بیشتر انسانها خود آگاه یا نا خود آگاه به دنبال کسب جایگاه اجتماعی بالا هستند. در واقع پشت بیشتر عملکردها و گفته های افراد، انگیزه قدرتمند آنها برای بهبود شان و منزلت اجتماعیشان است. شان و منزلت اجتماعی به معنای جایگاه فرد در جامعه و طبقه اجتماعی است که به آن تعلق دارد. گاهی این منزلت اجتماعی میراث ماست مانند زمانیکه ما در یک خانواده سلطنتی به دنیا می آییم یا اینکه فرزند فردی بسیار ثروتمند یا مشهور هستیم. همچنین می توان با کسب مهارت های خاص، موفقیت های چشمگیر و قهرمانی های فردی، شان و منزلت ویژه ای برای خود رقم زد. در ادامه شما را با انواع طبقات اجتماعی و تاثیراتی که منزلت اجتماعی در زندگی ما بازی می کند آشنا می کنیم تا برای بهبود آن انگیزه کافی داشته باشید:
طبقه پایین جامعه
طبقه ضعیف و پایین جامعه با فقر، بی خانمانی و بیکاری شناخته می شود.مردم متعلق به این طبقه اجتماع، کمتر تحصیلات مدرسه خود را تمام می کنند، از کمبود امکانات پزشکی، مسکن، غذا، پوشاک، امنیت و فرصت های شغلی، بیشتر رنج می برند.
طبقه کارگر
مردمی که با حداقل تحصیلات وارد بازار کارهای دستی می شوند، کارهایی که بطور عمده با توان فیزیکی خود درآمد زایی می کنند و از شان و منزلت بسیار محدودی برخوردارند متعلق به طبقه کارگر هستند .
کارگران مبتدی و بی مهارت در این طبقه جای می گیرند. افرادی که ظرف می شویند، صندوقدارها و خدمتکاران. معمولا دستمزدهای کمی دارند و فرصت رشد کاری برایشان نیست. این قشر، کارگران صفر خوانده می شوند. کارگران با مهارت نظیر نجارها، لوله کش ها و برقکارها، درآمد بیشتری نسبت به طبقه متوسط یعنی منشی ها معلمان و تکنسین های کامپیوتر دارند اگرچه به نوعی کارشان بیشتر فعالیت بدنی را در بر داشته و در برخی موارد با خطر هم همراه می باشد.
طبقه متوسط
از این گروه از طبقه اجتماع، به اصطلاح طبقه ساندویچ نام برده می شود .طبقه ای که از قشر پایین و کارگر درامد های بیشتری داشته اما به نسبت افراد مرفه ، کم درامد محسوب می شوند. این طبقه اجتماعی مطابق با میزان ثروت، تحصیلات و شان و منزلتی که کسب کرده اند به دو سطح تقسیم می شوند . سطح ضعیف تر این طبقه، افراد کم سواد تر با درامدهای پایین تر مانند معلمان ، مدیران و دستیاران هستند . سطح قوی تر این طبقه از اجتماع، تحصیلات بالاتری داشته و افراد ماهر هستند که درامد های بالایی دارند مانند پزشکان، وکلا و کارگزاران بورس.
طبقه بالای جامعه
این طبقه اجتماعی که می توان گفت درصد محدودی از جامعه را در بر می گیرد هم به دو سطح تقسیم می شوند. سطح ضعیفتر این طبقه به ثروت هایی رسیده اند با سرمایه گذاریهای خود، با تجارت و موارد مشابه. سطح قویتر این طبقه اجتماعی که می توان به عنوان بالاترین طبقه اجتماع معرفی کرد متعلق به گروهی می باشد که اشراف زاده و از خانواده های سرشناس و نامدار می باشند که بطور نسل در نسل ثروتمند بوده اند.این قشر، ثروت فراوانی به ارث دارند و هر دو سطح از این طبقه بیش از حدی که پول برای خرج و مخارجشان در حد یک زندگی ایده ال است، ثروت دارند. به همین دلیل هم زمان فراغت زیادی برای پرداختن به علاقه مندیهای خود دارند.
