در این روزهای آغازین بهار، مردم در هر شهر یا کشوری ممکن است کم کم متوجه خارش های خفیفی در بینی و گلو خود شوند، که نشان از بروز آلرژی های فصلی می باشد. برخی از مردم تا قبل از این، آلرژی را تجربه نکرده اند، و برخی تصور می کردند که آن را تحت کنترل خود دارند. به هر حال، اگر آلرژی فصلی شما را نیز غافلگیر کرده است، شاید بهتر باشد برنامه ها و عملکردهای خود را برای مقابله با آن بروزرسانی کنید. در این مطلب چند و چون شما را با چند راه حل ساده برای پیشگیری و مقابله با آلرژی فصلی آشنا خواهد کرد، با ما همراه باشید.
از نظر پزشکی، آلرژی فصلی به عنوان رینیت (التهاب غشاء مخاط بینی) شناخته می شود. اگر شما هم از مبتلایان به آلرژی هستید، احتمالا می دانید که اشک و خارش چشم، گرفتگی یا آبریزش بینی، خارش، برگشتن مخاط بینی به حلق، و غیره از نشانه های اولیه آن می باشند.
آلرژی یا حساسیت | هر آنچه باید راجع به آلرژی بدانید، در اینجا مطالعه کنید.
ترفندهایی برای مقابله با آلرژی فصلی
مرحله اول: پیشگیری از آلرژی فصلی
اگر شما هم با آلرژی فصلی دست به گریبان هستید، احتمالا به یک درمان واقعی احتیاج دارید. اما شاید با ایجاد تغییرات کوچکی در محیط خانه و اطراف آن بتوانید علائم آزاردهنده آلرژی (و یا حتی نیاز به دارو) را کاهش دهید.
بیشتر از همیشه تمیزکاری کنید
گردگیری و جارو کردن به طور منظم، می توانند گرده ها و ذرات معلق آزاردهنده را از بین ببرند. البته در هنگام این کار حتما از ماسک استفاده کنید، زیرا تمیزکاری می تواند موجب تحرک و بلند شدن گرد و خاک شده که باعث آزار شما می شوند. همچنین شستن مرتب ملحفه و پتوها می توانند به کاهش علائم آلرژی فصلی کمک کنند.
برای تمیز کردن سطوح ما به شما پیشنهاد می کنیم به جای استفاده از محصولات شیمیایی که اکثر اوقات بوی بسیار قوی و آزاردهنده ای نیز دارند، از پاک کننده های خانگی و دست ساز بهره ببرید. برای این منظور می توانید کمی سرکه سفید و هیدروژن پراکسید را به یک میزان با کمی آب ترکیب کرده و از آن برای تمیز کردن انواع سطوح استفاده کنید.
پنجره ها را بسته نگه دارید
به این ترتیب از ورود گرده گیاهان و عوامل آلرژی زا دیگر به محیط خانه جلوگیری می کنید. اگر هوای داخل برای شما ناخوشایند است، بهتر از دستگاه های تصفیه هوا استفاده کنید.
عوامل آلرژی زا را از بین ببرید
هنگامی که از بیرون وارد خانه می شوید، کفش ها و لباس های خود را تعویض کنید (اگر حیوانی خانگی دارید، پاهای او را نیز تمیز کنید). استفاده از کفش و لباس هایی که با گرد و خاک پوشیده شده در داخل خانه، موجب می شود که ذرات آلرژی زا در تمام سطوح خانه گسترش یابند، به خصوص روی مبلمان پارچه ای یا تخت خواب. اگر از آلرژی فصلی رنج می برید، به هر نحوی این ذرات و گرده ها را از بین ببرید و آن ها را وارد خانه خود نکنید. همچنین حمام کردن قبل از خواب، به جلوگیری از ورود ذرات آلرژی زا به رختخواب و ملحفه ها کمک می کند.
سطح گرد و غبار هوا را بررسی کنید
اگر قصد دارید برای ورزش یا تفریح از منزل خارج شوید، سعی کنید صبح یا شب این کار را انجام دهید، زیرا میزان گرده افشانی و وجود غبار در اواسط روز بیشتر است. قبل از بیرون رفتن از خانه، سطح گرد و غبار شهر یا محله خود را در اخبارهای هواشناسی بررسی کنید.
