نخستین بار که غذایی به عنوان پیتزا در جهان شکل گرفت، 300 سال پیش از میلاد مسیح و در شهر ناپل ایتالیا بود. به گواهی تاریخ در این ایام استفاده از خمیر گرد شده به همراه روغن زیتون و سبزیجات در شهر ناپل رواج پیدا کرده بود. به گفته برخی از مورخان، چیزی که باید به آن عنوان پیتزا در آن دوران را بدهیم، ابتدا غذای مخصوص فقیران شهر بود و رفته رفته توجه سایرین را نیز به خود جلب کرد. در ادامه به تاریخچه و انواع پیتزا و همینطور آموزش طرز تهیه پیتزا با توستر در خانه می پردازیم.
طرز تهیه پیتزا با توستر در خانه
شروع شکل گیری پیتزا
البته جای دارد به این پاورقی تاریخی نیز مراجعه کنیم که سربازان داریوش ایران زمین نیز چیزی شبیه به پیتزا برای خود تهیه می کردند. آن ها خمیر نان را روی سپرهای خود پهن کرده و روی آن پنیر و خرما به صورت تکه تکه قرار داده و سپر را در آتش فرو می بردند تا آماده میل کردن، شود.
پیتزایی که 300 سال پیش از میلاد مسیح در شهر ناپل پخته می شد، ترکیبی از خمیر نان، روغن زیتون و سبزیجات بود که شباهت زیادی به پیتزای امروزی ما نداشت. گوجه فرنگی یا سس گوجه فرنگی راهی در این پیتزا نداشت؛ زیرا اصلا ایتالیایی ها و به طور کلی اروپایی ها گوجه فرنگی را در سبد محصولات غذایی خود جای نداده بودند. در اوایل قرن شانزدهم بود که ایتالیایی ها و اروپایی ها از فکر تعصبی خود مبنی بر سمی بودن گوجه فرنگی، دست برداشتند و آن را به محصولات آشپزی خود اضافه کردند.
اضافه شدن گوجه فرنگی به پیتزای باستانی، به آن رنگ و بوی بهتری بخشید و برای نخستین بار در سال 1789 میلادی بود که رافائل اسپوزیتو، آشپز درباری در ایتالیا؛ پیتزایی شبیه به آن چه امروز می بینیم، آماده کرد. پیتزایی که رافائل درست کرده بود، رنگ و بوی میهن پرستانه داشته و به رنگ پرچم کشور ایتالیا یعنی سفید، قرمز و سبز بود. ملکه مارگریتا از این پیتزا بسیار استقبال کرده و به عنوان یاد او نام این پیتزا را مارگریتا گذاشتند.
در ادامه
پس از آن تهیه و فروش پیتزا رونق بیشتری در شهر ناپل و سایر شهرهای اطراف آن در ایتالیا گرفت. در سال 1830 میلادی، نخستین پیتزا فروشی به نام آنتیکاپورت آلبا در شهر ناپل افتتاح گردید و به طور تخصصی به کار طبخ پیتزا مشغول شد. پس از آن در شهر نیویورک نیز سر و صدای غذایی به نام پیتزا بلند شده و جنارولمباردی ایتالیایی در این شهر، یک مغازه پیتزافروشی باز کرد. البته آنتوتیو توتونوپرو کسی بود که در این پیتزا فروشی، به درست کردن پیتزا مشغول بود. فروش پیتزا در نیویورک رونق گرفته و جنارولمباردی کسب و کار پیتزایی خود را توسعه داد.
همین طور بخوانید: چند و چون تهیه خمیر پیتزا | خمیر پیتزا خانگی در 30 دقیقه
در دوران جنگ جهانی دوم و به ویژه پس از آن، آمریکایی ها توجه بیشتری به پیتزا نشان داده و سربازانی که در ایتالیا بودند؛ عاشق این غذا شدند. همین باعث شد که پیتزا در سراسر اروپا و نیز قاره ی آمریکا رواج پیدا کرده و طرفداران خود را به دست بیاورد.
