خرم آباد یکی از شهر های ایران است که جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیاری دارد. قرار گرفتن در دره کوه های سر به فلک کشیده زاگرس، این شهر و توابعش را از آب و هوایی مطبوع و فوق العاده برخوردار کرده است. با وجود آبشارهای دلربا، دره های شگفت انگیز، کوه های سرسبز، پارک های جنگلی، دریاچه ها و تنگه ها این شهر نظرکرده چیزی از مواهب خدادادی کم ندارد. با چندو چون همراه باشید تا با مناطق گردشگری خرم آباد آشنا شوید.
معرفی اماکن گردشگری خرم آباد
آبشار مخمل کوه
این آبشار در شمال شهرستان خرمآباد واقع شده موقعيت مكاني آن در دره زيباي مخمل كوه مشهور به تنگه شبيخون قرار گرفته است.
آبشار طلایی
در ابتدای جاده خرم آباد به الشتر و در دامنه های کوهی به شکل دلفين آبشار طلايی بسيار زيباست که در ميان حفره غار مانندی از دل کوه به پايين می ريزد.
آبشار نای انگیز
در جنوبشرقی شهرستان خرمآباد و در میان رشته کوههای سر به فلک کشیدهی هشتاد پهلو، آبشار زیبایی وجود دارد که به «نایانگیز» معروف است.
آبشار پیرجید
آبشار پیرجد در روستایی به همین نام در منطقه مخمل کوه حومه خرمآباد قرار دارد که بسیار زیباست.
آبشار کاکارضا
کاکارضا، آبشار باصفايي با ارتفاع تقريبي بيست متر خودنمايي مي کند. اين آبشار در دامنه کوه هاي الشتر به عنوان آبشار گل هو نيز معروف است.
آبشارهای سرکانه
آبشارهاي سرکانه سپيددشت در 51 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان خرم آباد در استان لرستان واقع است.
آبشار دره گرم
این آبشار از این جهت که در نقطهای بینظیر و در قلب مناطق مسکونی قرار گرفته است و بخشی از کمربند سبز شهر نیز از آن عبور میکند قابل توجه است.
آبشار افرینه
در جوار جاده خرم آباد – اندیمشک و در حدود 80 کیلومتری جنوب شهرستان خرم آباد، آبشاری چشم نواز و دلفریب خودنمایی می کند که در جوار روستای افرینه قرار دارد و به همین نام نیز معروف و مشهور است.
آبشار وارک
آبشار وارک واقع در پنجاه کيلومتري مسير خرم آباد به طرف ايستگاه کشور يکي ديگر از زيبايي هاي کم نظير سرزمين آبشارها، لرستان است که از نوع آبشار دوقلو مي باشد.
آبشار بیشه
آبشار بیشه يكي از زيباترين آبشارهاي كشور است كه در بخش پاپي خرم آباد و در ايستگاه راه آهن بيشه واقع شده است.
آبشار گریت
آبشار گریت در شمال شرقی شهرستان خرمآباد، در یک منطقه کوهستانی و در کنار روستایی بنام ترس یا گریت در درهای خوش آب و هوا و پوشیده از درختان انبوه بلوط واقع شدهاست.
آبشار نوژیان
گردشگاه جنگلی نوژیان بالای كوه تاف قرار دارد. در كوه تاف انواع گیاهان دارویی می رویند و طبیعت و آبشار زیبای آن شگفت انگیز و دیدنی است.
تپههای باباخانی و تخته چراغ
در فاصله يك كيلومتری دهانه شمالی «سنگ موسی»، دو تپه به فاصله 200 متر از يكديگر قرار دارند كه تپه شرقی را «باباخانی» و تپه غربي را «تخته چراغ»می گويند.
تپه كرگونه
اين تپه در شمال دهستان «تشكن» از توابع بخش چگنی خرمآباد و در دامنه سفيد كوه واقعشده است.
تپه سراب ناوه کش
در مركز روستای سراب ناوهكش بخش چگنی خرمآباد، در ضلع شمالی چشمهای، يك تپه بزرگ وجود دارد كه در مقطع جنوبی آن، قسمتي از ديوار پيدا شده كه با سنگهای بزرگ و ملاط و قلوهسنگ ساخته شد است.
چشمه گلستان
اين چشمه در مركز شهر و در داخل پادگان نظامي واقع شده و از 4 چشمه مجزا كه به فاصله 20 متر از هم قرار دارند تشكيل شده است. آبدهي متوسط آن ها جمعاً حدود 1200 ليتر در ثانيه است.
