نرم افزار واقعیت افزوده برای کسب و کارها به خوبی عمل می کند، از حمایت از راه دور کارکنان گرفته تا تقویت راه های بازاریابی! در ادامه مطلب، نکاتی مهم درباره ی اینکه چگونه می توان به ساخت یک نرم افزار موثر و موفقیت واقعیت افزوده نزدیک شد، را بررسی خواهیم کرد.
واقعیت افزوده انقلاب بزرگ بعدی است که به وقوع خواهد پیوست- یا یکی از موارد مهمی که بعدها به وفور از آن استفاده می شود. تکنولوژی که تصاویر دیجیتال را در دنیای واقعی همپوشانی می کند، دارای بسیاری از کاربردهای بالقوه در شرکت ها و سازمان ها از ابزارهای آموزشی برای مشتری مداری گرفته تا طراحی فضاهای مبتنی بر همکاری، می باشد.
برخی از برنامه های کاربردی AR یا همان واقعیت افزوده به دستگاه های سخت افزاری تخصصی مانند هدست HoloLens مایکروسافت متکی هستند، در حالی که برخی دیگر با گوشی های هوشمند روزمره کار می کنند.
ترکیب و ورود ARKit اپل و سیستم عامل های توسعه داده شده ی ARCore گوگل در iOS و اندروید، دستگاه های موبایل با قابلیت های AR را تقریبا در دستان همه ی افراد قرار داده است.
اما این به آن معنی است که هر شرکت باید یک برنامه AR داشته باشد؟ احتمالا نه، تایلر ویلسون، طراح بخش تجربه کاربر با سابقه ی طراحی استودیوی Helios Interactive می گوید.
برای مثال، او این موضوع را با طرح یک سوال ارائه می کند. ویلسون می گوید: «چگونه مطالب شما در واقعیت افزوده بهتر کار می کنند؟»
آیا به نرم افزار واقعیت افزوده به عنوان یک ابزار بازاریابی نگاه می کنید؟ او به ارائه های با پاورپوینت، وب سایت ها و باقی رسانه ها اشاره می کند که مدتیست مورد استفاده قرار می گیرد و هنوز هم بسیار موثر عمل می کند.
او می پرسد: “آیا ارائه و عرضه ی محتوای شما با استفاده از واقعیت افزوده آسان تر خواهد بود؟”
در برنامه AR که Helios Interactive برای Visa London ساخته است، کاربران می توانند شهرهای مختلف جهان را انتخاب کنند تا جریان داده ها را که منعکس کننده حجم معامله بین شهرها هستند، را تجسم کنند.
همچنین این نرم افزار واقعیت افزوده به چندین کاربر اجازه ی دسترسی و مشاهده جریان های مختلف به طور همزمان و از راه دور را می دهد تا بتوانند نکات و اطلاعات مهم را دریابند.
آیا مسئولان سازمان شما بر این تصمیم هستند که استفاده از واقعیت افزوده برایشان کاربردی است؟ اما چگونه شما مطمئن خواهید بود که کاربران نیز از آن به خوبی استقبال خواهند کرد؟
لازم به ذکر است که این تکنولوژی بسیار جدید و نوپا می باشد و مثال های چندان زیادی برای راهنمایی شما وجود ندارد.
اریک مورفی چوتوریان، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت 8th Wall که ابزارهای توسعه دهنده AR را تولید کرده، می گوید: ” این یک محیط کاملا جدید است”.
برای مثال، اگر قرار بود شما یک برنامه دو بعدی سنتی در iOS را بسازید، تمامی مستندات جامع در مورد دیدگاه های مختلف، اجزای طراحی و توصیه های مربوط به اندازه دکمه ها و اقداماتی که باید انجام دهید، را در اختیار داشتید.
سپس شما می توانید نمونه هایی از برنامه هایی را پیدا کنید که آنچه را که مایلید، انجام دهند. اما شما نمیتوانید به بسیاری از نمونه های خوب موجود در برنامه های AR با کیفیت بالا، که در بازار موفق بوده اند، اشاره کنید و بگوئید: “خوب، بگذارید این کار را بکنیم.”
به همین دلیل است که رهبران IT و شرکت های بزرگ، و همچنین طراحان و توسعه دهندگان، می بایست برای پیدا کردن بهترین رویکرد تلاش کنند.
یک راه خوب برای شروع، پرسیدن سوالات ابتدایی است: چه کسی؟ چگونه؟ چه چیزی؟ چرا؟ کجا؟ و دوباره چگونه؟
نرم افزار واقعیت افزوده برای چه کسی طراحی خواهد شد و چگونه کاربران به آن دسترسی خواهند داشت؟
برای شروع از خود بپرسید: چه کسی از برنامه استفاده خواهد کرد؟ آیا برای کارکنان خودتان برنامه را طراحی کرده و مورد استفاده قرار می گیرد، یا اینکه برای مثال برای شرکت های خارجی طراحی می شود؟ چه اهدافی را دنبال می کند؟ بازایابی یا فروش؟
Tom Ortega، مالک Omega Ortega، یک شرکت مشاوره و توسعه نرم افزار می گوید:” آیا این نرم افزار یک گروه داخلی را شامل می شود یا یک گروه خارجی؟ آیا هم شرکا و هم مشتریان در آن گنجانده می شود؟ شما نیاز دارید تا این را بدانید که چه کسانی قرار است از آن استفاده کنند و این نرم افزار چه نوع تجربه ای را در اختیارشان قرار دهید.”