درمان های خانگی آلرژی را در اینجا مطالعه کنید، درمان آلرژی | 15 درمان خانگی آلرژی
مرحله دوم: درمان دارویی آلرژی فصلی
اگر برای درمان آلرژی فصلی خود به کمک های دارویی نیاز پیدا کردید، این گزینه ها می توانند شما را یاری کنند.
آنتی هیستامین ها
آنتی هیستامین ها داروهایی هستند که به شکل خوراکی و اسپری یا قطره بینی قابل استفاده هستند، و علائم مرتبط با هیستامین نظیر عطسه، آبریزش بینی و خارش چشم ها را کاهش می دهند.
آنتی هیستامین های قدیمی تر مانند دیفن هیدرامین (بنادریل، Benadryl)، در کوتاه مدت بسیار موثر هستند (به ویژه مواقعی که در مواجهه با یک ماده آلرژی زا دچار واکنش های شدید شده اید)، اما احتمالا شما را دچار خواب آلودگی خواهند کرد. آنتی هیستامین های جدیدتر مانند لورتادین یا کلاریتین (Claritin) و آلرژا (Allegra) یا فکسوفنادین، معمولا اثر خواب آلودگی ندارند و آثار آنها به مدت طولانی تری در بدن باقی می ماند. در مورد آلرژا هنوز به طور خاص مشخص نشده است که اثر خواب آلودگی دارد یا خیر، و آیا می توان از آن به طور ایمن در هنگام رانندگی یا پرواز استفاده کرد یا جایز نیست. اثر این داروها ممکن است از فردی به فرد دیگر متغیر باشد.
کورتیکواستروئیدهای بینی (کورتون)
این اسپری ها داروی محبوب اکثر پزشکان می باشند. زیرا که آنها در تماس مستقیم با فضاهای درگیر آلرژی و ملتهب می باشند، یعنی مجاری بینی. کورتیکواستروئیدهای بینی مانند فلوناس (Flonase) یا ناساکورت (Nasacort)، موثرترین و قوی ترین داروهای موجود برای مدیریت علائم آلرژی می باشند. همچنین آنها در کاهش گرفتگی، خارش و آبریزش بینی بسیار موثر هستند. علاوه بر این عوارض جانبی این داروها بسیار کم و نادر می باشند، زیرا که بصورت موضعی استفاده می شوند. برخی از پزشکان این داروها را به صورت ترکیبی و همزمان تجویز می کنند، به عنوان مثال: سیتریزین (Zyrtec) را برای استفاده در شب، و اسپری های ناساکورت را برای استعمال در روز تجویز می نمایند. البته بهتر است جهت استفاده همزمان این داروها با پزشک خود مشورت کنید.
قطره چشمی آنتی هیستامین
این قطره ها یک درمان اضافه برای کاهش خارش، اشک و قرمزی چشم ها محسوب می شوند. قطره های چشمی را می توانید در صورت نیاز استفاده کنید، زیرا بسیار موثر می باشند.
دکونژستانت ها (ضد انعقادها)
شما ممکن است توسط تاثیر سریع و موثر دکونژستانت ها (decongestants) وسوسه شوید که همیشه از آن ها استفاده کنید، (خواه نمونه های خوراکی آن مانند سودافد Sudafed، یا اسپری های بینی مانند فنیل افرین Afrin). اما باید بدانید که آنها نمی توانند به عنوان یک درمان بلند مدت مورد استفاده قرار بگیرند و باید در مصرف آنها دقت کنید. دکونژستانت های خوراکی ممکن است برای افراد با فشار خون بالا خطرناک باشند، و همچنین اسپری های بینی آن اگر بیشتر از سه روز در یک دوره مصرف شوند، احتمال برگشت علائم را به همراه دارند، یا ممکن است گرفتگی های وخیم تر را به دنبال داشته باشند. پس برای استفاده از دکونژستانت ها حتما با پزشک خود مشورت کنید.
مرحله سوم: درمان های غیر دارویی
شستشوی بینی
تا جایی که امکان دارد از گزینه های طبیعی استفاده کنید، به عنوان مثال مقدار کمی آب نمک را درون نتی پات (ظرف های مخصوص شستشوی بینی، ظرفی شبیه به قوری کوچک) یا هر ظرف مشابه دیگر ریخته و بینی خود را شستشو دهید. شستشوی بینی به خارج شدن مخاط از سینوس ها کمک می کند. این کار مجاری بینی را کاملا پاک کرده و از التهاب آن می کاهد. فقط اطمینان حاصل کنید که حتما از آب مقطر یا آب جوشیده سرد شده استفاده می کنید. شستشو با آب تصفیه نشده می تواند برای سیستم تنفس شما بسیار خطرناک باشد، حتی ممکن است خطر مرگ را نیز به دنبال داشته باشد.