چشمه شاه آباد
اين چشمه در شرق شهر و در پائين دست تپه حسين خاني واقع شده است. قسمتي از آب اين چشمه به مصرف تامين آب شهر رسيده و قسمتي به صورت دو نهر موازي با هم به طرف جنوب شهر سرازیر می شود.
فلک الافلاک
این قلعه درفرازتپهای دربلندترین نقطه شهر خرم آباد واقع شدهاست.نام قدیم آن دژ شاپورخاست بوده است. اکنون دارای ۶ برج برج است ولی درگذشته دارای ۱۲ برج بوده وبه همین سبب به دوازده برجی نیز معروف است.
مناره آجری
اين يادمان ارزشمند، بنائي است استوانه اي شكل در قسمت جنوبي شهر خرم آباد كه به عنوان ميل راهنما و جهت هدايت كاروان ها در كنار شهر قديم شاپور خواست احداث گرديده است.
سنگ نبشته
این سنگ نبشته که خط کوفی بر روی آن حک شده است در قسمت شرقی شهر خرم آباد قرار دارد این سنگ به صورت یک مربع تراشیده است و در روی آن راجع به سند مالکیت چرای دام های موجود در آن زمان حک شدهاست.
پل شکسته (پل شاپوری) (طاق پيل اشكسه)
پل شکسته (پل شاپوری) (طاق پيل اشكسه) پلی است به یادگارمانده ازدوران ساسانیان که یکی دیگر از مناطق گردشگری خرم آباد است. این پل هم اکنون ویرانهای بیش نیست که درجنوب غربی خرم آباد قرار دارد.
پل كشكان (كشكو) منطقه چگني
اين پل در بخش چگني بر روي رودخانه اي به همين نام ودر مسير راه باستاني شاپور خواست به طرهان احداث شده است. در متون تاريخي از آن به عنوان كژكي ياد شده است.
گرداب سنگی (گرداو بردينه)
در غرب شهر خرم آباد دركنار ميدان بنايي مدور متشكل از يك ديواره عظيم سنگي كه بصورت مدور دور تا دو چشمه اي فصلي احداث گرديده است.
آسياب گبري
یکی دیگر از مناطق گردشگری خرم آباد آسیاب گبری است. اين بنا در سطح شهر خرم آباد (قسمت جنوب شهر) در محله حسين آباد واقع شده است. اين اثر ازجمله بناهاي عام المنفعه و قديمي شهر خرم آباد مي باشد.
پل آجري (گپ)
پل آجري در مركز شهر و از مناطق گردشگری خرم آباد و بر روي رودخانه گلال واقع شده است. اين پل دو قسمت شرقي و غربي شهر را به هم متصل نموده و داراي 24 چشمه طاق است.
زور خانه طيب
اين بنا در قسمت مركزي شهرخرم آباد و به فاصله كمي از قلعه فلك الافلاك و در كنار مسجد توسلي و نزديك مقبره باباطاهر واقع شده است.
حمام گپ
اين بنا در مركز شهر خرم آباد در كنار ميدان گپ واقع شده و منسوب به حسين خان ساكي است.
دریاچه کیو
دریاچه کیو در شمال غرب شهر خرم آباد قرار گرفتهاست. در کنار این دریاچه امکانات تفریحی، شهربازی و چشم انداز زیبایی وجود دارد. کیو یک دریاچه فصلی است.
مقبره باباطاهر
در مركز شهر خرم آباد و در ضلع غربی قلعه فلك الافلاك ودر كنار خانه قدیمی آخوند ابو، مقبره باباطاهر قرار دارد.
غار دوشه
قديمي ترين آثار نقاشي يافت شده در ايران مربوط به دوران نوسنگي حدود ۸ هزارسال قبل ازميلاد بوده كه برصخره هاي غار دوشه و در دره ميرملاس درمنطقه كوهدشت لرستان است.
قلعه بهرام
قلعه بهرام در جنوب روستاي «جلگه خلج» خرمآباد در تنگه مسير رود «كشگان»، آثار دژ و حصاريقديمي باقي مانده است.
گورستان هره باغ
اين گورستان روي تپهاي در روستاي «هره باغ» در شرق روستاي بزرگ «يارآباد» خرمآباد واقع شده است.
مقبره فلكالدين
مقبره فلكالدين در شمال غربي خرم آباد در داخل گورستان روستاي فلكالدين قراردارد. اين مقبره به فلك الدين حسين بن بدرالدين مسعود از اتابكان لر كوچك تعلّق دارد و مورد احترام مردم است.