او می گوید:” ما همیشه از مشتریانمان می پرسیم که می خواهند به چه کسانی خدمت کنند”.
Bas de Vos ، که در واقع “مخزن فکر” برای شرکت فناوری سازمانی IFS می باشد، مدیر موسسه IFS Labs است. مشتریان این شرکت، که تمایل دارند در صنایعی مانند آب و برق و دفاع قرار گیرند، بیشتر از AR استفاده می کنند تا بتوانند از پشتیبانی از راه دور و تقاضای کارکنان خود اطلاع کسب کنند.
اگر قصد دارید برای یک مهندس مکانیک یا مهندس خدمات یک دستگاه واقعیت افزوده طراحی نمایید، اولین چیزی که به آن نیاز دارید، قانع کردن آن ها در ارتباط با ارزش افزوده برنامه است. دوم آنکه این برنامه نیاز به کار غیر مستقیم دارد. برای مشتریان IFS، معیار دوم معمولا بدین معنی است که برنامه را از طریق یک دستگاه که روی سر نصب می شود، به بازار عرضه کند تا دست ها را آزاد نگه دارد.
اما ویلسون از Helios Interactive در ارتباط با استفاده از هدست ها هشدار می دهد. او می گوید:” بسیاری از مردم فکر می کنند تجربه ی کار با هدست، به طور خودکار آن را جالب تر می سازد. اما کاربران همواره تلفن های همراه خود را کنارشان دارند و می دانند که چگونه از آنها استفاده کنند. یک هدست نیاز به آموزش بسیار بیشتر برای راه اندازی دارد که تقریبا آنها را مشکل تر از ارزش شان می سازد”.
بیشتر مطالعه کنید با مقاله استارتاپ های برتر ایران
محتوای برنامه چیست و چرا AR باید وجود داشته باشد؟
AR به تنهایی یک هدف محسوب نمی شود. چه کاری را می توانید انجام می دهید که در AR بهتر از هر رسانه دیگری انجام می شود؟ همه ما “shovelware” را که روزهای اولیه CD-ROM ها و وب را تحت تأثیر قرار دادند به یاد می آوریم، و این سبب شد تا شرکت ها، محتوای موجود خود را به رسانه های جدید منتقل کنند.
Ortega می گوید:” چنین اتفاقی در باره ی واقعیت افزوده نیز رخ می دهد. مردم می خواهند تجربه ی موبایل خود را از المان های دو بعدی به واقعیت های افزوده تغییر دهند.” او ادامه می دهد:” این عالی است، این همه چیزی است که ما باید انجام دهیم. چیزی که شرکت باید بداند این است که AR متفاوت است و این نیاز به یک رویکرد متفاوت دارد”.
این رویکرد باید بر محتوا تمرکز کند، نه بر زنگ ها و سوت هایی که AR می تواند اضافه کند. de Vos می گوید:” یکی از اشتباهاتی که ما در مراحل اولیه خود مرتکب شدیم، تمرکز بیش از حد بر تازگی و جذابیت برنامه بود. در آخرین نسخه از برنامه HoloLens، ما راه دیگری را برگزیدیم. ما تصمیم گرفتیم هرچیز ثانویه درباره ی واقعیت مخلوق را فراموش کنیم. ما به کاربران بازگشتیم و سعی کردیم به این پرسش پاسخ دهیم: چه چیزی به شما کمک می کند؟”
این بدان معنی است که می توان با بهره گیری از موارد اندک، به مهم های بسیاری دست یافت. به عنوان مثال، ما توانستیم از ابزارهایی در واقعیت افزوده استفاده کنیم که در واقع هیچ ارتباطی با واقعیت نداشتند. Murphy-Chutorian از 8th Wall می گوید:” شما از AR این انتظار را دارید: من قصد دارم چیزی را به دنیای فیزیکی بیفزایم و می خواهم ترکیب بسیار خوبی از واقعیت و دنیای مجازی ایجاد کنم. اما این بدان معنی نیست که می بایست حتما تمامی پوشش های جهانی را در برنامه ایجاد کرد تا بتوان ارزش اضافه ای ایجاد کرد. نگاه عملی بیشتر به شما این امکان را می دهد تا بدانید که هنگام استفاده از دستگاه رابط، چگونه در فضا عمل خواهید کرد و کجای جهان می بایست بایستید.”
به عنوان مثال، Murphy-Chutorian به قدرت نفوذ تعامل فضایی بازی های موبایلی بدون اختلالات همپوشانی دوربین، اشاره می کند.
