همه ما در طول زندگی،درد را تجربه می کنیم. گاهی تجربه این دردها موقت است و گاه بلند مدت،گاه بطور مداوم و گاه هرچند وقت یکبار،به دلایل متفاوت درد به سراغمان می آید.به همین دلیل شناخت راهکارهای خود یاری جهت غلبه بر درد،ضروری بنظر می رسد. به همین منظور به راهکارهایی برای کاهش درد به شما پیشنهاد می کنیم، دقت بفرمایید:
کاهش درد و راهکارهای کاهش آن
تحرک بدنی
انجام فعالیت های ساده و آرام بدنی با وجود احساس درد، به ما کمک می کنند که دردمان را کمتر حس کرده و اذیت نشویم. فعالیت هایی نظیر شنا کردن،پیاده روی،باغبانی و رقصیدن،با مسدود کردن مسیر انتقال پیام درد به مغز،موجب می شوند که کاهش درد اتفاق بیفتد. تحرک داشتن با باز کردن عضلات منقبض ، رفع خشکی بدن و تاثیر بر ترمیم مفاصل و رباط ها در بدن،درد جسمانی را کاهش می دهد.
نگرانی افراد برای تحرک داشتن با وجود دردی که تجربه می کنند اینست که ، انجام فعالیت های بدنی شاید بتواند آسیب های بدنی را بیشتر کند اما باید بدانید در صورتیکه به آرامی و اصولی،بدن خود را گرم کرده و حرکات مناسب انجام دهید خطری شما را تهدید نخواهد کرد. حتی اگر در شروع به حرکت،کمی احساس دردتان بیشتر شد متوقف نشوید و بدانید که چون مفاصل و عضلات شروع می کنند به جا افتادن و اتصال بهتر در بدن،کمی جسمتان را به چالش می کشند. با ادامه دادن تحرک بدنی،تاثیرات مفید آن را به روی دردهای بدنتان شاهد خواهید بود.
مشاوره بگیرید
درد کشیدن می تواند شما را خسته،عصبی،ناراحت و غمزده کند. همین احساسات هم به نوبه خود می توانند درد را تشدید کرده و شما را در چرخه ای معیوب از حال بد قرار دهند.بنابراین لازم است که با خود مهربان تر باشید. زندگی در حالیکه مجبورید درد بکشید ساده نیست و اگر بخواهید در کمک کردن به خود در طول دوران تحمل درد،کوتاهی کرده ، محدودیت هایتان را نپذیرفته و در جنگ با آنها باشید،به اولین و بزرگترین دشمن خود تبدیل می شوید.
در عوض برای اینکه بهترین دوست خود در این دوران باشید،می توانید با یک مشاور پزشکی،رواندرمانگر یا هیپنوتیزم کار،مشورت کنید تا روش هایی برای کاهش درد خود بدست آورید. یا اینکه داستان درد کشیدن خود را با دیگران در میان گذارید. به این ترتیب افرادی پیدا می شوند که به دلیل تجربه های مشابهی که با شما دارند می توانند راهنمای خوبی برای شما باشند ،شما را به خوبی درک کرده و همدلی خوبی با شما داشته باشند.
خواب خوب
بیشتر افرادیکه با درد دست و پنجه نرم می کنند بر این باورند که به هنگام خواب،دردشان بیشتر می شود . اما چنین تلقینی تنها خوابشان را پریشان کرده و این خواب کم عمق آنهاست که دردشان را بیشتر خواهد کرد. خواب های بی برنامه و منقطع،درد را تشدید می کنند. بنابراین با تنظیم برنامه صحیح خواب و بیداری و بدون قضاوت اینکه با وجود درد خوابتان نخواهد برد،بدنتان را رها کنید تا به نیازش پاسخ داده و به خواب رود. اگر لازم است چرت زدن در نیمروز را قطع کنید تا شبها سر زمان مقرر به خواب رفته و صبح ها در زمان مناسب بیدار شوید،حتما اینگونه عمل کنید.
