ترشی بامیه را می توان یکی از ترشی های خوش طعم ایرانی دانست که جایگاه خوبی در بین خانواده ها دارد. بامیه که جزء اصلی این ترشی محسوب می شود، میوه ای پاییزی بوده و سرشار از خواص مفید است. بامیه یا “اکرا” جزء گیاهان سبز خوراکی است که در آن انواع مواد مغذی فراوانی یافت می شود. کالری بامیه حدود ۱۳۰ است و این گیاه قریب به ۱۹۰ گرم آب در خود ذخیره دارد. همچنین ۲ گرم پروتئین، ۷ گرم کربوهیدرات، ۳ گرم فیبر و حدود ۱ گرم قند هم در ساختمان این گیاه موجود است و حضور ویتامین های مختلف در آن نیز جمع مواد مفید خوراکی را تکمیل می کنند.
مزایای خوردن ترشی بامیه
ترکیبات لزج موجود در بامیه سبب دفع سموم بدن می شوند و مقادیر فراوان فیبر موجود در آن نیز خطر ابتلا به بیماری های عروقی را کاهش داده و باعث پیشگیری از انواع سرطان های مرتبط با دستگاه گوارش می شوند. همچنین پلی ساکاریدهایی که در بامیه وجود دارند، سوخت و ساز بدن را بهبود بخشیده و تناسب اندام را ممکن می کنند. حالا اگر این بامیه با مواد مفید دیگر مثل انواع ادویه جات و سبزی های مختلف و سرکه سیب ترکیب شود، خواص آن برای بدن چند برابر می شود.
در ادامه قصد داریم مواد لازم جهت تهیه ترشی بامیه را در قالب یک فهرست ارائه بدهیم (این مواد برای درست کردن ترشی به اندازه یک شیشه مربا در نظر گرفته شده اند و در صورتی که بخواهیم مقدار ترشی را کم یا زیاد کنیم باید به همان نسبت از مقدار مواد بکاهیم یا به آن اضافه نماییم.)
مواد لازم جهت تهیه ترشی بامیه
- 500 گرم بامیه
- ۱ فنجان سرکه قرمز یا سفید
- ۱.۵ قاشق غذا خوری نمک
- ۴ حبه سیر یا ۴ تا ۵ عدد موسیر
- ۲ تا ۳ عدد فلفل قرمز
- ۲ قاشق نعنا
- ۲ قاشق شوید
- نصف قاشق مربا خوری گشنیز، نصف قاشق مربا خوری گلپر
نحوه تهیه ترشی بامیه
مرحله ۱:
بامیه ها را به خوبی می شوییم و مقداری از ساقه های آن را به گونه ای که به ساختمان بامیه لطمه وارد نشود و مواد لیز آن به داخل ترشی راه پیدا نکند کوتاه می کنیم. (بهتر است به هنگام خرید بامیه ها دقت کرده و بامیه های سالم را تهیه کنیم)
مرحله ۲:
پس از شستشوی کامل بامیه ها، آن ها را درسبد یا آبکشی می ریزیم تا خشک شوند و لیزی و لزجی آن ها تا حدودی از بین برود.
مرحله ۳:
سرکه (سرکه انگور یا سیب) و نمک در نظر گرفته شده را داخل ظرف یا قابلمه ای ریخته و آن را روی حرارت مناسبی از شعله اجاق گاز می گذاریم و اجازه می دهیم که نمک به خورد سرکه رفته و کاملا در آن حل شود و محلولی رقیق و یکدست به وجود بیاید. (برای کم شدن میزان ترشی و تندی سرکه اضافه کردن آب به آن توصیه می شود)
مرحله ۴:
شیشه ای که قصد تهیه ترشی در داخل آن داریم را آماده می کنیم و آن را تا نیمه با بامیه های تازه و تمیز پر می کنیم، سپس بامیه های داخل شیشه را با ۲ قاشق نعنا و ۲ قاشق شوید پوشش می دهیم، بعد نوبت ریختن سیر یا موسیر است و بعد هم فلفل های قرمز را به این ترکیبات اضافه می کنیم. سپس مابقی بامیه ها و گشنیز و گلپر را نیز داخل این شیشه می ریزیم.

مرحله ۵:
محلول سرکه و نمک را با همان حرارت بالا در داخل شیشه و روی محتویات آن می ریزیم و بعد تا خنک شدن کامل آن ها منتظر می مانیم و وقتی از سرد شدنشان اطمینان حاصل کردیم، درب شیشه را می بندیم و ترشی را داخل یخچال قرار می دهیم.
مرحله ۶:
حدود دو تا سه هفته پس از تهیه ترشی، ترشی ما آماده است.
نکات قابل توجه
- بهتر است برای تامین نمک مورد نیاز ترشی از نمک های ید دار استفاده نکنیم و نمک های ساده را مورد استفاده قرار دهیم.
- ریحان، جعفری، ترخون و پیازچه می توانند در طعم و عطر ترشی ما موثر باشند و آن را خوشمزه و خوشبو کنند.
- بعد از این که شیشه ترشی را از مواد مورد نظر پر کرده و درب آن را بستیم، می توانیم شیشه را دقایقی در آب جوش و یا در فری با دمای حدود ۱۸۰ درجه قرار دهیم تا از خالی شدن هوای داخل شیشه مطمئن شویم.
- بهتر است برای تهیه ترشی از مواد تازه استفاده کنیم.
- برای آماده شدن ترشی یک بازه زمانی دو تا سه هفته ای لازم است.
- جوشاندن بامیه ها به همراه آب و سرکه و قرار دادنشان در الک یا صافی برای از بین بردن لیزی یا حالت لزج موجود در آن ها لازم است.
- جوشاندن بامیه ها همچنین می تواند به نرم شدن بامیه ها کمک کند اما چنانچه می خواهیم بامیه ها ساختاری تردتر داشته باشند، باید از جوشاندن آن ها صرف نظر کنیم.
- برای از بین بردن چسبندگی بامیه ها می توانیم آن ها را حدود ۵ ساعت در محلول آب و نمک و سپس حدود ۲ ساعت در آب ساده قرار بدهیم و بعد از آن ها استفاده کنیم.