شیراز پر شده از جاذبه ها و دیدنی های وصف نشدنی از بهترین مکان های ایران و چه بسا دنیا برای گردشگران. این شهر به قدری دارای آثار فاخر است که برای دیدن این همه زیبایی و عظمت نیازی به برنامه ریزی خاصی نیست همین که در خیابان های این شهر افسانه ای قدم بگذارید و از کوچه پس کوچه های ﺁن گذر کنید می توانید تاریخ این سرزمین کهن را نظاره گر باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص جاذبه های تاریخی و فرهنگی و گردشگری شیراز این شهر غنی با ما همراه باشید.
گردشگری در شهر تاریخی شیراز
شیراز، خال رُخِ هفت کشور
شیراز، شهر شراب و عشاق را از آن جهت خال هفت کشور می دانند چرا که مملو از بهترین و معروف ترین آثار باستانی ایران و جهان همچون مسجدها و خانه ها،کاخ ها، مقبره کوروش، تخت جمشید، قلعه های دوران کهنی چون دوران ساسانی، نقش رستم، مسجد نصیرالملک، ارگ کریمخانی، مجموعه وکیل و صدها مکان باستانی دیگر است. این شهر پر شده از باغ ها بوستان ها چون نارنجستان قوام و قصرالدشت که با قدم زدن در هر جای این شهر سینه پر می شود از بوی خوش بهارنارنج.
سفر به شهر شیراز
شیراز این شهر دلربا و دلگشا چون آلبوم عکسی تماشایی و بی همتا است که باید تک تک منظره هایش را به نظاره نشست. شیراز از بهترین شهرهای ایران برای دیدن و لمس کردن تاریخ چندین هزار ساله ایران زمین است. می توان ساعت ها در این شهر قدم زد و غرق در یادگاری های چندین و چند صد ساله این شهر شد و از دیدن این همه زیبایی به وجد آمد. سفر به شیراز آرامشی دلچسب به شما هدیه می دهد ما نیز در این مقاله با معرفی مکان ها، هتل ها، اقامتگاه ها، صنایع دستی، سوغاتی ها و غذاهای سنتی شهر شیراز شما را برای رسیدن به این شکوه و عظمت یاری می نماییم.
شیراز شهر بهار نارنج؛ ویترین جاذبه های گردشگری ایران
شیراز ویترینی از جاذبه های گردشگری ایران و از شهرهای دیدنی ایران بشمار می رود. چرا که بسیاری از بناهای تاریخی این شهر مانند تخت جمشید نه تنها در ایران بلکه شهرت جهانی دارد. جاذبه های گردشگری زیاد به قدری زیاد است که حداقل باید چهار پنج روزی را صرف دیدن و تماشای این مکان ها نمایید. این شهر تاریخ کهن ایران برای مردم دنیا به نمایش گذاشته است و از این رو باید اولین شهر گردشگری هر توریستی باشد. این کهن دیار مملو از امکان گردشگری طبیعی، تاریخی و فرهنگی زیادی است به همین علت سالانه هزاران گردشگر از نقاط مختلف دنیا برای دیدن بناها و باغ ها و ﺁثار چشمگیر و بی نظیرش راهی این شهر و دیار می شوند. هر آن چه که از زیبایی های شهر بگوییم باز کم است.
گشت و گذار در شهر شیراز
از برخورد و هم صحبتی با مردم خونگرم و مهمان نواز این شهر گرفته تا دین باغ و بوستان های این شهر که خودشان بمانند جشنواره گلی هستند و قدم زدن در میان این باغ ها و کوچه پس کوچه های شهر دیدن و تماشای زیبایی های شهر و خرید سوغاتی چون گلیم، ظرف های نقره کاری و منبت و عرقیجات سنتی و متنوع همه و همه این ها بخشی کوچک، از زیبایی و جذابیت های های وسیع این شهر باستانی است که با سفر به این شهر دلربا و اسرارآمیز می توانید با چشم خود نظاره گر این همه زیبایی باشید.
شیراز دارای چندین اثر مهم ثبت شده جهانی است که در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. از این رو در زمان سفر خود حتما از این ﺁثار باستانی دیدن نمایید. این آثار باستانی جهانی تخت جمشید که گل سر سبد آثار باستانی ایران و جهان است، مجموعه پاسارگاد، باغ ارم و باغ ایرانی پاسارگاد است که با دیدن این بناهای باستانی سفر جذاب خود به شیراز را شروع می کنید.
