ممکن است پیش از این نکاتی منفی درباره قهوه و مضراتی از آن برای سلامتی شنیده باشید، آیا می دانید که تاثیر قهوه برای دیابت چیست و تا چه اندازه می تواند در پیشگیری از ابتلا به این بیماری مزمن، موثر باشد؟ شواهد قوی وجود دارد که ثابت می کنند قهوه می تواند در کاهش ریسک ابتلا به بیماری های کبدی، انواعی از سرطان و حتی افسردگی موثر واقع شود.
همچنین تحقیقات قانع کننده ای وجود دارد که نشان می دهد افزایش مصرف قهوه، ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. این خبری بسیار خوب برای آن دسته از افرادی است که نمی توانند فنجان قهوه خود را کنار گذاشته و از آن صرف نظر کنند. البته این موضوع را نیز باید در نظر داشت که قهوه برای افرادی که در حال حاضر مبتلا به دیابت نوع 2 هستند، با مضراتی همراه خواهد بود.
در ادامه با ما باشید تا به تاثیر قهوه برای دیابت نگاهی بیندازیم.
از تاثیر قهوه برای دیابت چه می دانید؟
دیابت چیست؟
دیابت نوعی بیماری است که بر نحوه پردازش قند خون در بدن تاثیر می گذارد. قند خون، فاکتوری بسیار مهم در چرخه حیات بدن است و درست همان چیزی می باشد که مغز شما سوزانده و به عضلات و بافت ها انرژی می بخشد. اگر به دیابت مبتلا هستید، این بدان معنی است که گلوکز بیش از حد در خون شما گردش می کند. این اتفاق زمانی رخ می دهد که بدن شما به انسولین مقاوم شده و دیگر قادر به جذب موثر گلوکز به سلول ها برای تولید انرژی نیست.
گلوکز بیش از حد در خون، می تواند نگرانی های جدی برای سلامت فرد به وجود آورد. دیابت را باید به دو نوع اصلی و کلی دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2، تقسیم بندی کنیم. البته انواع دیگر دیابت مانند دیابت دوران بارداری را داریم که معمولا پس از زایمان، از بین می روند.
پیش دیابت که گاهی به آن دیابت مرزی نیز گفته می شود، شرایطی دارد که طی آن، میزان قند خون فرد بالاتر از حد معمول است، اما هنوز آن قدرها زیاد نیست که بتوان نام ابتلا به دیابت را بر آن نهاد.
همین طور بخوانید: هویج در برنامه غذایی افراد مبتلا به دیابت
برخی از علائم دیابت:
- عطش بیش از حد نرمال
- کاهش وزن غیرقابل توضیح
- خستگی زیاد
- تحریک پذیری
اگر فکر می کنید که برخی از این علائم را دارا هستید، حتما با پزشک خود در این باره مشورت نمایید.
تاثیر قهوه برای دیابت
تاثیر قهوه برای دیابت را باید چیزی متفاوت از سایر خواص آن بدانیم. محققان دانشگاه هاروارد بیش از 100 هزار نفر را برای حدود 20 سال، مورد مطالعه قرار دادند. آن ها روی یک دوره 4 ساله متمرکز شده و نتیجه تحقیقات خود را در سال 2014 میلادی، منتشر ساختند. این تحقیق ثابت کرد افرادی که بیش از یک فنجان قهوه در روز می نوشند، به اندازه 11 درصد کمتر با احتمال خطر ابتلا به دیابت نوع 2 دست به گریبان هستند. به همین ترتیب عده ای که روزانه تنها یک فنجان قهوه نوشیده و به آن محدود هستند، تا 17 درصد ریسک افزایش ابتلا به دیابت نوع 2 را همراه خواهند داشت.
هنوز مشخص نیست که چرا قهوه چنین تاثیری در پیشرفت یا عدم پیشرفت دیابت دارد. احتمالا اولین جرقه ای که در ذهنتان زده می شود، حضور کافئین است! باید گفت که کافئین در کوتاه مدت باعث افزایش سطح هر دوی گلوکز و انسولین می شود. در یک مطالعه کوچک که شرکت کنندگان آن همگی مرد بودند، ثابت شد که قهوه بدون کافئین حتی باعث افزایش حاد قند خون خواهد شد. البته این مطالعات هنوز تکمیل نشده و باید نقش کافئین در افزایش یا کاهش قند خون، به صورت جدی تری مورد بررسی قرار بگیرد.