سراب چنگایی
یکی از روستاهای زیبای خرمآباد روستای سراب چنگایی (نیلوفر) است. این روستا در جنوب غربی مرکز شهرستان خرمآباد و درکیلومتر ۷ مسیر جاده خرمآباد به کوهدشت واقع شده است.
بام لرستان
بام لرستان یکی از مکانهای دیدنی خرم آباد است که باید در شب از آن دیدن کرد. بام خرم آباد در بخش شرقی خرم آباد و در خیابان شریعتی قرار گرفته است.
دریاچه گهر
دریاچه گهر در شهر درود قرار دارد. این دریاچه در بین کوههای اشترانکوه قرار گرفته است. در محوطه دریاچه و جنگلهای اطراف، حیواناتی مانند آهو و بز هم یافت میشوند. در آسمان منطقه گاهی شاهین هم مشاهده میشود.
خانه آخوند ابو
این خانه در اوایل دوره پهلوی ساخته شده است. این خانه به عنوان اولین خانه خرم آباد برای اهداف گردشگری در نظر گرفته شده است.
تنگه هلت
در میان مناظر بکر این استان، آب های روان رودخانه زال سنگ های سخت و صخره ای را در گذر هزاران سال درنوردیده اند و سبب ایجاد پدیده ای چشم نواز به نام تنگه هلت شده اند.
پارک زیبا کنار
پارک زیبا کنار در بلوار زیبا کنار یکی دیگر از پارک های زیبای خرم آباد است. این پارک دارای دریاچهی مصنوعی نسبتاً بزرگی به شکل ماهی است.
پارک جنگلی مخمل کوه
پارک جنگلی مخمل کوه خرم آباد همانطور که از نامش پیداست در کوهستانهای پوشیده از درختان انبوه بلوط در دامنهی رشته کوههای زاگرس قرار دارد.
دره خزینه
دره خزینه یکی از درههای زیبا و شگفتانگیز استان لرستان است که در میانههای جاده پلدختر به اندیمشک و در همسایگی روستایی به همین نام قرار دارد.
تپه ماسور
تپه ماسور مربوط به هزاره ۶ تا دوره ساسانیان است و در شهرستان خرمآباد، محله ماسور واقع شده است.
دره شیرز
دره شیرز(تنگه شیرز) در استان لرستان، شهرستان کوهدشت، بخش زردلان و در منطقهای به نام اولاد قباد در غرب ایران است. یکی از لقبهای جالب شیرز، گرند کنیون ایران است. گرند کنیون درهای در ایالت آریزونای آمریکاست که رود کلرادو از میان آن میگذرد.
مسجد جامع
بنای ابتدایی مسجد جامع خرمآباد که در سال 941 ه.ش به دستور یکی از اتابکان لُر ساخته شد، در دوران مختلف مورد تعمیرات فراوان قرار گرفت.
تپه فرودگاه
تپه باستاني فرودگاه خرم آباد با چهار دوره فرهنگي تاريخي يكي از آثار باستاني مهم لرستان است.
روستای سرمرغ
سرمرغ روستایی در دهستان رباط از توابع بخش مرکزی شهرستان و یکی خرمآباد در استان لرستان است. مکانی با جنگلهای بلوط و نهرهای جاری که بوی پونههای روئیده در کنار نهرها آدمی را از خود بیخود میکند.
سراب چنگالی
سراب چنگالی از جمله دیدنیهای شهرستان خرمآباد است كه نیلوفرهای آبی آن بسیار زیبا میباشد. گلهای نیلوفر از گردشگاه نیلوفر كرمانشاه به این سراب انتقال و پرورش داده شده است.
تفرجگاه گوشه
در جنوب خرمآباد درهای مصفا و پوشیده از باغهای انار و انجیر وجود دارد كه به تفرجگاه گوشه یا شهنشاه معروف است. بقعه شجاعالدین خورشید نیز در این محل قرار دارد و به همین دلیل نیز به شهنشاه معروف شده است.
چشمه آب اراز
چشمهای در غرب اداره ثبت اسناد فعلی، در دامنه کوه که به آن اِراز میگفتند. مردم جهت آشامیدن از آن استفاده میکردند. در گذشته اعتقاد بر این بود که این آب مرض اِراز (باد کردن گلو) را مداوا میکند.
دره خرمآباد
دره تاریخی خرمآباد از شگفتانگیزترین درههای جهان است که باستان شناسان اسراری از قدیمیترین سکونتگاه بشر و نخستین انسانهای هوشمند به قدمت ۶۰ هزار سال در آن کشف کردند.