شیراز امپراطوری تاریخ ایران باستان
شیراز امپراطوری تاریخ ایران باستان است، چرا که هر شخصی با سفر به شیراز و گذر از کوچه پس کوچه های این شهر افسانه ای و اسرارآمیز گویی از دالان زمان و تاریخ می گذرد. و با گذر از این دالان و دیدن معماری ها و بناهای دوران گذشته مانند دوران زندیه و هخامنشیان و صفاریان می تواند عظمت و شکوه ایران باستان را به نظاره بنشیند.
اماکن باستانی شهر شیراز
تجربه سفر به شیراز یک تجربه فراموش نشدنی است می توان همراه با غرق شدن در عطر گل های بهار نارنج سرمست اشعار زیبای حافظ و سعدی شد و با رهسپار شدن در خیابان های این شهر دریایی از جاذبه ها پی روی شما باشد که شاید حتی انتخاب هر کدام از آن ها برای دیدن و نظاره کرده گیج کننده باشد. این شهر که پر شده از جاذبه های و دیدنی های وصف نشدنی از بهترین مکان های ایران و چه بسا دنیا برای گردشگری است. این شهر به قدری دارای این اثار فاخر است که برای دیدن این همه زیبایی و عظمت نیازی به برنامه ریزی خاصی نیست همین که در خیابان های این شهر افسانه ای قدم بگذارید و از کوچه پس کوچه های ﺁن گذر کنید می توانید تاریخ این سرزمین کهن را نظاره گر باشید.
شیراز شهر بهار نارنج
شیراز شهر بهار نارنج است چرا که با ورود به این شهر سرمست از بهارنارنج می شوید. این شهر یکی از خوش ﺁب و هوا ترین شهرهای ایران برای گردشگری است. از تعداد و زیبایی های اماکن گردشگری شیراز و جاذبه های گردشگری این شهر که نگو چرا که زبان قاصر از وصف این همه زیبایی است. بناها و باغهای این شهر چون تابلوی نقاشی است که می توان ساعت ها در آن قدم زد و محو تاریخ و زیبایی های این شهر شد.
شیراز به قدری زیبا و دلرباست که علاوه بر سفر بسیاری از افراد دوست دارند در این شهر زندگی کنند چرا که علاوه بر این همه زیبای و هوای خوب این شهر دارای مردم خونگرمی است که هر ساله پذیرای خیل عظیمی از گردشگران ایرانی و خارجی است. برای گشت و گذار در این شهر باشکوه تاریخی و دیدن این هم اماکن گردشگری بهتر است چند روزی از وقت خود را خالی کنید و به یک سفر کوتاه بسنده نکنید تا بعد از اتمام سفر حسرت ندیدن بخشی از دیدنی ها بر دل نماند.
گشت و گذار شیراز را از کجا شروع کنیم؟
شیراز شهر دلربا و دلگشای ایران که دیدنی های منحصر به فرد و تاریخی آن زبانزد خاص و عام است، از شهرهای پرآوازه ایران در سراسر جهان بشمار می رود. این سرزمین افسانه ای که از هزاران سال پیش محل زندگی و اقامت اقوام بومی و اصیلی چون عیلامیان و آریاییان بوده امروزه به دلیل جاذبه های گردشگری فراوان و رنگ و وارنگی که دارد مردم دنیا را از نقاط دور و نزدیک به سمت خود می کشاند تا گوناگونی و عظمت تاریخ و فرهنگ خود را به رخ جهانیان بکشاند.
شیراز از مهم ترین شهرهای گردشگری ایران و جهان است. شیراز از آن شهرهایی است که هر گوشه آن پر شده از هنر و شعر و فرهنگ، و تاریخ زینت بخش این شهر است. گشت و گذار در این شهر اسرارآمیز در هر فصلی حال و هوای خاص خود را دارد و در هر فصل گویی یک برگ از تاریخ را به چشمان متعجب گردشگران نشان می دهد. هر فصل این شهر دنیایی جدید است.
در ادامه
گوشه گوشه های این شهر رنگی پر شده از بناها و آثار تاریخی و طبیعی و فرهنگی و انواع جاذبه ها که باعث حیرت هر گردشگری می شود. با ورود به این شهر کهن و تاریخی گویی به تاریخ باستانی ایران وارد شده اید، که هر کدام از جاذبه ها روایت کننده بخشی از تاریخ ایران زمین است. شیراز پر شده از این همه زیبایی های تاریخی و فرهنگی که این عوامل باعث وسوسه هر شخصی می شود تا حداقل یکبار هم که شده به این شهر سفر کنند.