با دوستان و خانواده خود وقت بگذرانید
اجازه ندهید دردی که می کشید تماس شما را با دیگران قطع کند. رابطه با دوستان و خانواده به سلامت کل بدن کمک کرده و حس خوبی به شما خواهد بخشید که در کاهش احساس درد هم موثر می باشد. می توانید مدت زمان ملاقات هایتان را کوتاه کنید یا اگر نمی توانید به دیدن آنها بروید از آنها دعوت کنید نزد شما بیایند و به شما کمک کنند که پذیرایی و آیین ملاقات هم،صورت بگیرد. اگر امکان دید و بازدید ندارید تماس تلفنی برقرار کنید. از طریق شبکه های اجتماعی هم که شده روابط خود را زنده نگه دارید و دقت کنید که موضوع گفتگوهایتان درد شما نباشد.اگر هم آنها موضوع را پیش کشیدند،بهتر است خودتان مخالفت کرده و درخواست کنید که راجع به مسایل دیگری هم صحبت شوید.
خوراکیهای لذت بخش
نتایج مطالعات زیادی نشان داده است که مصرف خوراکیهایی که به هنگام درد کشیدن هوس خوردنشان را می کنیم،درد را در ما کاهش خواهند داد.در میان انواع خوراکیهای موجود،شکلات با بیشترین میزان تقاضا و تاثیر گذاری در صدر خوراکیهای موثر در کاهش درد و در ادامه گوشت کبابی، پاستا،پیتزا و میوه ها قرار گرفته اند.
مراقبه
انجام مراقبه یکی از بهترین راهکارها در کاهش درد است. پژوهشگران نتایج تحقیقات خود را اینگونه اعلام کرده اند که مراقبه کردن به روش ذهن آگاهی که در آن به روی تنفس تمرکز می شود می تواند شدت درد و احساس ناخوشایند ناشی از تحمل درد را،به شکل قابل توجهی کاهش دهد. هرچه میزان مراقبه هایی که انجام می شوند و یا طول مدت زمان پرداختن به مراقبه،بالاتر رود،تاثیرگذاری مورد نظر بیشتر هم می شود. در واقع مراقبه کردن بخشهای مشخصی از مغز را تحت تاثیر قرار می دهد که در ایجاد احساس درد نقش دارند.
کنترل نحوه تنفس
نیازی نیست که یک یوگیست باشید و سالها مراقبه کرده باشید تا اثرات مثبت کنترل تنفس را بر بدن خود شاهد باشید. تمرین کردن تنفس های عمیق از راه دیافراگم ( نفس کشیدن بیشتر از بخش شکم که از دم و بازدم هایی که از راه قفسه سینه صورت می گیرد عمق بیشتری دارد) فواید بسیاری بر بدن دارد. این روند،سیستم عصبی پاراسمپاتیک را مهار می کند که واکنشهای کمتری به علائم دردی که در بدن دریافت می کند،نشان دهد. بطور مثال در حال حاضر،زنان در سراسر دنیا،به هنگام زایمان از روش های تنفس صحیح و سازنده برای کاهش درد زایمانشان،استفاده مفید می کنند.
حواس پرتی
درد کشیدن فرایندی است که برای بقای خود تمام توجه ما را جلب خودش می کند.در واقع درد مزمن را می توان به نوعی،یک مورد احساسی در نظر گرفت. تمام توجه و تمرکز شما به سمت دردتان کشیده می شود و همه عواطف شما درگیرش می گردد. با پرت کردن حواس خود،قدرت درد را کاهش می دهید و دیگر نمی تواند تمام توجه شما را به خود اختصاص دهد. برای پرت کردن حواستان،می توانید به سایر اعضاء بدن خود فکر کنید،فیلم تماشا کنید و یا تمرینات آرام سازی ذهن انجام دهید. پرت شدن حواس از مرکز درد،بسیار کمک خواهد کرد تا تاثیر درد بر بدن کم شود و آزردگی کمتری تجربه شود.
ذکر آرامش بخش بگویید
تکرار مرتب یک ذکر زیر لب،تمرینی است که تاثیر مثبت آن در کاهش درد،در بسیاری از پژوهش ها به اثبات رسیده است. انتخاب یک عبارت یا واژه ای که حس قدرت،آرامش و خوشبینی،به ما انتقال دهد و تکرار آن به هنگام تجربه درد،موجب ترشح هورمون آندروفین و مورفین طبیعی بدن خواهد شد که احساس درد را در بدن کمتر می کند.
