سوال بزرگی وجود دارد؛ آیا پیشگیری از ابتلا به سرطان ممکن است؟ پاسخ این است که مراکز تحقیقاتی سرطان در سراسر جهان به نکاتی رسیده اند که لحاظ کردن آن ها در زندگی روزمره به انسان ها کمک می کند تا ریسک ابتلا به انواع سرطان ها را تا حدود زیادی کاهش دهند.البته صرف رعایت کردن این موارد موجب نمی شود که اطمینان داشته باشیم یکی از انواع سرطان ها به سراغ ما نخواهد آمد، اما با رعایت کردن این نکات حداقل ریسک ابتلا به سرطان را بالا خواهیم برد.به خصوص این که درصد قابل توجهی از ریسک ابتلا به سرطان تحت تاثیر عوامل محیطی و رفتارهای شخص قرار دارد. با این حساب لحاظ کردن نکات توصیه شده توسط مراکز معتبر تحقیقات پیشگیری از ابتلا به سرطان، می تواند افراد را کمی در حاشیه ی امن قرار دهد.
عوامل موثر در پیشگیری از ابتلا به سرطان
آزمایشات غربالگری سرطان را به صورت منظم انجام دهید
در حال حاضر و با پیشرفت علم پزشکی روش ها و آزمایشات غربالگری برای بسیاری از سرطان ها وجود دارد، به طور مثال برای سرطان پستان و سرطان دهانه ی رحم و… . شما می توانید با انجام دادن منظم این آزمایشات غربالگری در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد، پیش از آن که گسترش یافته و درمان آن مشکل شود نسبت به شروع درمان اقدام کنید. همان طور که می دانید اقدام درمانی زودهنگام شانس درمان کامل و طول عمر را بالا می برد.
به تناسب اندام برسید
داشتن اضافه وزن و چاقی یک عامل خطر و زنگ هشدار برای بسیاری از سرطان هاست؛ از جمله سرطان پستان، روده ی بزرگ، کلیه، مری، پانکراس و… . شما می توانید وزن خود را از طریق غذای سالم و ورزش منظم کنترل کنید و ریسک ابتلا به سرطان را کاهش بخشید.
به طور منظم ورزش کرده و تحرک داشته باشید
تحقیقات نشان داده است که فعالیت های فیزیکی خطر ابتلا به انواع سرطان ها را کاهش می دهند، از جمله سرطان پستان، اندومتر، پروستات و کولون. همچنین ورزش و فعالیت جسمی خطر ابتلا به بیماری های جدی دیگری نظیر دیابت و بیماری های قلبی را کم می کند.
بزرگسالان باید حداقل 150 دقیقه فعالیت منظم و متوسط همانند پیاده روی سریع یا 75 دقیقه فعالیت شدید در هفته داشته باشند. (فعالیت شدید یعنی که ضربان قلب افزایش پیدا کند و سریع تر نفس بکشید و حتما عرق کنید)
کودکان باید حداقل یک ساعت فعالیت متوسط یا شدید را هر روز انجام دهند و حداقل برای 3 روز در هفته فعالیت شدید داشته باشند.
یک رژیم غذایی سالم را دنبال کنید
مطالعات نشان می دهد که خوردن انواع سبزیجات و میوه ها، غلات، ماهی و مرغ های بدون آنتی بیوتیک از ابتلا به سرطان های خاصی جلوگیری به عمل می آورد. از سوی دیگر خوردن گوشت های فرآوری شده و به خصوص گوشت های قرمز فرآوری شده با خطر بالای ابتلا به سرطان ها ارتباط مستقیم دارد.
انجمن سرطان آمریکا برای پیشگیری از ابتلا به سرطان توصیه می کند:
- روزانه حداقل 2 و نیم فنجان سبزیجات و میوه دریافت کنید.
- از گوشت قرمز کمتری در غذاهای روزانه تان استفاده کرده و دور گوشت های فرآوری شده خط قرمز بکشید.
- به جای برنج سفید از برنج قهوه ای استفاده نمایید.
- از نان، پاستا و غلاتی که از گندم سبوس دار تهیه شده اند به جای گندم تصفیه شده تغذیه کنید.
- روزانه شیرینی کمتری میل نمایید و مصرف نمک را نیز کاهش دهید.
از مصرف تنباکو خودداری کنید
جالب است بدانید که تنها در ایالات متحده مسئول تقریبا 1 مرگ از 5 مرگ و میر مصرف دخانیات است. و 80 درصد از مرگ و میرهای ناشی از سرطان ریه به دلیل استعمال دخانیات و مصرف تنباکو می باشد.
اگر شما دخانیات مصرف نمی کنید، به هیچ وجه دست به این کار نزنید و برای همیشه فکرش را از سر بیرون ببرید. اگر هم جزء آن عده ای هستید که به نوعی دخانیات مصرف می کنند، از همین امروز تصمیم جدی برای ترک آن بگیرید.
روش های متعددی برای کمک به ترک سیگار وجود دارد که در مطالب بعدی به آن ها خواهیم پرداخت.
الکل ممنوع
تحقیقات نشان داده است که نوشیدن الکل می تواند خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان ها را افزایش دهد: سرطان پستان، دهان، گلو، دستگاه گوارش، مری، کبد، کولون و رکتوم.
این 6 مورد از موارد جدی بودند که توسط مراکز تحقیقاتی پیشگیری از سرطان توصیه شده اند. به جز این ها نکات دیگری از جمله قرار نگرفتن در هوای آلوده، آب آشامیدنی سالم، پرهیز از غذاهای سرخ کردنی، استفاده از ضد آفتاب و… روش های پیشگیری از ابتلا به سرطان را تشکیل می دهند.
حتما مطالعه کنید: خودآزمایی سرطان پستان
منبع: www.cancer.org