هر چند که هر کسی فقط اگر یکبار به این شهر سفر کند از دیدن این مناظر تماشایی سیر نمی شود و بارها و بارها به این شهر افسانه ای سفر می کند خصوصا اگر در اردیبهشت به این سفر نماید. چرا که در این فصل نه از گرمای هوای تابستانی خبری است و نه از شلوغی های تعطیلات عید و همچنین در این فصل تمام شهر پر شده از عطر بهارنارنج و گل های محمدی که با گشت و گذار در این شهر می توانید تمام این زیبایی ها را نظاره گر باشید.
شیراز شهر بهار نارنج، شهر عشاق، شهر شعر و ادب و فرهنگ، شهر عارفان و صوفیان و شاعران کهن، شهر شراب و باغ های انگور، با عظمت ترین، مشهور ترین و نام آورترین بنای تاریخی جهان را در خود جای داده است؛ یعنی تخت جمشید که با نظاره کردن این بنای فاخر سفر شما به شهر شیراز، این شهر افسانه ای شروع می شود.
دیدنی های شهر شیراز؛ از تخت جمشید تا دروازه قرآن
شهر شیراز شهری است از جنس هنر و فرهنگ و شعر که قدمت تاریخی ناها و اثار تاریخی آن زبانزد جهانیان است. این شهر که با ورود به آن هر شخصی مملو از آرامش می شود دنیایی است از بناهای تاریخی رنگ و وارنگ. از شکوه تخت جمشید گرفته تا آرامگاه ابدی شاعران بزرگی چون حافظ و سعدی و از مسجد نصیر الملک و ارگ کریمانی گرفته تا بازار و حمام وکیل و صدها مکان تاریخی دیگر که به دلیل کثرت این امکان، بیان و توصیف همه ﺁن ها در این مطلب نمی گنجد. این امکان و جاذبه های گردشگری به قدری زیاد است که ما در این مطلب در سه بخش جاذبه های گردشگری تاریخی، مذهبی و طبیعی به معرفی آن ها می پردازیم. ما نیز در این مطلب برخی از شاخص ترین امکان و جاذبه های گردشگری شهر شیراز به شما معرفی می کنیم.
جاذبه های تاریخی شهر شیراز که برای بسیاری از گردشگران چه ایرانی و چه خارجی شناخته شده است عبارتند از:
تخت جمشید
تخت جمشید از معروف ترین و باشکوه ترین اماکن گردشگری شیراز و ایران و جهان محسوب می شود که این بنا خود به تنهایی نشان دهنده عظمت و زیبایی فرهنگ ایرانیان در دوران هخامنشیان را به جهانیان است. این بنا که در زمان داریوش اول بنا شده به عنوان پایتخت ﺁیینی امپراطوری آن دوران بشمار می رفت چرا که این بنا اقامتگاه بهاری هخامنشیان بوده و از آن برای برگزاری ﺁیین ها و جشن ها و مراسم های ایرانی خصوصا نوروز استفاده می شد.
هدف داریوش از ساخت این بنا که در بیش از 2500 سال پیش ساخته شد این بود که در امپراطوری خود پایتختی احداث کند در دنیا نظیر نداشته باشد. و الحق که توانست به این هدف خود برسد چرا که با دیدن این بنای با عظمت می توانید اوج هنر معماری و ظرافت و خلاقیت هنرمندان ایران زمین را مشاهده کنید.
در ادامه
به راستی که تخت جمشید شاهکار معماری زمان خود در سطح جهان است چرا که توانست تمام فرهنگ هایی که آن زمان در ایران زندگی می کردند و زیر نظر سلسله هخامنشیان بودند اعم از ارمنیان، بابلیان، مادها و یونانیان را در ساخت این بنا به کار گیرد.
ریشه هر ایرانی در تاریخ نهفته است و تخت جمشید ﺁیینه ای از تاریخ کهن ایران زمین است. بنای تخت جمشید که در سال ۵۱۸ ق.م و به دستور بزرگترین پادشاه سلسله هخامنشی یعنی داریوش اول ساخته شد با نام های پارسه و پرسپولیس نیز شناخته می شود. به این دلیل به تخت جمشید پارسه می گفتند چرا که هخامنشیان بر قومی به نام پارس حکومت می کردند و نام اقامتگاه آن ها پارس بود. از این رو نام پارسه را روی آن نهادند. مکانی که یونانیان به آن پرسیس و ساسانیان به آن صد ستون می گفتند و با ورود اسلام به این شهر نام های چون تخت سلیمان و چهل منار به آن دادند.