تاثیر قهوه بر گلوکز و انسولین
در حالی که قهوه می تواند برای ایجاد محافظت در مقابل ابتلا به دیابت مفید باشد، برخی از مطالعات نشان داده اند که قهوه سیاه، خطراتی را برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2، ایجاد می کند.
پیشنهاد مطالعه: آیا افرادی که دیابت دارند می توانند کشمش بخورند؟
کافئین، قند خون و انسولین (قبل و بعد از غذا)
یک مطالعه در سال 2004 میلادی نشان داد که مصرف کپسول کافئین قبل از غذا منجر به افزایش قند خون بعد از غذا در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می شود. همچنین این مطالعه، افزایش مقاومت به انسولین را نشان داد. طبق یک مطالعه اخیر که سال 2018 منتشر شد، ممکن است یک عامل ژنتیکی در این میان درگیر شود. ممکن است ژن ها در متابولیسم کافئین و چگونگی تأثیر آن بر قند خون نقش داشته باشند. در این مطالعه، افرادی که کافئین را کندتر متابولیزه می کنند، سطح قند خون بیشتری نسبت به افرادی که سریع تر متابولیسم کافئین را انجام می دهند، خواهند داشت.
البته در قهوه غیر از کافئین چیزهای دیگری وجود دارد. این موارد دیگر ممکن است مسوولیت تأثیر محافظتی باشد که در مطالعه 2014 مشاهده شده است. البته در نظر داشته باشید که نوشیدن قهوه کافئین دار در مدت زمان طولانی و پیاپی، نیز ممکن است تأثیر آن را بر گلوکز و حساسیت به انسولین تغییر دهد. به واقع تحمل مصرف طولانی مدت ممکن است چیزی باشد که باعث ایجاد اثر محافظتی می شود. در نهایت، یک تحقیق جدیدتر در سال 2018 میلادی نشان داد که اثرات طولانی مدت قهوه و کافئین ممکن است با کاهش خطر ابتلا به دیابت در ارتباط باشند.
قند خون و انسولین ناشتا
یک مطالعه در سال 2004 میلادی بین دو گروه که روزانه نزدیک به 1 لیتر قهوه نوشیده و گروه دیگری که لب به آن نمی زدند، انجام گرفت. در پایان مطالعه چهار هفته ای، رویت شد افرادی که قهوه مصرف کردند، مقدار بیشتری انسولین در خون خود داشتند.
اگر به دیابت نوع 2 مبتلا هستید، بدن شما قادر به استفاده موثر از انسولین برای مدیریت قند خون نیست. آن دوره که در تاثیر بخشی طولانی مدت قهوه دیدیم، احتمالا برای شما، طولانی تر از چهار هفته خواهد بود.
سایر مزایای نوشیدن قهوه
از سایر مزایای نوشیدن قهوه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش ریسک ابتلا به بیماری پارکینسون
- جلوگیری از ابتلا به بیماری های کبد، از جمله سرطان کبد
- کاهش ریسک ابتلا به نقرس
- جلوگیری از ابتلا به آلزایمر
- کاهش ریسک ایجاد سنگ های صفراوی
به علاوه مطالعات حاکی از آن هستند که مصرف قهوه، به میزان قابل توجهی خطر ابتلا به افسردگی را کاهش داده و توانایی تمرکز و تفکر واضح را افزایش می دهد.
احتیاط در مصرف قهوه
اگر دیابت نداشته، اما نگران ابتلا به آن هستید، از افزودن شکر به قهوه، خودداری کرده و آن را به حداقل برسانید. توجه داشته باشید که افزودن شکر و سایر شیرین کننده ها به قهوه، مزایای آن را کمرنگ می سازد. به علاوه خامه های قهوه و سایر افزودنی های آن، غالبا دارای کربوهیدرات های ناسالم و مضر هستند و همچنین کالری بالایی دارند.
خطرات و هشدارها
در نظر داشته باشید که مصرف قهوه حتی برای افراد عادی نیز می تواند با خطرات و هشدارهایی همراه باشد که اصلی ترین آن ها عبارتند از: سردرد، بی قرار و اضطراب! بنابراین مانند تمام خوردنی ها و نوشیدنی های دیگر، احتیاط در میزان مصرف آن، توصیه می شود. به علاوه لازم است که کودکان و نوجوانان از مصرف قهوه و به طور کلی نوشیدنی های کافئین دار اجتناب کنند.
منبع: healthline