این که مصرف کشمش برای دیابت به چه صورت باشد فرقی نمی کند. چه آن را تنها صرف کنید، چه روی سالادی که می خورید بریزید و یا بر روی سوپ بلغورتان بپاشید فرقی نمی کند. کشمش ها خوشمزه هستند و سالم ترین راه برای ارضای تمایل شما به خوردن شیرینی جات می باشد.
با این حال سوال شما این است که آیا برای یک فرد دیابتی خوردن کشمش که با عنوان انگور خشک هم شناخته شده است مشکلی ایجاد می کند یا خیر؟ سوء برداشت های بسیاری در مورد مواردی که افراد مبتلا به دیابت می توانند یا نمی توانند کشمش بخورند وجود دارد. یکی از این باورهای غلط این است که تمام غذاهایی که دارای شکر هستند اعم از میوه ها برای این افراد کاملا ممنوع می باشد. اما در واقع حقیقت این است که افراد مبتلا به دیابت می توانند کشمش و میوه های دیگر را در مصرف روزانه ی خود قرار دهند.
درواقع میوه ها انتخاب های بسیار عالی هستند چرا که دربر دارنده ی مقادیر زیادی از فیبر ویتامین و مواد معدنی هستند. تمامی افراد مبتلا به دیابت یا بیماری های مرتبط می بایست از یک رژیم غذایی مشخص پیروی کنند که این بدان معناست که روزانه مقادیر مشخص میوه مصرف کنند. همچنان این نکته بسیار مهم است که بدانیم کشمش بر روی مدیریت میزان گلیسمین تاثیر به سزایی دارد.
دیابت و مصرف کشمش
آیا من می توانم کشمش بخورم؟
پاسخ بله است. شما اگر مبتلا به دیابت هستید باز هم می توانید کشمش بخورید. البته که این بدان معناست که شما نمی توانید هرمقداری از بسته های کشمش را در هر زمان دلبخواه مصرف کنید. کشمش یک نوع میوه است و مانند تمام میوه های دیگر دربر دارنده ی مقادیری شکر طبیعی است. پس همچنان که مصرف کشمش خطری ندارد اعتدال در خوردن آن میتواند کلیدی برای جلوگیری از بالا رفتن و لب مرز قرار گرفتن قند خون باشد.
به خاطر داشته باشید اگرچه خوردن میوه برای سلامتی مفید است میوه مقادیری کربوهیدرات هم دارد. حتی اگر شما به عنوان میان وعده میوه می خورید، باید آنها را به عنوان وعده های غذاییتان حساب کنید تا بتوانید اطمینان داشته باشید که از کربوهیدرات زیادی استفاده نمی کنید.
به طور معمول در هر دو قاشق سوپ خوری از کشمش حدود پانزده گرم کربوهیدرات وجود دارد.
چرا کشمش برای شما مفید است؟
مانند تمام میوه های دیگر کشمش نه تنها کالری بسیار کمی دارد بلکه دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است. برای مثال یک چهارم لیوان کشمش تنها دارای مقدار 120 کالری است. این مقدار همچنین دارای 2 گرم فیبر خوراکی، 25 میلی گرم کلسیم و 298 میلی گرم پتاسیم است.
همان طور که میدانید فیبر به شما کمک می کند تا مدت طولانی تری احساس سیر بودن کنید. کشمش در یک هضم سالم هم مشارکت دارد و برای شما از این جهت نیز مفید واقع می شود. کلسیم به بدن شما کمک می کند تا استخوان هایی قوی داشته باشید و آنها را قوی نگه دارید. پتاسیم به سیستم عصبی و قدرت عضلانی شما کمک می کند و همچنین برای ایجاد یک تعادل درمدیریت مقدار آب بدن شما مفید است.
پیشنهاد مطالعه: کنترل دیابت با 16 ماده غذایی مفید
آیا کشمش به تنظیم قند خون کمک میکند؟
مصرف کشمش همچنین به تنظیم کنترل گلیسمی بعد از خوردن هر وعده ی غذایی نیز کمک می کند. در یک پژوهش محققان ده نفر شرکت کننده ی سالم را ارزیابی کرده و مورد بررسی قرار دادند. چهار مرد و شش زن. تا ببیند چطور کشمش به کنترل گلیسمی کمک می کند.