بعد از گذشت سال ها
به این دلیل که مردم از سازنده این بنا اطلاعاتی نداشتند این بنا را به یکی از پادشاهان باستانی به نام جمشید نسبت دادند و نام تخت جمشید را روی بنا گذاشتند. البته امروزه براساس کاوش های انجام شده و به دست ﺁوردن کتیبه های دوران کهن و الواح عیلامی و سنگ نوشته ای که به منسوب به خشایار شاه فرزند داریوش اول روی دروازه ملل دریافتند که نام اصلی و واقعی تخت جمشید شهر پارسه بوده است.
محققان با یافتن همین الواح و سنگ نوشته ها دریافتند که مدت زمان ساخت این مجموعه تقریبا 180 سال طول کشید. چرا که پس از داریوش اول پسرش خشایارشاه و سپس نوه اش اردشیر یکم ساخت آن را ادامه و به این مجموعه بناها و کاخ های باشکوه دیگری نیز اضافه نمودند به همین دلیل است که این مجموعه مملو از کاخ ها و بناهای دوران هخامنشی است. در کل ساخت این بنای حیرت انگیز 180 سال به طول انجامید200 سال از این مجموعه استفاده شد و سپس به دست اسکندر مقدونی تخریب شد.
این بنا از ستون های بلندی تشکیل شده که کماکان پا برجاست
روی هر کدام از آن ها طرح و نقش های گوناگونی وجود دارد که نشاند هنده و روایت کننده داستان ها و تاریخ آن زمان ایران است. در واقع می توان این بنا را مکان و زیارتگاه مقدس ملی آن زمان بحسا آورد چرا که انواع جشن های نوروزی و دیگر مراسم های برای طلب خیر و برکت در این مکان باشکوه و با عظمت برگزار می شد.
این بنا در سطح جهان و در زمان خود شاهکار معماری محسوب می شد چرا که مواد به کار رفته در ساخت این مجموعه، عظمت بنا، نوشته ها، تصاویر حک شده روی دیوارها و ستون ها همه و همه این موارد سبب شدند که این بنا در بین سایر بناهای تاریخی دنیا برجسته تر و با اهمیت تر باشد. این مجموعه از بخش های مختلفی همچون پلکان ورودی، دروازه ملل، کاخ آپادانا، کاخ اختصاصی داریوش، کاخ مرکزی (سه دروازه)، کاخ هدیش، جا ن پناه شاخدار، دروازه نیمه تمام، کاخ ملکه و … بخش های مختلف دیگری که مطمئنا یک روز از سفر شما برای دیدن و بازدید این مجموعه سپری می شود. این اثر در سال 1310 به ثبت ملی و در سال 1979 به ثبت جهانی رسید.
مطالعه بشتر با مقاله: گردشگری در شهر تاریخی و دیدنی یزد
نقش رستم
از دیگر اماکن گردشگری شهر شیراز است که در 6 کیلومتری تخت جمشید واقع شده است. این گنجینه ارزشمند در زمان هخامنشیان آرامگاه 4 پادشاه بوده است و در واقع این مجموعه گرانبها دربرگیرنده سه دوره تاریخی ایران باستان از کتیبه های منسوب به دوران عیلامی تا نقوش و کتیبه های دوره ساسانی و ﺁرامگاه دوران هخامنشی است. بنای کعبه زرتشت که اسرارآمیز ترین و خارق العاده ترین بنای هخامنشی نیز در این بنا جای گرفته است.
نقوش برجسته ای از دوران عیلامیان قدیمی ترین نقش های این بنا است که مربوط به نقش دو ایزد و ایزدبانو و شاه و ملکه بود که سالها بعد توسط ساسانیان بخشی از آن تخریب و بهرام دوم، پادشاه ساسانی نقش خود و درباریان خود را روی آن نقش کرد. داریوش بزرگ، خشایارشاه، اردشیر یکم و داریوش دوم 4 پادشاه هخامنشی بودند که آرامگاه های آن ها به صورت دخمه در این بنا قرار دارد.
پاسارگاد
مجموعه پاسارگاد از دیگر جاذبه های گردشگری شیراز است که میراث جهانی کشور است. این مجموعه متشکل از سازه هایی است که از دوران هخامنشیان به یادگار مانده است. پاسارگاد به دستور کوروش دوم در سده ششم قبل از میلاد ساخته و اولین پایتخت امپراطوری هخامنشی است.
