آیا برایتان پیش آمده که پس از مراجعه به برخی از کارشناسان تغذیه، لیست بلند بالایی از مواد غذایی سالم در دستتان گذاشته باشند؟ ممکن است در این لیست چشمتان به انواع نوشیدنی ها، میان وعده ها و یا دستورهای غذایی ابداعی و جدید بیفتد که همه آن ها نشانی از سالم بودن دارند. تا به حال فکر کرده اید که مواد غذایی این لیست های رژیمی، واقعا سالم هستند؟ یا فقط در ظاهر سالم می باشند؟ در این مقاله قصد داریم به 11 ماده غذایی که به ظاهر سالم می باشند و اغلب برای داشتن تغذیه مناسب توصیه می شوند بپردازیم. همچنین برای هر کدام جایگزین برتری را نیز معرفی کنیم. در ادامه با چندوچون همراه شوید.
این مقاله در دو بخش تهیه شده است. ادامه مطلب را از اینجا مطالعه نمایید.
11 ماده غذایی به ظاهر سالم، که متخصصان تغذیه مصرف آن ها را توصیه نمی کنند!
قدم اول برای شناخت و انتخاب مواد غذایی سالم و درست، این است که مراقب باشید گول تبلیغات را نخورید. بسیاری از مواد غذایی تولیدی و شرکتی، تبلیغات خود را با شعارهای فریبنده آغاز می کنند. برای مثال نوشابه رژیمی، سس رژیمی، ماست بدون چربی و …
اما حقیقت این است که این مواد غذایی، نه تنها موجب لاغری و حفظ سلامت فردی نمی شوند، بلکه ممکن است در مواردی منجر به آسیب هایی در بافت تغذیه و سلامت شخص دنبال کننده نیز بشوند.
گاهی تبلیغات آنقدر گسترده و همه گیر است که برخی از افراد متقاعد می شوند مصرف آن ماده غذایی خاص، به سلامت و رژیم غذایی آن ها کمک خواهد کرد. در نتیجه آن را خریداری و مصرف می کنند. اغلب پس از مدتی متوجه خواهند شد که به دام باورهای غلط افتاده اند و درصدد جبران برمی آیند.
اما در این مقاله که حاصل تحقیق و مطالعات متخصصان تغذیه می باشد، ما به شما خواهیم گفت کدام مواد غذایی به اصطلاح سالم هستند و بهتر است چه جایگزینی را برای آن ها برگزینید.
نوشیدنی ها و اسموتی های سبز
نوشیدنی های گیاهی مثل آب کرفس، آب نعنا و لیمو، آب سیب و… اغلب به عنوان نوشیدنی های سالم و رژیمی شناخته می شوند. اما متخصصان تغذیه به تازگی دریافته اند که این نوشیدنی ها به کاهش وزن و سلامت بدن کمک نمی کنند. حتی برخی معتقدند مصرف این نوشیدنی ها به افرادی که کمبود وزن دارند توصیه می شود.
جالب است بدانید که وقتی شما ماده غذایی را می جوید، این پیام به مغز داده می شود که عمل دریافت و مصرف کالری در حال انجام است. در نتیجه فرمان هضم صادر شده و بدن برای آن آماده خواهد شد. در پروسه هضم غذا، مواد مغذی حاصل از آن دریافت و جذب بدن می شوند. اما زمانی که شما همان مواد را به صورت یک نوشیدنی سر می کشید، بسیاری از مواد مغذی آن دریافت نمی شود. از جمله فیبر که خاصیت سیر کنندگی بالایی دارد. در نتیجه به زودی احساس گرسنگی به سراغتان خواهد آمد و برای رفع آن، کالری های اضافه مصرف می کنید. که این خود منجر به چاقی و اضافه وزن در شما خواهد شد.
انواع چای، آب گازدار یا سودا را جایگزین کنید
انواع چای و دمنوش ها، آب گازدار یا همان سودا را جایگزین اسموتی های سبز کنید. اما اگر می خواهید از ویتامین ها و مواد مغذی انواع سبزیجات و میوه ها بهره ببرید، توصیه می شود آن ها را تازه مصرف کنید و از نوشیدن آب میوه و سبزیجات تا حد امکان پرهیز کنید.
شیرینی های بدون قند و رژیمی
انواع شیرینی جات اغلب وسوسه برانگیز و خوشمزه هستند. زمانی که تصمیم می گیرید رژیم غذایی کاهش وزن را آغاز کنید، اولین قدم حذف و یا محدود کردن این دسته از مواد غذایی می باشد. اما برخی از رژیم های غذایی، رسپی های بدون قند و کم کربوهیدرات را پیشنهاد می کنند تا ولع خوردن شیرینی جات و انواع دسرها را در فرد کنترل کنند.
اما باید بدانید که اغلب این شیرینی و دسرهای بدون قند، برای داشتن طعم و مزه دلپذیر، حاوی مقادیر زیادی چربی، نمک و همچنین شیرین کننده های جایگزین می باشند. همچنین برخی از متخصصان تغذیه معتقدند، زمانی که شما مواد غذایی رژیمی را انتخاب می کنید، احتمال اینکه حجم بیشتری از آن را مصرف کنید بسیار بالا می باشد. در نتیجه این روند موجب چاقی و اضافه وزن در شما خواهد شد.
