با توجه به شیوع سرطان ها به خصوص سرطان پستان در میان بانوان، خودآزمایی سرطان پستان و بررسی مرتب می تواند در کشف زودهنگام و پیش از گسترش بیماری، احتمال درمان کاملا را بالا ببرد و امید به زندگی بیمار را تا حد چشمگیری افزایش دهد.
با در نظر گرفتن این که درمان موفقیت آمیز سرطان پستان با کشف زودتر آن امکان پذیرتر می شود، آگاهی بر روش خودآزمایی خانگی سرطان پستان ضروری است.
خودآزمایی سرطان پستان در صورتی که به شکل منظم و متناوب انجام شود، یکی از مهم ترین ابزارهای غربالگری این بیماری به شمار می رود. جالب است بدانید که آمار نشان می دهد عده ی زیادی از سرطان های پستان به ویژه آن هایی که به بهبودی منجر شده اند، با تشخیص خود فرد توسط خودآزمایی و مراجعه به سونوگرافی یا ماموگرافی بوده است. و بد نیست بدانید که برخی از سرطان های پستان تنها توسط معاینه ی فیزیکی یافت می شوند نه توسط ماموگرافی!
بنابراین پزشکان توصیه می کنند که تمام زنان به طور منظم آزمون سرطان پستان را به عنوان بخشی از استراتژی غربالگری سرطان انجام دهند.
5 نکته در مورد خودآزمایی سرطان پستان
- خودآزمایی را به صورت متناوب و ماهیانه تکرار کنید. و به یاد داشته باشید که پس از چند دوره انجام آن، این کار برایتان ساده و آسان تر خواهد شد. شما با وضعیت پستان های خود و بافت های آن کاملا آشنا شده و بهتر می توانید بگویید که آیا چیزی تغییر کرده است یا خیر؟
- تغییرات پستان های خود را ولو جزئی در یک دفترچه یادداشت کنید تا در صورت نیاز به آن ها مراجعه داشته باشید.
- از لمس یک توده یا چیزی شبیه به غده نترسید. بیشتر خانم ها در طول زندگی خود کیست یا توده های خوش خیم در بافت پستان خود دارند که اغلب آن ها بی اهمیت بوده و خود به خود بهبود می یابند. بنابر این اگر چه پیگیری همیشه و حتما ضرورت دارد، اما خود را نباخته و ترس به دل راه ندهید.
بهترین زمان معاینه دستی پستان چه وقت است؟
بهترین زمان معاینه دستی پستان چند روز پس از پایان عادت ماهیانه است. یعنی زمانی که دردهای دوره ای و تحریکات هورمونی به حداقل مقدار خود رسیده است و معاینه واقعی تر صورت می گیرد.
مراحل خودآزمایی سرطان پستان
مرحله ی اول:
مقابل آینه بایستید و در حالی که بازوهایتان در کنار بدنتان قرار گرفته است به آینه بنگرید. سپس دو دست را پشت بدن برده و باز به هر دو پستان نگاه کنید.
چه چیزهایی را باید در این مشاهده مورد توجه قرار دهید؟
هر گونه تغییر اندازه، شکل و یا رنگ باید مورد توجه قرار گیرد. اگر کجی و یا کشیدگی به یک سمت و یا تورمی دیده شود، نیاز است که آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
قرمزی، درد، بثورات، تغییر شکل نوک پستان و یا به داخل رفتن آن نیز نیاز به پیگیری دارند.
مرحله ی دوم:
دست ها را بالا برده و دوباره معاینه چشمی پستان را تکرار کنید. در حالی که موارد فوق را دنبال می کنید، توجه داشته باشید که آیا با کمی فشردن نوک پستان مایع شیری رنگی یا خون آلودی از آن بیرون می آید یا خیر؟ در صورتی که پاسخ مثبت بود حتما با پزشک مشورت داشته باشید.
مرحله ی سوم:
حالا به پشت دراز بکشید و به این شکل معاینه را پی بگیرید. برای معاینه ی پستان راست، دست راست خود را به پشت سر برده و بکشید تا سینه کاملا قابل معاینه باشد. حالا با دست چپ و دو یا سه انگشت با حرکت دایره ای تمام مساحت پستان را جستجو کرده و به دنبال هر توده ای ریز یا درشت بگردید.
تمام مساحت پستان را پیموده و به سمت زیربغل نیز بروید. شما می توانید این عمل را به شکل دایره ای از نوک پستان شروع کرده و به بیرونی ترین مساحت بروید و یا این که با حرکات عمودی (چیزی شبیه به چمن زنی) مساحت آن را پوشش دهید تا اطمینان داشته باشید که تمام قسمت ها را معاینه کرده اید.
نکته: برای معاینه ی کامل شما باید 3 بافت سطحی، بافت میانی و عمیق ترین بافت سینه را با سه نوع فشار ملایم، فشار متوسط و فشار زیاد انگشت ها کند و کاو کنید.
پس از این که معاینه پستان راست تمام شد، همین کار را برای پستان چپ انجام دهید.
بسیاری از بانوان ترجیح می دهند که این آزمایش خانگی را در حمام و زمانی که رطوبت و بخار موجب نرم تر شدن بافت پستان ها شده انجام دهند و گزارشات حاکی از آن است که خودآزمایی سرطان پستان در این شرایط بسیار ساده تر خواهد بود.
حتما مطالعه کنید : جلوگیری از سرطان سینه
منبع: www.breastcancer.org