این مجموعه ارزشمند پارسی متشکل از سازه های برجسته ای همچون آرامگاه کورش بزرگ، باغ پادشاهی پاسارگاد، پاسارگاد، کاخ بارعام، آب نماهای باغ شاهی، کاخ دروازه، دو کوشک، کاروانسرای مظفری، آرامگاه کمبوجیه و محوطه مقدس و تنگه بلاغی است که تمام این بناها سبب شدند. این مجموعه نشان دهنده هنر و معماری برجسته سلطنتی هخامنشی باشد. این گواهی و سند بی بدیل و بی نظیر تاریخ و تمدن پارسی که هنوز هم پابرجاست در سال 1383 به عنوان یکی از دیگر آثار فاخر ایرانی در فهرست جهانی یونسکو به ثبت جهانی رسید.
نقش رجب
از دیگر اماکن گردشگری شیراز نقش رجب است که در سه کیلومتری تخت جمشید قرار دارد. این جاذبه گردشگری که در جاده اصفهان به شیراز واقع شده است در بین گردشگران ایرانی و خارجی بسیار محبوب است. اگر به این منطقه گردشگری بروید با فضایی روباز غار مانندی مواجه می شوید که دارای سه جهت شمالی، جنوبی و شرقی است. این منطقه مخصوص جشن تاجگذاری شاهان ساسانی بوده است.
این منطقه را به منطقه حجاری باستانی ایران می شناسند چرا که در این منطقه 4 نقش برجسته از تاج گذاری اردشیر بابکان و یک نقش برجسته از کردیر موبد دوران ساسانی که بسیار قوی و با اقتدار بوده و در طول زندگیش پادشاهی و سلطنت 5 پادشاه را دیده بود وجود دارد. این جاذبه گردشگری شهر شیراز نیز در فهرست اثار ملی یونسکو به ثبت جهانی رسید.
آتشکده صمیکان
این آتشکده یادگاری از دوران ساسانی است و در واقع معبد میترایی در آن زمان بود. آتشکده ها در آن زمان نیایشگاه زرتشتیان بودند.
ارگ کریم خان
این جاذبه گردشگری که یاداوری از دوران زندیه است در مرکز شهر شیراز واقع شده است. این ارگ پس از به سلطنت رسیدن کریم خان زند ساخته شد و محل زندگی این پادشاه بود. به همین دلیل است که این ارگ را ارگ کریم خان نامیدند. به این رنگ در ابتدای حکومت پهلوی اسب هایی وار شد چرا که از آن به عنوان زندان استفاده می کردند و سپس در سال 1350 به اداره فرهنگ و هنر آن زمان سپرده شد و اکنون نیز در حال مرمت است تا به عنوان موزه بزرگ فارس استفاده شود.
برای ساخت این ارگ در زمان زندیه از بهترین معماران ایرانی و مناسب ترین مصالح ایرانی و خارجی استفاده شد. این بنا در دوران قاجار محل زندگی و استقرار فرماندهان محلی بود. چرا که این ارگ دارای دو معماری به سبک نظامی و مسکونی است. آب نماها، ایوان ها، باغچه ها و اتاق های منقوش بخش داخلی این ارگ را تشکیل می دهند. ضلع های شمالی و جنوبی و غربی این ارگ دارای 6 اتاق و یک ایوان است و حمام آن در ضلع شرقی قرار دارد. برج چهارگانه و خندقی که در اطراف این ارگ کنده شده نشان دهنده معماری نظامی این ارگ است.
حافظیه
همان طور که همه ما می دانیم حافظیه از معروف ترین و محبوب ترین جاذبه های گردشگری شیراز است. خیل عظیمی از مردم ایران در جشن ها خاص خصوصا در سال تحویل به این آرامگاه می روند تا در جوار این لسان الغیب سال خود را آغاز کنند. این مجموعه در شمال شهر شیراز قرار دارد. مقبره این شاعر نامی و محبوب ایرانی در جنوب دروازه قرﺁن واقع شده و معمولا بیشترین تعداد گردشگران در شیراز را به سوی خود می کشاند. یک شرق شناس و معمار فرانسوی این مجموعه را طراحی نمود. این مجموعه دارای دو صحن شمالی و جنوبی و 4 ورودی خروجی و ورودی است که آرامگاه حافظ در صحن شمالی قرار دارد.
بر طبق روایات اولین گنبدی که بر مزار این شاعر نامی و جهانی قرار گرفت 65 سال بعد از فوت ایشان بود که سال ها بعد این گنبد توسط سلسله افشاریان و صفاریان ترمیم شد. کریم خان زند علاوه بر ساخت تالار در این مجموعه سنگ قبری مرمرین روی مزار این شاعر گذاشت که کماکان این سنگ پابرجاست. طرح امروزی این مجموعه در سال 1314 و در دوران پهلوی به سبک معماری دوران زندیه توسط معمار فرانسوی آندره گدار طراحی و ساخته شد.