دره دخمه بابا عباس
در ميان كوههاي آهكي موازي و در ارتفاع 1170 متري، درة خرمآباد گسترده شده است. اين دره شامل چشمهها، رودها، جنگلها و چشم اندازهاي كوهستاني و غارها و آثار زندگي جماعات است.
دره حوض موسی
در نزدیكیهای شرق شهر خرمآباد، درهای بنبستگونه وجود دارد كه به «حوض موسی» معروف است. این نام، از حوض و سنگنوشتهای به همین نام گرفته شده است.
غار کوگان
اين غار يکى از معدود غارهاى مصنوعى استان است که به دست انسان در دل کوهستانها بوجود آمده است. موقعيت مکانى غار ۸ کيلومترى جاده خرمآباد – کرمانشاه به سمت چپ در کوه موسوم به کوگان است.
غار ارجنه
در دشت جنوبى دره خرمآباد، يک کوه کوچک و کم ارتفاع به نام «گرارجنه» وجود دارد که تعدادى غار کوچک در سمت شرقى آن پديد آمدهاند و به نام همان کوه مشهورند.
غار پاسنگر
غار پاسنگر خرمآباد در نزدیکی محلهی پشت بازار قرار دارد. حدود ۳۰ هزار سال قبل تا کنون از محلهای مورد سکونت بشر بوده است.
غار یافته
غار یافته یک غار تاریخی در مرکز استان لرستان و در نزدیکی شهر خرمآباد است. این غار دارای بقایایی از زندگی در عصر پارینه سنگی است.
غار کنجی
غار کنجی در چهار کیلومتری جنوب شهر و از جاذبه های خرمآباد در کمرکش یک کوه قرار گرفته است. در فصل بهار، از دامنههای آن، چشمههای آب جاری میشوند.
غار قاژه بخش چنگی
در جنوب شرقی «كوه یافته»، در بخش چگنی خرمآباد غاری است به نام «قاژه» یا «مغار». در داخل غار، حوضچهای پر از آب سرد به وجود آمده كه نسبتاً بزرگ است و بیش از 1/5 متر عمق دارد.
غار دوشه
يکى از غارهاى تاريخى استان است که در روستاى کرشوراب از توابع بخش چگنى خرمآباد واقع شده و حاوى نقاشىها و کتيبههاى تاريخى متعدد و جالب توجه است.
قلعه رکی
از مناطق گردشگری خرم آباد قعله رک است. این قلعه در شرق دهستان «تشكن» از توابع بخش دوره چگنی خرمآباد بر بالای قلهای به نام «ركی» در ارتفاع 1000 متری كوه «برآفتاب» قرار گرفته است.
قلعه زاغه یا زاخه
در دو كیلومتری شرق تپه باستانی و روستای چغابل خرمآباد، آثاری از یك دژ كه از سنگ ساخته شده، باقی مانده است.
قلعه منگره
این قلعه یكی از دژهای مهم و تاریخی خرمآباد است كه روی قلهای به نام «دز» در غرب روستای گرداب ساخته شده و به نیمه دوم قرن پنجم مربوط است.
پیشنهاد مطالعه: جاذبه های گردشگری کرمانشاه
قلعه سرقلا
روی تپهای در دهكده «امیرسیف» خرمآباد، آثار قلعهای قدیمی باقی مانده است. قلعه چهار برج داشته كه تنها قست جنوب غربی آن برجای مانده است.
قلعه بهرام
در جنوب روستای «جلگه خلج» خرمآباد تنگهای است كه رود «كشكان» و جاده سراسری از كنار آن میگذرند. این قلعه به نام «بهرام» مشهور است.
قلعه نصیر
روستای قلعه نصیر در بخش معمولان شهرستان پلدختر قرار دارد که قلعه نصیر در این روستا است. نام روستای قلعه نصیر از دو كلمه قلعه و نصیر است.
قلعه گریت
دژ گریت در 57 کیلومتری شرق خرمآباد قرار دارد. این محوطه در دامنه کوهی به نام دیرآو و در حد فاصل روستاهای قلعه مهرعلی و قلعه خانجان قرار گرفته است.
قلعه قلاجق
قلعه قلاجق بر بالاى يکى از قلههاى « سياهکمر» در جنوب شرقى خرمآباد از سنگ و گچ ساخته شده و ممکن است از آثار پيش از اسلام باشد. ديوارهاى اين قلعه ويران شده است.