کافیست یک بار از آن استفاده کنید تا دریابید تمام این مشکلات با تلفن همراه AR برطرف می شوند. لازم نیست که بابات انسدادها و میدان ها دید باریک دوربین نگران باشید. در بسیاری از موارد، واقیع افزوده تمامی زوایای تکنولوژی جدید را به شما نشان می دهد و روند توسعه را ساده می کند. “
مردم کجا و چگونه از آن استفاده می کنند؟
Wilson می گوید:” افرادی که قرار است با محتوای AR درگیر شوند، کجا هستند. اگر قرار است افراد در خانه یا دفتر خود باشند، اتاق های بسیاری برای تعامل در اختیار خواهند داشت. اما اگر افراد می خواهند از آن در خارج یا در فضای کنفرانس پر جمعیت استفاده کنند، ممکن است دشوار باشد چرا که در بسیاری از نقاط جهان اطرافیان و افراد دیگر مانع های بسیاری برایشان ایجاد می کند.”
یکی از دام های احتمالی برای تقاضای تعاملات این است که کاربردان هنوز اطلاعات زیاد و کاملی از نحوه ی کار با نرم افزار تلفن همراه را نمی دانند. آن ها بیشتر نرم افزارهای آماده را اجرا می کنند که فاقد پیچیدگی هستند.
Murphy-Chutorian می گوید:” در مقابل، ARKit اپل، با مفهوم پیدا کردن سطوح آشنا است، جایی که می خواهید چیزی را روی یک میز یا روی زمین بگذارید. نسل فعلی نیاز دارد تا کاربر قبل از پیدا کردن سطح، اقدامات لازمی را انجام دهد. در تجربه های به دست آمده ی ما، دریافتیم که مردم دوست ندارند که کار را با تعامل بسیار با یک نرم افزار انجام دهند. هر زمان که یک توسعه دهنده بتواند از این کار جلوگیری کند، باید نسبت به انجام آن کوشش کند. “
با این وجود راه هایی برای شکستن مقاوت وجود دارد، که این می تواند به شکل هایی از UI اقداماتی لازم را برای تشویق کاربران بینجامد. تصور کنید که نرم افزار بانک، شما را برای اقدامات بانکی راهنمایی می کند تا بتوانید تصویر خوبی از چکی که در حال امضا هستید برایتان به نمایش بگذارد و آن را با تابش یک نور سبز رنگ در جای مناسب به شما ارائه دهد تا به خوبی از انجام آن کار برآیید.
این یک مثال بسیار اساسی است و بسیاری از برنامه های AR برای ایجاد تجربه کاربری بهتر از گیمینگ استفاده می کنند، اما این رویکرد ممکن است برای همه شرکت ها مناسب نباشد. Wilson می گوید:” چیزی که همیشه در مشتریان مالی بزرگ می بینم این است که آنها بیشتر تمایل به انجام اقدامات محافظه کارانه دارند. این تجربیات بیشتر کمی منفعلانه هستند؛ شما در واقع از کاربران نمی خواهید که در مورد ساختن یک جهان در اطرافشان بیش از حد کار کنند. این امر بسیار منطقی است، زیرا اکثر مشتریان بانک احتمالا فقط می خواهند معاملات خود را انجام دهند.”
کدام یک از این موارد ما را به سوال اول بر می گرداند؟: این نرم افزار برای چه کسی خواهد بود؟ شناخت کاربران و دانستن اینکه AR چگونه به آن ها کمک خواهد کرد، به تعیین سطح مناسب تعامل و ویژگی های اضافی برای برنامه کمک خواهد کرد.
کلیدهای بیرون رفتن از مشکلات
برخی از این تکنولوژی ها برای کسانی که در طول موج فناوری زندگی می کنند، آشنا هستند. de Vos می گوید:” همه ما در گذشته از اشتباهاتمان آموخته ایم، اما پس از آن یک تکنولوژی جدید پدید می آید، ما دوباره اشتباهات خود را انجام می دهیم.”
برای کاهش انجام اشتباهات جدید، می توانید این توصیه های کارشناسان را به کار گیرید:
– اطمینان حاصل کنید که برنامه دارای ارزشی است که قرار است AR ارائه دهد.
– طراحان و برنامه نویسان خود را با لیستی از مواردی که AR می تواند انجام دهد، درگیر نکنید، بلکه روی مواردی تمرکز کنید که برای پیاده سازی و رسیدن به هدف لازم است.
– حفظ مخاطبان و محیط زیست را در ذهن داشته باشید.
– با جالب ترین چیزها شروع نکنید؛ کار را با مواردی که می توانید به طور واقعی اجرا کنید، آغاز نمایید.
– اطمینان حاصل کنید که هر ابزاری که کارمندان با آن مواجه می شوند، آن ها را از برنامه های اصلی خود باز نمی دارد.
– اهداف خود را فراموش نکنید. برای مثال، اگر شما برنامه ای را پیشنهاد می کنید تا برای محصول خود خریداری کنید، مطمئن شوید که راهی برای خرید آن وجود دارد.
با استفاده از این اصول به عنوان راهنما، راه طولانی رسیدن به هدف با استفاده از سرمایه گذاری سازمانی روی AR را تبدیل به موفقیت بزرگ بعدی خود می کنید.
منبع: computerworld