شرکت کننده ها در این تحقیق چهار وعده ی صبحانه در مدت زمان دو تا هشت هفته مصرف کردند. محققان میزان گلوکز و انسولین آنها را بعد از دو ساعت از هر وعده ثبت کردند. آنها دو وعده ی صبحانه با نان و آرد سفید و دو وعده صبحانه همراه با کشمش را مصرف کردند.
پژوهشگران مشاهده کردند که بعد از مصرف صبحانه ها با کشمش سطح انسولین و گلوکز آنها به شکل قابل توجهی نسبت به دو وعده صبحانه ی دیگر پایین آمده است.
این مشاهدات منجر به آن شد که محققان این نتیجه را کسب کنند که ممکن است کشمش در تنظیم گلیسمی نقش مثبت و مهمی داشته باشد.
شاخص گلیسمی چیست؟
همچنان این امر بسیار مهم است که بدانیم کشمش درشاخص گلیسمی کجاست و چه تاثیری دارد؟ اساسا شاخص گلیسمی مقیاسی است که میزان کربوهیدرات را بر اساس سرعت بالا بردن سطوح قند خون هر فرد رتبه بندی می کند. برای افراد مبتلا به دیابت مصرف مواد غذایی که دارای شاخص گلیسمی پایین و یا متوسط هستند به مدیریت مقدار قند خون آن ها کمک می کند که درنهایت هم این امر باعث مدیریت دیابت در این افراد است.
کشمش ها کجای این مقیاس هستند؟
مهم است بدانید که میوه ها اصولا از نظر شاخص گلیسمی در رتبه های پایین قراردارند زیرا دارنده ی فیبر و فروکتوز هستند. اما برخی میوه ها مانند کشمش در رتبه های متوسط قرار دارند.
این به هیچ وجه به این معنا نیست که نمی توان از کشمش استفاده کرد بلکه بدین معناست که در مصرف و خوردن این میوه باید اعتدال را رعایت نمود.
در نظر داشته باشید این میوه ها نیز دارای رتبه بندی متوسطی هستند:
- زغال اخته ی شیرین
- خرما
- خربزه
- آناناس
این نکته را در ذهن داشته باشید که اگر قصد دارید از کشمش به عنوان میان وعده استفاده کنید وعده های کوچکی از آن را بخورید و از این وعده ها هر چند وقت یک بار استفاده کنید.
بر اساس تحقیقات مرکز کنترل و جلوگیری از بیماری ها (CDC) در آمریکا در هر 2 قاشق سوپ خوری کشمش 15 گرم کربوهیدرات وجود دارد بنابراین فقط از همین مقداردرهر روز میتوانید استفاده کنید. از آن جایی که این وعده های کوچک کشمش نمیتواند شما را سیر کند در نظر داشته باشید که شما همچنین میتوانید از خود انگور هم برای وعده های غذایی یا به عنوان میان وعده هایتان استفاده کنید.
انگور کامل ممکن است شما را بیشتر راضی کند چرا که فرایند خشک کردن انگور ها شکر را در کشمش متمرکز میکند. انگور شکرکم تری دارد و رتبه ی پایین تری در شاخص گلیسمی نیز دارد.
نکته هایی برای خوردن غذای سالم در افراد دیابتی
این امر برای همه به ویژه کسانی که با دیابت دست و پنجه نرم می کنند مهم است که میوه ها را برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب و سالم حتما در برنامه ی غذایی روزانه خود داشته باشند.
خوردن غذاهای سالم به طور کلی به بدن شما کمک می کند، که یکی از این فواید هم نگه داشتن وزن ایده آل برای شماست. همچنین کمک میکند که سطح انرژی خود را درطول روز نگه دارید و هم از درون هم از بیرون احساس خوشایندی داشته باشید.