سعدیه
از دیگر امکان گردشگری شیراز، سعدیه آرامگاه سعدی این شاعر نامی و برجسته ایران و جهان است. که سالانه تعداد زیادی از گردشگران را از سراسر دنیا به سوی خود می کشاند. محل قرارگیری این بنای تاریخی و زیبا در کنار باغ دلگشا و انتهای خیابان بوستان است. محسن فروغی طراح این اثر برجسته است. مقبره های شاعران و عارفان دیگری نیز در اطراف آرامگاه این شاعر بزرگ قرار دارد. این اثر در سال 1350 ثبت ملی شد. ابتدا این مکان خانقاه سعدی شاعر و نویسنده قرن هفتم هجری بود که در اواخر عمر خود در این مکان می زیست و از این رو پس از مرگ در همانجا دفن شد.
اولین مقبره ای که برای این شاعر نامی ساخته شد توسط وزیر محمد صاحب دیوانی و در قرن هفتم ساخته شد. سپس برای این ارامگاه بنایی دیگر توسط کریم خان زند ساخته شد و در سال 1330 بنای امروزی این آرامگاه توسط معماران ایرانی و با الگو گرفتن از چهل ستون و معماری های قدیم و جدید ایرانی ساخته شد. وجود حوض هشت ضلعی ماهی که با 28 پله به صحن اصلی اصلی و آرامگاه این شاعر می رسد و کاشی کاری های این حوض که برگرفته از دوران سلجوقیست از ویژگی ها و زیبایی های بی نظیر این بناست.
یکی از اعتقادات مردم شیراز شستشو در ﺁب این حوض در شب چهارشنبه سوری است. شما با رفتن به این ﺁرامگاه و زیارتش و قدم زدن در باغ ان و زیر درختان سرو و در کنار گل های رز و نوشیدن چای در چایخانه سنتی که در زیر زمین این آرامگاه قرار دارد تجربه لذت سفر خود را دوچندان می کنید.
چاه مرتاض علی
این چاه از دیگر بناهای زیبا و جاذبه های گردشگری شهر شیراز است که در بالای کوهستان شمال شرقی شیراز واقع شده است. از این رو به این بنا نام مرتاض علی گذاشتند چرا که بر طبق روایات گفته اند که زاهدی به نام مرتاض علی در آن به عبادت می پرداخت. دو اب انبار و چند اتاق این بنا را تشکیل می دهند که برای مردم شیراز این بنا بسیار مقدس است.
یکی از اعتقادات مردم شیراز این است که اگر شخصی چهل شب جمعه یا شنبه را در این مکان چله بگیرد به آرزویش می رسد. بر طبق برخی از روایات و با مشاهده نوع معماری این بنا که دارای قوس هاي بيضي شكل است و همچنین مصالح ساختمانی بکار رفته در این بنا چون آهک و قلوه سنگ می گویند که احتمالا این بنا یکی از آتشکده های دوران ساسانی است. هم اکنون بسیاری از مردم شیراز برای براورده شدن ارزوهای خود به این مکان می روند.
خانه زینت الملوک
این بنای زیبا و باشکوه که یکی دیگر امکان گردشگری شهر شیراز است واقع در خیابان لطفعلی خان زند شیراز است. این بنا به دلیل نیکوکاری های صاحب این خانه به این نام معروف شد. این خانه در سال ۱۲۹۰ هجری قمری و توسط قوام الملک دوم شروع به ساخت شد و در سال ۱۳۰۲ هجری قمری توسط قوام الملک سوم تکمیل شد.
این خانه با عظمت دارای بیست اتاق است و ﺁیینه کاری ها و گچ بری ها و نقاشی های آن زبانزد و خاص و عام است. این خانه در گذشته محل زندگی خان ها و قوام ها بود. از ویژگی های منحصر به فرد این خانه وجود دری زیرزمینی است که به نارنجستان قوام می رسد. امروزه این خانه موزه گنجینه های فارسی است.
نارنجستان قوام
این باغ از معروف ترین و دیدنی ترین باغ ها و جاذبه های شهر شیراز است. این باغ که یادگاری از دوران قاجار است دارای زیبای چشم نواز بی شماری است. این زیبایی ها به قدری خیره کننده است که اغلب تورها و سایت های تبلیغاتی برای جذب گردشگر به شیراز از عکس های این باغ استفاده می کنند. مردم نیز با دیدن این عکس ها برای رفتن و دیدن این باغ بسیار وسوسه می شوند.