تصویر سازی ذهنی
اگر دردی که حس می کنید را به شکل توده ای بزرگ،قرمز رنگ با حالتی زق زق کننده در نظر بگیرید،با خرد کردن آن به قطعات کوچک و صورتی کردن رنگش،قدرتش را گرفته و او را از بین ببرید. یا اینکه خود را در کنار دریا تصور کنید و تمام دردتان را به آن بسپارید. می توانید تصور کنید که دردتان در حال ذوب شدن است و اجازه دهید از بدنتان خارج شود. تصویر دیگر می تواند این باشد که خود را زیر دوش حمام تصور کنید که ریزش آب،تمام درد بدنتان را می شوید و با خود می برد.تصور کنید که گرمای آب بر بدنتان وارد شده و تمام دردها را تسکین می دهد . تاثیر مثبت اینگونه تصویر سازی ها در کاهش درد،امریست ثابت شده. ذهن تصویرهایی که می سازید را حقیقت در نظر گرفته و آن را در شما جاری خواهد ساخت.
ماساژ دادن
فشار یا ماساژ دادن محل درد،بویژه در سردرد و درد ماهیچه ها،بسیار مفید است. چگونگی این تاثیر گذاری خیلی آشکار نیست اما نتیجه مثبت آن کاملا مشهود می باشد. شاید پیامهای آرام بخشی به مغز مخابره می شود یا اینکه انقباض و انسداد ماهیچه ها بهتر می شود. دقت کنید که نحوه ماساژ و لمس محل درد هم مهم است و بایست به شکلی صحیح و مناسب با وضعیت بدن،صورت گیرد.
خوشبینی
دور از ذهن نیست که افراد درگیر با درد،شروع به منفی اندیشی و ناله کردن کنند طوریکه بر شدت درد خود اضافه کنند. برای اجتناب از درد بیشتر،بهتر است از بال و پر دادن به احساس درد خود خودداری کرده و دقت داشته باشید که نحوه تفکر شما در مورد دردتان،در توان شما برای مدیریت کردن آن نقش زیادی دارد. روانشاناسان بر این باورند که با تغییر دیدگاه خود نسبت به درد و خوشبینی ، می توان کمک زیادی به خود کرد تا بر هجوم ترس و اضطراب به هنگام درد غلبه کرده، به خود قوت قلب داده و با آرام شدن،درد را تضعیف کرد.
گوش دادن به موزیک
موسیقی به بهترین شکل ممکن،توجه شما را از دردی که می کشید دور کرده ، قدرت شما را در تحمل درد بالا برده و حس کمتری از درد به شما منتقل می کند. شواهد حاکیست تاثیر شنیدن موزیک به اندازه ای چشمگیر است که حتما بایستی جزو انتخاب های ما برای غلبه بر احساس درد باشد.
نوشتن
در بسیاری از افراد،خالی کردن افکار و احساسات ناشی از درد به شکل یادداشت کردن به روی کاغذ،موجب کاهش درد می شود. همچنین تخلیه احساسات از طریق نوشتن،سیستم ایمنی بدن را هم تقویت می کند. در واقع روزانه نویسی به مدت 15 دقیقه قبل خواب می تواند گزینه خوبی باشد بطوریکه تمام نگرانیها و آزردگیهای خود را در مورد دردتان و مشکلات پیرامونش که شما را نگران کرده یا سعی دارید از آنها اجتناب کنید و نیز هر آنچه احساس می کنید سلامت زندگیتان را به خطر می اندازد،از ذهنتان خارج کرده و به روی کاغذ بیاورید تا دیگر در شما زیست نکنند.
بکارگیری نیروی خلاقیت
تاثیر مثبت هنر درمانی بر کسی پوشیده نیست و بسیاری از پزشکان و پرسنل بیمارستانها از این روش در درمان های خود استفاده می کنند . شواهد حاکیست که هنر درمانی به کاهش علائم تنش های روحی و جسمی در افراد کمک می کند. در واقع با استفاده از خلاقیت موجود در تمام رشته های هنری،تنش های روحی برطرف شده و با آرام سازی ذهن،قدرت چندانی برای درد باقی نمی ماند که ما را از پا بیاندازد.
خندیدن
خنده بهترین درمان است را همه شنیده ایم و لازم است با به جریان انداختن آن در زندگی خود شاهد هرچه بیشتر شدن تاثیر آن در زندگیمان باشیم. خندیدن،مورفین طبیعی بدن بوده ، هورمون آندروفین را ترشح کرده و طاقت افراد را در تحمل درد بیشتر می کند در حالیکه درک احساس درد را هم کم می کند. خندیدن،خلق و خوی فرد را هم به سمت بهبودی و انرژی مثبت می کشاند که خود وسیله ای می شود در تضعیف احساس درد
نظرات
مقاله بسیارجالب و موثری بود
ممنون از توجه شما خانم لطفی عزیز
متشکرم