انبه یکی از محبوب ترین میوه های گرمسیری در جهان است که اغلب از آن به عنوان “پادشاه میوه ها” یاد می شود. این میوه به دلیل گوشت زرد روشن و طعم بی نظیر و شیرین خود طرفداران زیادی دارد. این میوه به ظاهر سفت، در درجه اول در مناطق گرمسیری آسیا، آفریقا و آمریکای مرکزی کشت می شود، اما اکنون در سراسر جهان به کشت آن می پردازند. با توجه به این که انبه حاوی قند طبیعی است، برای بسیاری از مردم این سوال به وجود می آید که مصرف انبه برای دیابت مطلوب خواهد بود یا خیر؟
اگر می خواهید موضوع مصرف انبه برای دیابتی ها را مورد بررسی قرار دهید، در ادامه با ما همراه باشید. همانطور که می دانید انبه بسیار مغذی بوده و با انواع ویتامین ها و مواد معدنی ضروری اشباع شده است. تقریبا می توان این میوه را در هر رژیم غذایی جای داد، از جمله آن هایی که روی بهبود قند خون متمرکز هستند.
انبه برای دیابت
165 گرم انبه دارای مواد مغذی زیر است:
- کالری معادل 99 گرم
- پروتئین معادل 1.4 گرم
- چربی معادل 0.6 گرم
- کربوهیدرات معادل 25 گرم
- شکر معادل 22.5 گرم
- فیبر معادل 2.6 گرم
- ویتامین C معادل 67 درصد ارزش روزانه
- مس معادل 20 درصد ارزش روزانه
- فولات معادل 18 درصد ارزش روزانه
- ویتامین A 10 درصد ارزش روزانه
- ویتامین E 10 درصد ارزش روزانه
- پتاسیم معادل 6 درصد ارزش روزانه
این میوه همچنین دارای مقادیر کمی از چندین ماده معدنی مهم دیگر از جمله منیزیم، کلسیم، فسفر، آهن و روی است. انبه را می توان در یک رژیم با کیفیت از ویتامین ها، مواد معدنی و مواد مغذی حاوی فیبر قرار داد و این میوه می تواند کیفیت غذایی را، تقریبا در هر رژیم غذایی تقویت کند.
حتما بخوانید: کدو حلوایی و تاثیر آن در برنامه غذایی بیماران دیابتی
مصرف انبه برای افراد دیابتی
بیش از 90٪ کالری موجود در انبه از قند ناشی می شود، به همین دلیل ممکن است در افزایش قند خون در مبتلایان به دیابت نقش داشته باشد. از سویی دیگر این میوه همچنین حاوی فیبر و آنتی اکسیدان های مختلفی است، که هر دو به کاهش سطح قند خون کمک می کنند. در حالی که فیبر موجود در انبه سرعتی که بدن شما قند را به جریان خون شما می رساند، کند می کند، محتوای آنتی اکسیدانی آن به کاهش هرگونه واکنش استرس ناشی از افزایش قند خون کمک خواهد کرد و این باعث می شود بدن شما بتواند هجوم کربوهیدرات ها و تثبیت قند خون را کنترل کند.
شاخص گلیسمی (GI) ابزاری است که برای رتبه بندی غذاها با توجه به تأثیر آن ها بر قند خون استفاده می شود، در مقیاس 0-100 آن، صفر بدون تاثیر و 100 نشان دهنده تأثیر زیاد از مصرف قند خالص است. هر غذایی که در رده های زیر 55 قرار داشته باشد، در این مقیاس کم محسوب شده و ممکن است انتخاب بهتری برای مبتلایان به دیابت باشد.
شاخص گلیسمی انبه 51 است که از لحاظ فنی آن را به عنوان غذای کم گلیسمی (GI) طبقه بندی می کند. هنوز باید در نظر داشته باشید که واکنش های فیزیولوژیکی افراد به مواد غذایی متفاوت است. بنابراین، در حالی که مطمئناً انبه می تواند یک انتخاب سالم کربوهیدراتی محسوب شود، مهم است که چگونه شخصاً به آن پاسخ دهید و این تعیین می کند که چقدر باید در رژیم غذایی خود از این میوه استفاده نمایید. انبه حاوی قند طبیعی است که می تواند به افزایش سطح قند خون منجر شد. با این وجود وجود فیبر و آنتی اکسیدان های آن ممکن است به حداقل رساندن تاثیر کلی قند خون کمک کنند.
پایین آوردن قند خون
اگر دیابت دارید و می خواهید انبه را در رژیم غذایی خود بگنجانید، می توانید از چندین راهکار برای کاهش احتمال ابتلا به ضریب افزایش قند خون استفاده کنید:
بهترین راه برای به حداقل رساندن تأثیر قند این میوه، پرهیز از خوردن زیاد آن در یک زمان است. کربوهیدرات ها از هر غذایی، از جمله انبه، ممکن است قند خون شما را افزایش دهند؛ اما این بدان معنی نیست که شما باید آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
یک وعده مصرف کربوهیدرات از هر غذایی حدود 15 گرم در نظر گرفته شده است. از آن جایی که 2/1 فنجان (82.5 گرم) انبه خرد شده حدود 12.5 گرم کربوهیدرات فراهم می کند، این میزان کمتر از یک وعده کربوهیدرات محسوب خواهد شد. اگر مبتلا به دیابت هستید، از 2/1 لیوان (82.5 گرم) شروع کنید تا ببینید که قند خون شما در چه میزان مصرف، واکنش نشان می دهد.
یک منبع پروتئین اضافه کنید، پروتئین تقریباً مانند فیبر می تواند به حداقل رساندن قند خون هنگام خوردن در کنار غذاهای پر کربوهیدرات مانند انبه کمک کند، انبه به طور طبیعی حاوی فیبر است اما سرشار از پروتئین نیست.
بنابراین، اضافه کردن یک منبع پروتئینی ممکن است منجر به کاهش قند خون در مقایسه با حالتی شود که شما میوه را به تنهایی بخورید. برای یک وعده غذایی و یا میان وعده، سعی کنید انبه را با یک تخم مرغ آب پز، یک تکه پنیر یا یک مشت آجیل میل فرمائید.
در پایان
بیشتر کالری موجود در انبه از قند حاصل می شود و به این میوه امکان افزایش قند خون را می دهد، این نگرانی ویژه برای مبتلایان به دیابت است. البته انبه هنوز هم می تواند یک انتخاب غذایی سالم برای افرادی باشد که سعی در کنترل قند خون دارند. به این دلیل مهم که GI کمی دارد و حاوی فیبر و آنتی اکسیدان هایی است که ممکن است به حداقل رساندن قند خون کمک کند. اگر می خواهید انبه را در رژیم غذایی خود بگنجانید، تمرین اعتدال، نظارت بر اندازه و همراه کردن این میوه گرمسیری با غذاهای سرشار از پروتئین را فراموش نکنید.
منبع: healthline