داشتن رژیم غذایی سالم
طبق تحقیقات، تغییرات کوچک در رژیم غذایی کمک می کنند تا علائم آلرژی تا حدودی کاهش یابند. مطالعات اندکی وجود دارد که می گویند، رژیم مدیترانه ای قادر است احتمال ابتلا به آسم و آلرژی فصلی را کاهش دهد. یک رژیم غذایی حاوی آنتی اکسیدان و اسیدهای چرب امگا 3 می تواند در کاهش علائم آلرژی مفید باشد، زیرا به طور کلی موجب کاهش التهاب ها می شود، که از دلایل اصلی در علائم آلرژی محسوب می شوند. همین امر در بهبود و سلامت دستگاه گوارش نیز موثر می باشد. بنابراین بهتر است از غذاهای سالم و کامل استفاده کرده، و از خوردن مواد غذایی که موجب التهاب می شوند، مانند الکل و غذاهای مضر خودداری کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر، رژیم مدیترانه ای چیست؟ مطالعه کنید.
مرحله چهارم: زمان مراجعه به پزشک
اگر شما با رعایت سه مرحله قبل همچنان با آلرژی ها دست به گریبان هستید، شاید بهتر است به یک متخصص آلرژی و ایمونولوژی مراجعه کنید. اگر آلرژی فصلی بر کیفیت زندگی شما تاثیر گذاشته است، و موجب خستگی یا کج خلقی در شما می شود، همچنین اگر از عفونت های سینوسی یا آسم و اگزما رنج می برید، بدون تردید باید به یک متخصص مراجعه کنید. زیرا آنها می توانند مشخص کنند که شما دقیقا به چه چیزهایی حساسیت دارید، که این امر به روند درمان کمک می کند.
ایمونوتراپی یا ایمن درمانی چیست؟
این نوع درمان می تواند شامل یک دوره واکسن های آلرژی یا قرص های زیر زبانی باشد که هر دو از انواع ایمونوتراپی محسوب می شوند. مدت زمان زیادی است که ایمونوتراپی مورد استفاده قرار می گیرد، و در مورد افرادی که به درمان های دارویی پاسخ نمی دهند بسیار مفید و موثر ظاهر شده است. آنچه متخصصان با انجام ایمونوتراپی به دنبال آن هستند، تعلیم سیستم ایمنی بدن به پذیرفتن دائمی آلرژن ها (ماده حساسیت زا) می باشد.
واکسن های آلرژی
واکسن آلرژی از دو مرحله تشکیل شده است. در مرحله اول، شما به مدت سه تا شش ماه، هفته ای یک یا دو مرتبه برای گرفتن تزریق با افزایش میزان آلرژن ها (ماده حساسیت زا) به متخصص آلرژی مراجعه می کنید. در مرحله بعد که مرحله نگهداری نامیده می شود، بین هر دو تزریق دو تا چهار هفته فاصله وجود دارد. این مرحله زیر نظر متخصص احتمالا از یک تا پنج سال ادامه پیدا خواهد کرد، و با گذشت زمان شما نسبت به آلرژن های خود تحمل پایدار پیدا خواهید کرد.
قرص های زیر زبانی
اگر برای شما گرفتن تزریق های متعدد در طول چندین سال خیلی خوشایند به نظر نمی آید، ایمونوتراپی زیرزبانی را امتحان کنید. که در این روش شما از طریق قرص های زیر زبانی دوزهای بسیار کمی از آلرژن ها را دریافت می کنید. شما می توانید این درمان را در خانه انجام دهید، و لازم نیست در اتاق های مطب منتظر بمانید. اما این قرص ها در حال حاضر فقط برای درمان گرده علف های هرز و گیاهان و گرد و خاک در دسترس هستند، و اگر آلرژی شما خارج از این سه عامل باشد، بهتر است از واکسن های آلرژی استفاده کنید.
تعهدات زمانی در این روش ممکن است نگران کننده باشد، اما تصور داشتن یک زندگی آسوده، راحت و بدون عوارض آلرژی می تواند انگیزه ی مناسبی برای ادامه این راه باشد.