن موسیقی اختصاص دهید تا کمی آرام شوید و فکرها را رها کنید.
نماز بخوانید
یاد خدا آرام بخش دل هاست و بهتر است زمانی که کاری از دست تان بر نمی آید با خواندن نمازی حداقل روح تان را آرام کنید و بعد از آن به فکر بپردازید و به دنبال راه حل های دنیوی باشید.
آرمیدگی را امتحان کنید
اسم ریلکس کردن و راه ها و روش های مخصوص آن را شنیده اید؟ (ریلکس = آرمیدگی) روشی نوین برای ریلکس شدن ماهیچههای بدن است که می توانید با آموزش درست آن این راه را نیز امتحان کنید. روی صندلی راحت بنشینید، با نفس عمیق ماهیچههای بازوها، گردن، صورت، شانهها، پاها و … را رها کرده و بعد از مدت زمان کوتاهی به خواست خود آنها را سفت کنید و این عمل را چند بار تکرار نمایید. (البته این روش آموزش خاص و کامل تری دارد که می توانید به مربیان این تکنیک مراجعه کنید و آموزش تخصصی ببینید)
دارو بدون تجویز دکتر نخورید
برای خلاص شدن از استرس و اضطراب سر خود دارو مصرف نکنید، بدن را به قرص های رنگانگ عادت ندهید و در ابتدا راه های طبیعی توصیه شده را امتحان کنید. اگر دیدید چاره ای نمانده به سراغ پزشک متخصص و مجربی بروید و از او کمک بخواهید.
این نکته را به یاد بسپارید
گاهی این طرز فکر شماست که استرستان را افزایش می دهد و بهتر است مسئلهای کوچک را کم کم به کوهی از مشکلات تبدیل نکنید. برای حل تمام مشکلات آنها را تقسیم بندی کنید، آهسته آهسته به تمام آنها رسیدگی نمایید و عکسالعمل مناسب نشان دهید.
نگرانبودن و استرس شما هیچکاری مخصوصاً مشکلات مالی را حل نمیکند، فقط ذهن شما را درگیر کرده و باعث پریشانی تان خواهد شد. گاهی لازم است نگرانی هایتان را به کمی بی توجهی تبدیل کنید تا با آرامش، فکری به حال اوضاع نمایید، دچار استرس و مشکلات آن نشوید و خود را نیز بیمار نکنید.
برای کاهش استرس به مقالهتمرینات کششیمی توانید رجوع کنید.