یک طرح غذای سالم باید دارای موارد ذیل باشد:
- میوه
- سبزیجات
- غلات
- شیر کم چرب یا بدون چربی
همچنین جای دادن پروتئین های اندک هم در برنامه و رژیم غذاییتان خالی از لطف نیست مانند:
- ماهی
- گوشت بدون چربی
- مرغ
- تخم مرغ
- لوبیا
توجه داشته باشید که مصرف سدیم و شکر اضافه شده در مواد غذایی را محدود کنید. زمانی که محصولاتی مانند کمپوت میوه آب میوه و یا چاشنی های مختلف را خریداری می کنید مطمئن شوید که “شکر اضافی” بر روی برچسب این محصولات نوشته نشده باشد.
در حالی که مصرف گاه به گاه شیرینی جات مانعی ندارد اما شما باید مصارف شیرینی شکلات و کلوچه را محدود کنید چرا که خوردن بیش از حد شیرینی باعث افزایش قند خون می شود و همچنین تاثیرات منفی بر روی مدیریت وزن شما نیز دارد.
مدیریت وعده های غذایی برای جلوگیری از مصرف کالری بیش از حدی که منجر به افزایش وزن نیز می شود بسیار حائز اهمیت است.
برای کمک به مدیریت کردن وعده های غذاییتان:
- ظروف کوچک تری برای خانه هایتان خریداری کنید.
- مقدار کمتری غذا در طول روز استفاده کنید.
- به جای خوردن سه وعده غدایی سنگین پنج یا شش وعده غذایی سبکتر بخورید.
- دستور پخت سالم همراه کشمش
شما مجبور نیستید کشمش را فقط به عنوان میان وعده بخورید. آیا شما در پی راه های خلاقانه ی دیگری هستید که این میوه ی خشک شده را بخورید؟
این ها چند دستور غذایی سالم همراه با کشمش هستند که شما میتوانید امروز از آنها استفاده کنید در “انجمن مبتلایان به دیابت آمریکایی” :
- سالاد برنج قهوه ای همراه سویای سبز
- سالاد سریع پخت کلم بروکلی
- سالاد آرگولا و مرغ کبابی
- سالاد بروکلی و گل افتاب گردان
- گل کلم هندی سرخ شده با نخود همراه بادام زمینی
- اسفناج خورد شده به همراه اجیل کاج
- فلفل مدیترانه ای خیس نشده
چه زمان با یک فرد حرفه ای صحبت کنیم؟
متعهد بودن به برنامه و رژیم غذایی سالم و دانستن این امر که چه چیزهایی باید بخوریم برای مدیریت کردن دیابت بسیار اهمیت دارد. اگر شما داروهای مربوط به دیابتتان را مصرف میکنید اما هنوز برای پایین نگه داشتن قند خونتان دچار مشکل هستید ممکن است که اشکال در رژیم غذایی شما باشد.
دیابتی که به طور مناسب مدیریت نشود میتواند دشواری های زیادی را به همراه داشته باشد اعم از:
- دچار مشکل شدن کلیه ها
- دچار مشکل شدن پاها
- تخریب اعصاب بدن انسان
- بیماری های قلبی مانند سکته یا حمله قلبی
اگر نمی دانید که چه چیزهایی بخورید یا هنوز برای فهمیدن این که چه بخورید مشکل دارید با دکتر خود صحبت کنید. آنها میتوانند شما را به یک متخصص تغذیه و یا متخصص دیابت معرفی کنند تا بتوانید به یک برنامه ی غذایی مناسب برای دیابت برسید.
سخن آخر
اگر شما با دیابت زندگی می کنید این بدان معناست که ممکن است دوستان و یا خانواده ی شما به شما بگوید که نمیتوانید کشمش و یا میوه های دیگر را بخورید. اگر چه میوه ها دارای فیبر هستند و مواد مغذی بسیاری را در خود دارند اما بیشتر این میوه ها در رتبه های پایین شاخص گلیسمی وجود دارند. این امر بدین معناست که شما می توانید و باید این گونه خوراکی ها را در رژیم غذایی روزانه ی خودتان قرار دهید.
کلید خوردن و لذت بردن از کشمش این است که بیش از حد از آن نخورید. مدیریت قند خونتان برای جلو گیری از مشکلات دیابت ضروری و حیاتی است. اگر شما نمیدانید که چه چیزی را باید بخورید و یا برای انتخاب های سالم نیاز به کمک دارید با یک متخصص تغذیه و یا متخصص دیابت صحبت کنید.