افرادی که قصد سفر به شهر شیراز دارند توجه داشته باشند که یکی از مهم ترین خیابان های شیراز که در آن انواع جاذبه ها و امکان گردشگری شیراز قرار دارد خیابان لطفعلی خان زند است که طبیعتا این باغ نیز در این خیابان واقع شده است. گچ بری ها، حجاری ها، منبت کاری ها و ﺁیینه کاری ها از زیبایی های این باغ هستند که لذت دیدن این باغ را چندین برابر کرده اند.
عمارت دیوانخانه شیراز
این عمارت یادگاری از دوران زندیه و به دستور کریم خان زند و در نزدیکی ارگ کریم خان ساخته شد. این عمارت دو طبقه یک ایوان و دوتلار دارد که شاه نشین بودند. آجر و سنگ مصالح این عمارت و کاسه کاری های مقرنس و سنگ های مرمر تزئین کننده ﺁن بوده است.
دروازه قرآن
اولین بنای تاریخی که در ورود به شیراز مشاهده می کنید دروازه قرآن است. این دروازه که از معروف ترین دروازه های تاریخی ایران محسوب می شود در کنار بوستانی فوق العاده زیبا قرار دارد که باعث شده گشت و گذار در این منطقه بسیار جذاب و لذت بخش باشد. این بنا یادگاری از دوران دیلمیان است که تا به امروز بارها تخریب و ترمیم شده است. این دروازه تنها باقی مانده از شش دروازه دیگر شهر شیراز است که در بالای این دروازه اتاقکی ساخته شده و دو قرآن نفیس قرار دارد این اتاقک در دوران زندیه به این بنا اضافه شد.
پیاده روی در خیابان عفیف ﺁباد
یکی از جاذبه های گردشگری شیراز که در زمان سفر به این شهر نباید آن را فراموش کنید پیاده روی و گشت و گذار در خیابان های این شهر خصوصا خیابان عفیف اباد است چرا که با قدم زدن می توانید تمام زیبایی های این شهر را از نزدیک احساس و لمس کنید. خیابان عفیف اباد که در تلفظ عامه مردم شیراز به خیابان عفیف اباد معروف است بسیار مناسب پیاده روی خصوصا برای افرادی است که مشتاق خرید هستند. این خیابان پر از مرکز خرید و پاساژ است.
از دیگر خیابان های مناسب پیاده روی خیابان قصرالدشت است. این خیابان مخصوص کسانی است که از گشت و گذار در خیابان های پر درخت و قدم زدن در کوچه پس کوچه های خانه باغ های قدیمی لذت می برند. بلوار ارم و حاشیه اتوبان چمران نیز از دیگر خیابان های سرسبز شهر شیراز است که برای پیاده روی مناسب است.
شب گردی در شیراز
شیراز را می توان از معدود شهرهای ایران دانست که دارای شب های رویایی و جذاب است. به همین علت گردشگران دیگر مجبور نیستند که شب را در اقامتگاه های خود سپری کنند و در روز به گشت و گذار بپردازند. شیراز شب های زنده ای دارد و به دلیل داشتن این شب های رویایی در ایران معروف است. حتی برخی از مکان های دیدنی این شهر مانند حافظیه را می توان در شب بازدید نمود. مردم شیراز مردمی شاد و دل زنده هستند که اکثر شب ها بیرون از منازل خود به تفریح و خوش گذرانی مشغلوند.
خوردن یک چایی لبسوز و لبدوز در بازار وکیل
چایخانه سرای مهر از آن چایخانه های سنتی و دلرباست که در زمان بازدید از بازار وکیل حتما سری به آن بزنید و چای های دبشش را نوش جان کنید. این چایخانه در گوشه ای دنج در بازار وکیل قرار دارد که برای فرار از شلوغی این بازار این چایخانه پیشنهاد می شود.
علاوه بر چای در این چایخانه شما می توانید انواع غذاهای محلی شیراز را نیز نوش جان کنید. اگر توانستید که در روز پنجشنبه سری به این کافه بزنید که خوش به حالتان است چرا که در این روز در منوی این کافه کلم پلوی شیرازی سرو می شود.
نشستن کنار ستونهای سنگی شبستان مسجد وکیل
از دیگر جاذبه های گردشگری شهر شیراز است. مسجد وکیل به داشتن کاشی های هفت رنگ ایوان خود معروف است. تماشای نقاشی های این مسجد که پر از گل و بلبل است آرامشی خاص به انسان می بخشد. این مسجد دقیقا در وسط بازار وکیل قرار دارد. عکس گرفتن در این جواهر معماری که دارای کاشی های رنگی رنگی است بسیار زیباست.