توصیه می شود؛ مصرف شیرینی جات را محدود کنید!
بهتر است به جای مصرف شیرینی جات یا دسرهای بدون قند و رژیمی، نوع واقعی آن را مصرف کنید. اما توصیه متخصصان تغذیه این است که مصرف این دسته از مواد غذایی پر کالری را تا حد امکان محدود کنید. این روش بسیار سالم و کارآمدتر از انتخاب مواد غذایی جایگزین و بدون قند می باشد.
بستنی رژیمی با قند و چربی کاهش یافته
حتما شنیده اید که به تازگی برخی از برندهای ایرانی و غیر ایرانی بستنی سازی، در تبلیغات خود بستنی های رژیمی با شیرین کننده های طبیعی را معرفی می کنند. این خبر شاید برای عاشقان بستنی بسیار جذاب و وسوسه کننده باشد. اما این در حالی ست که متخصصان تغذیه با تولید این نوع بستنی ها به شدت مخالف هستند.
این حقیقت تلخی ست که باید از آن آگاه باشیم. سیاست های تولیدکنندگان با معیارهای تغذیه سالم و حفظ سلامتی افراد هم راستا نمی باشد. تولید بستنی های رژیمی، حتی با استفاده از شیرین کننده های طبیعی، گامی ست که می تواند اراده افراد را تحت تاثیر قرار دهد. در این صورت دیگر هیچکس حاضر نیست برای رسیدن به وزن ایده آل خود، تلاش کند و یا دسته ای از مواد غذایی را از رژیم خود حذف کند.
همچنین گفتنی ست که خوردن بیش از حد این نوع بستنی ها می تواند مشکلاتی مثل ناراحتی معده، ایجاد نفخ، اسهال و… را ایجاد کند.
توصیه می شود؛ مصرف بستنی را در رژیم خود محدود کنید!
بی شک خوردن بستنی شیرین و خنک، آن هم در فصل بهار و تابستان بسیار لذت بخش می باشد. پس خودتان را از خوردن آن محروم نکنید. بهتر است به جای انتخاب بستنی های رژیمی با قند و چربی کاهش یافته، بستنی معمولی را نوش جان کنید. اما اگر می خواهید دچار چاقی و اضافه وزن نشوید، توصیه ما این است که مصرف انواع بستنی را محدود کرده و در خوردن آن زیاده روی نکنید.
انواع سس سالاد کم چرب و رژیمی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، بدن ما برای جذب و دریافت مواد مغذی سبزیجات نیاز به چربی دارد. در واقع وقتی شما روی سالادتان سس کم چرب یا بدون چربی اضافه می کنید، بدن خود را از دریافت مواد مغذی آن سالاد محروم خواهید کرد.
همچنین گفتنی است، حتی معروف ترین برندهایی که انواع سس کم چرب و رژیمی را تولید می کنند، در پروسه تولید مقادیر زیادی شیرین کننده و شکر به آن می افزایند تا طعم و مزه سس همچنان خوشایند و جذاب باقی بماند. در نتیجه مصرف این سس ها موجب چاقی و اضافه وزن خواهد شد.
روغن زیتون، سرکه، آبغوره و دیگر افزودنی های طبیعی را امتحان کنید!
پیشنهاد متخصصان تغذیه این است که به جای افزودن انواع سس های رژیمی و کم چرب، از چاشنی و افزودنی های طبیعی برای سالادتان استفاده کنید. از بهترین انواع این چاشنی ها می توان به روغن زیتون طبیعی، انواع سرکه، آبغوره و … اشاره کرد.
کامبوجیا
شاید شنیده باشید که مصرف نوشیدنی کامبوجیا مزایای فراوانی برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش، حفظ ایمنی و سلامت قلب به همراه دارد. در حالی که این نوشیدنی حاوی ویتامین های ضروری، آنتی اکسیدان ها و پروبیوتیک های لازم برای بدن می باشد، اما تحقیقات کافی برای اثبات مزایایی که کامبوجیا برای سلامتی دارد انجام نشده است. در نتیجه متخصصان تغذیه قادر نیستند سالم بودن این نوشیدنی را تایید کنند.
گفتنی است که نوشیدنی کامبوجیا حاوی مقادیر زیادی قند می باشد و همچنین کالری بالایی دارد. همچنین به دلیل گازدار بودن این نوشیدنی، مصرف بیش از حد آن می تواند موجب ناراحتی های گوارشی مانند نفخ، درد معده و… شود.
چای معمولی بنوشید!
متخصصان تغذیه چای معمولی را توصیه می کنند. زیرا آنتی اکسیدان های درون این نوع چای شناخته شده می باشند و مطالعات کافی برای اثبات و تایید خواص چای معمولی انجام شده است. در نتیجه می توانید با خیالی آسوده آن را بنوشید. البته نباید در نوشیدن آن زیاده روی کنید.
ادامه این مقاله را در بخش دوم مطالعه نمایید.