شروع پیتزا در ایران
اما پیتزا در تاریخ ایران به سال 1347 شمسی بازمی گردد، یعنی زمانی که رضا رئیسی، پیتزا پنتری را تاسیس کرد. او که در رشته کشاورزی در دانشگاه پلی تکنیک کالیفرنیا در سنت لوئیس ابیسپو درس خوانده بود، عشق به پیتزا را در ایالات متحده به دست آورده و آن را به مردم ایران زمین هدیه داد.
انواع پیتزا در جهان
همان طور که احتمالا می دانید در سراسر جهان، پیتزا به اشکال و مدل های گوناگونی طبخ می شود که در ادامه نگاهی به مشهورترین آن ها می اندازیم.
پیتزا ترکیه: لاهماجون
این پیتزا از چندین لایه نان برشته تشکیل شده است که لا به لای آن ها مواد پیتزا شامل گوشت، گوجه فرنگی، پیاز، سبزیجات و غیره است.
پیتزا ترکیه: پیده
این پیتزا در دوران عثمانی ها در ترکیه پا گرفت و از یک خمیر با قطر متوسط با گوشت، تخم مرغ، سبزیجات و پنیر تشکیل شده است.
پیتزا مجارستان: لانگوس
این پیتزا در واقع یک خمیر نان است که در روغن سرخ شده و حجیم می گردد. سپس روی آن با خامه، سیر و پنیر تزئین می گردد.
پیتزای آمریکا: دیترویت
این پیتزا معمولا به شکل مستطیلی تهیه می شود و خمیری قطور دارد. بخش زیرین این خمیر کاملا برشته شده و روی آن نیز سس گوجه فرنگی، پپرونی و پنیر خمه ای قرار می گیرد.
پیتزای لهستان: زاپیکانا
این پیتزا با نان فرانسوی تهیه شده و به شکل یک ساندویچ نصف شده به نظر می رسد که روی آن را با گوشت، قارچ و پنیر پر می کنند.
پیتزا گرجستان: خاچاپوری
این پیتزا خمیر قایقی شکلی است که روی آن با تخم مرغ و پنیر انباشته می شود.
پیتزای سوئد: پیتزا کباب
در این پیتزا گوشت کباب شده، فلفل تند، گوجه فرنگی و خامه می ریزند و طعمی بسیار عالی و جذاب دارد.
پیتزای فرانسه: پیسالادیر
اگر به ماهی علاقه ندارید، از این پیتزا بیزار خواهید شد. خمیر این پیتزا بسیار قطور بوده و روی آن ماهی آنچوی، زیتون و پیاز قرار داده می شود.
پیتزای اسپانیا: کوکا دی رکاپته
در این پیتزا نیز ماهی و سبزیجات روی خمیری قطور قرار می گیرد و البته از پنیر نیز استفاده نمی شود.
پیتزای ژاپن: اوکونومیاکی
این پیتزا به شکل یک پنکیک تهیه می شود که روی آن کلم، پیاز، سس، جلبک دریایی، زنجبیل و غیره ریخته می شود.
پیتزای ایتالیا: پانزروتو فریتو
به جز پیتزای رایج ایتالیایی که می شنسیم، پانزروتو فریتو نیز یکی از پیتزاهای مشهور ایتالیایی است که با گوشت، سبزیجات، سس گوجه و پنیر موزارلا طبخ شده و در روغن سرخ می شود.
پیتزای ایران
پیتزای ایرانی نیز معمولا با خمیری متوسط، گوشت، سوسیس، قارچ، پنیر پیتزا و… تهیه می شود و طعمی جذاب و خوشمزه دارد. در ایران انواع مخصوص، مخلوط، استیک، یونانی، سبزیجات، پیتزا بادمجان، پیتزا مارگریتا، پیتزا پپرونی، پیتزا قارچ، مرغ، مرغ و قارچ و غیره عرضه می شود.
سخن پایانی
شما از میان انواع پیتزا چه نوع پیتزایی را می پسندید و طعم کدام یک را وسوسه برانگیزتر می دانید؟