منبر این مسجد که از سنگ مرمر یکارچه و سبز رنگ درست شده و 14 پله دارد و همچنین شبستان این مسجد که دارای 48 ستون سنگی است از ویژگی های منحصربه فرد این مسجد شاهکار است. با رفتن به این مسجد باشکوه غرق در آرامش می شوید.
امکان گردشگری شیراز و جاذبه های این شهر به قدری زیاد است که معرفی هر کدام از ﺁن ها به تنهایی شرح یک کتاب است. از این رو برخی از اسامی اماکن گردشگری شیراز را نام می بریم که عبارتند از: عمارت باغ ایلخانی، نقش برجسته بهرام در برم دلک، موزه پارس، عمارت کلاه فرنگی باغ نظر، مدرسه آقاباباخان، قلعه کک ها، باغ هفت تن، باغ چهل تن، قصر ابونصر، موزه هفت تنان و …
جاذبههای طبیعی
جاذبه های گردشگری شیراز به قدری است که می توان ان ها را دسته بندی نمود. وجود چشمه های طبیعی در این شهر و اطراف آن از دیگر جاذبه های طبیعی شهر شیراز بشمار می رود که سالانه گردشگران ایرانی و جهانی زیادی را به سوی خود جذب می کند. از جاذبه های طبیعی شهر شیراز میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
آبشار کوهمره سرخی، برم دلک، پارک قلعه بندر، باغ پرندگان شیراز، چشمه خارگان، چشمه ریچی، دریاچه دشت ارژن، دریاچه مهارلو، رکنآباد، رودخانه قرهآغاج، گردشگاه چشمه سلمانی و … از جاذبه های طبیعی شیراز محسوب می شوند.
اماکن مذهبی شهر شیراز
جاذبه های مذهبی
از آنجایی که اقوام مختلفی چون مسلمان، مسیحی، زرتشت و یهودی در شهر شیراز زندگی می کنند لذا این شهر دارای امکان مذهبی مختلفی است که در زیر به چند نمونه از آن ها اشاره می کنیم.
مسجد نصیرالملک
شاید برجسته ترین و شناخته ترین مکان مذهبی شیراز پس از شاهچراغ مسجد نصیرالملک باشد. این مسجد دارای شیشه های رنگی است که تابش نور خورشید به این شیشه ها و منعکس شدنش روی کاشی های ﺁبی و فرش ها زیبایی این مسجد را دوچندان می کند. یکی از توصیه های ما به شما برای بازدید از این مسجد این است که اگر می خواهید نظاره گر کامل زیبایی های این مسجد باشید صبح زود برای دیدن آن بروید. این مسجد که قدیمی ترین مسجد شهر شیراز است و از برجسته ترین مساجد ایران نیز بشمار می رود در خیابان لطفعلی خان زند قرار دارد.
آرامگاه شاهچراغ
این ارامگاه مسجدی است که بنا به روایات و اعتقادات شیعیان منسوب به پسر ارشد امام موسی کاظم(ع) و برادر امام رضا (ع) است. این بنا که در قرن ششم و یادگاری از دوران اتابکان فارس است دارای گنبد کاشی کاری شده زیبایی است. این امام در زمان یفر خود به خراسان برای پیوستن به برادر خود یعنی امام رضا(ع) به دست خلیفه عباسی همان مامون در شیراز کشته شد. آیینه کاری ها و کاشی کاری های هنرمندانه و خط های فارسی و عربی زیبا مزین بخش این مسجد شدند. ایوان های جلویی و پشتی و وجود چهار شاه نشین در چهار طرف این مسجد و وجود مسجدی در پش حرم اصلی این مجموعه را تشکیل می دهند.
کلیسای ارامنه شیراز
این کلیسا که یادگاری از دوران صفویه است در میان انبوهی از مکان های مذهبی مسلمانان در شیراز گم شده است. این کلیسا در میان انبوهی از ساخت و سازهای شهر کمرنگ شده و وجود صلیبی کوچک روی پشت بام ساختمانی نشان این کلیسا است. وجود طرح های ظریف و زیبای باستانی تالار کلیسا، نقاش هایی که روی سقف چوبی آن نقش بسته که نظیر ﺁن را در دیگر کلیساهای ایران نمی توان مشاهده کرد، گچ بری های این کلیسا که شاهکار معماری قرن هفدهمی این کلیسا را به رخ می کشد، گنبدی بودن تالار داخلی کلیسا و شمعدان های باند ورودی این کلیسا همه و همه نشان دهنده زیبایی خیره کننده این کلیسا مزین کننده آن هستند.