به یکی از میوه های جادویی طبیعت است. به میوه پاییز و هوای سرد زمستان است، با عطری دلچسب و طعمی لذیذ. که معمولا در غذاهایی مثل تاس کباب، خورشت به (که همراه با گوشت یا مرغ و آلو پخته می شود)، همچنین در پای و مربا استفاده می شود. میوه به بدلیل طعم گسی که دارد غالبا خام خورده نمی شود، ولی در حالت خام نیز خوشمزه است. شاید راحت ترین و بهترین راه برای معرفی این میوه جادویی، در شکل مربای به باشد. در این مربا، به از رنگ زرد کمرنگ و روشن، به رنگ خیره کننده قرمز شرابی می رسد. مربای به نه تنها بی نهایت ظاهر زیبایی دارد، بلکه بسیار خوشمزه نیز می باشد. تهیه یک مربای به خوشرنگ، مواد تشکیل دهنده بسیار کمی نیاز دارد، ولی با این حال عطر و طعم طبیعی به را متبلور می سازد.
در دستوری که ما برای تهیه مربای به آماده کرده ایم، نیازی به مواد ژلاتینی نیست، بلکه برای رسیدن به محصول مطلوب و دلخواه خود، فقط باید کمی صبور باشیم.
پیشنهاد مطالعه: روش تهیه مربای پوست پرتقال
مربای به در کنار پنیر فتا یا خامه یک صبحانه سنتی و مقوی محسوب می شود. همچنین مربای به وقتی روی بستنی یا کیک سرو شود، می تواند یک عصرانه خوشمزه باشد، و یا به همراه ماست یک وعده غذایی سالم برای ما بسازد.
طرز تهیه مربای به خوشرنگ
مواد لازم:
- میوه به 2 عدد بزرگ
- شکر 3 پیمانه
- آب 1 ½ پیمانه
- هل 10 عدد (فقط دانه های قهوه ای داخل پوسته هل)
- آب لیمو 2 قاشق چای خوری
- گلاب 1 قاشق چای خوری (اختیاری)

طرز تهیه مربای به
مرحله اول:
به ها به خوبی شسته و آن ها را به قطعاتی با اندازه دلخواه برش می زنیم. (هسته های به را می توانید نگه داشته و خشک کنید، و برای درمان سرفه و گلودرد استفاده کنید.)

مرحله دوم:
شکر را درون آب حل کرده و روی حرارت ملایم قرار می دهیم. سپس برش های به را به آب و شکر اضافه می کنیم، و مطمئن می شویم که آب روی به ها را پوشانده است. اجازه می دهیم به ها روی حرارت ملایم بپزند، تا زمانی که کاملا پخته و نرم شوند. پختن آن ها معمولا یک ساعت طول می کشد.
مرحله سوم:
می توانید به ها را کمی هم بزنید، ولی خیلی با احتیاط و ملایمت این کار را انجام دهید، زیرا ممکن است برش های به شکسته و له شوند. و مربای به زیبایی خودش را از دست بدهد. در این مرحله دانه های هل را نیز اضافه می کنیم.

سپس با یک دمکنی در قابلمه را پوشانده، و اجازه می دهیم به ها روی حرارت ملایم به جوشیدن و پختن ادامه دهند. دمکنی یکی از عوامل مهم در خوشرنگ شدن مربای به محسوب می شود. مطمئن شوید آب مربا تمام نشود.
این مرحله حدود دو تا سه ساعت ممکن است به طول بیانجامد.

مرحله چهارم:
همین طور که به ها با دمکنی در حال پختن هستند، جادو هم در حال رخ دادن است. به ها کم کم شروع به تغییر رنگ می کنند، و به قرمز شرابی زیبا تبدیل می شوند. فراموش نکنید، که بدون دمکنی شما نمی توانید این نتیجه را حاصل کنید. در مرحله پایانی پخت گلاب و آب لیمو را نیز اضافه می کنیم.
در مجموع بعد از 4 تا 5 ساعت پخت ملایم و مداوم، مربای به خوشرنگ ما آماده است.

هنگامی که مربای به آماده شد، حرارت را خاموش کرده و اجازه می دهیم، مربا کمی خنک شود. وقتی مربا کمی خنک شد (نه اینکه کاملا سرد شود)، آن را خیلی آهسته به وسیله قاشق درون بطری هایی که از قبل استریل کرده ایم می ریزیم، و در بطری را بلافاصله محکم می بندیم.
بطری های مربای به خوشرنگ و خوشمزه را می توانید در جایی خنک و تاریک نگهداری کنید.

نکاتی برای داشتن مربای به خوشرنگ
- اگر می خواهید که به ها در مربا له نشوند، مانند همین دستور از ابتدا شکر را اضافه کنید.
- برای خوشرنگ شدن مربای به حتما باید از دمکنی استفاده کنید.
- برای کمک به خوشرنگ تر شدن مربای به می توانید از قابلمه های مسی استفاده کنید.
- گلاب و آبلیمو را حدود 15 دقیقه قبل پایان پخت اضافه کنید، زیرا عطر گلاب در اثر جوشیدن و پخت زیاد از بین می رود. آبلیمو از شکرک زدن مربا جلوگیری می کند. (استفاده از گلاب و آب لیمو اختیاری است)
- برای چاشنی بیشتر در کنار هل می توانید از دارچین نیز استفاده کنید. فراموش نکنید دارچین ممکن است رنگ مربا را کمی تیره کند.
- اگر مربای شما پخته و قرمز شده بود ولی شهد آن هنوز رقیق بود، می توانید در قابلمه را برداشته و حرارت را کمی زیاد کنید تا غلیظ شود.
- برای تشخیص قوام و غلظت شهد مربای به، یک قطره از شهد را درون آب سرد بیاندازید، اگر قطره بدون باز شدن به ته ظرف رفت، یعنی قوام شهد مناسب است.
- اگر می خواهید مربای به حالت ژله ای داشته باشد، می توانید از دانه های به استفاده کنید. آن ها را تمیز کرده و یک ساعت بعد از پخت به مربا اضافه کنید، تا لعاب بیاندازد.