سلامت جسمانی
طبقه اجتماعی که به آن تعلق داریم در تعیین سطح سلامت بدنی ما بسیار تاثیرگذار می باشد. توانایی دریافت مراقبت های پزشکی با کیفیت و تغذیه غنی و سطح بالای توقعات از زندگی، مسایلی هستند که در طبقات اجتماعی بالا، تاثیر مثبت خود را بر کیفیت مطلوب زندگی افراد می گذارند. اگرچه نمی توان نقش سایر عوامل زندگی را در میزان سلامت فرد منکر شد اما چگونگی جایگاه اجتماعی فرد در این باره نقش پررنگی را بازی می کند. جایگاه اجتماعی فرد می تواند پیش بین خوبی برای تعیین میزان ریسک ابتلا به بیماری یا دوام آوردن در برابر بیماریها، همچنین مقدار آسیبی باشد که از این بیماریها متوجه فرد خواهد شد.افراد با طبقه اجتماعی پایین، سطح سلامت ضعیف تری دارند مثلا به خاطر دسترسی کمتر به امکانات پزشکی مناسب و عدم برخورداری از تسهیلات بیمه. افراد طبقه پایین اجتماع در محیط های زندگی می کنند که هوای ناسالم تر دارد و این افراد به دلیل تغذیه ضعیف خود و فقدان محیط مناسب برای ورزش، شانس برخورداری از سلامت جسمانی را هرچه بیشتر از دست می دهند.
سلامت روان
افراد در شان و منزلت متفاوت اجتماعی، سطوح متفاوتی از رفتارها و تنش های محیط پیرامونشان را تجربه می کنند. منظور از سلامت روان هم، برخوردار بودن از سطح مناسبی از حال خوش روانی است که فرد هیچگونه اختلال روانی را تجربه نمی کند. افراد طبقه اجتماعی پایین دسترسی به منابع خوب تامین نیازهای روحی روانی نداشته و با توجه به اینکه چالش های زیادی را تجربه می کنند بنابراین انرژی روانی کمی برایشان باقی می ماند و نمی توانند خود را شارژ مجدد کنند چون کمتر امکاناتی برای تفریح، خوشگذرانی و تخلیه انرژی های منفی شان دارند. به همین شکل مبتلایان به بیماریهای روانی هم در این طبقه به سختی و با زمان بیشتری می توانند چاره ای برای درمان خود بیابند.
زندگی خانوادگی
زندگی خانوادگی به معنای ازدواج و بچه دار شدن، شرایط زندگی نظیر محیط زندگی و موقعیت اقتصادی خانواده، بطور قابل توجهی تحت تاثیر سطح منزلت و طبقه اجتماعی می باشد. طلاق در خانواده های طبقه ضعیف اجتماع با درصد بالاتری رخ می دهد که نتایج تحقیقات، دلیل این امر را مشکلات بیشتر اقتصادی در میان این قشر نشان می دهد. همچنین میزان زاد و ولد در خانواده ها بیشتر و در نتیجه چالشهای زندگی خانوادگی بالاتر است. بی ثباتی وضعیت شغلی، مالی و اجتماعی افراد موجب تجربه تنش های پی در پی در محیط خانه می شود.
تحصیلات
دستاوردهای تحصیلی هم وابسته به طبقه اجتماعی می باشد. هرچه منزلت اجتماعی فرد بالاتر باشد مراحل بالاتری را در تحصیلات طی می کند و مدارک تحصیلی بیشتری را از مراکز معتبر تحصیلی بدست می آورد. درس خواندن و رسیدن به مدارج بالای علمی در خانواده های طبقه بالای اجتماع ارزش بیشتری دارد. زندگی در چنین سطحی از طبقه اجتماعی به فرزندان این خانواده ها این فرصت را می دهد که از امکانات و تسهیلات بیشتری برای یادگیری و موفقیت تحصیلی برخوردار شوند و بنابراین دامنه تحصیلات خود را گسترش داده و ارتقا ببخشند.