آب لبو یا چغندر را غالباً به عنوان یک خوراکی فوق العاده مفید می شناسیم. از این گیاه به رنگ یاقوت ، قرن ها برای درمان یبوست تا تب بالا استفاده شده است. چغندر پر از فولات، پتاسیم و سایر مواد مغذی است که به طور کلی برای سلامت بدن شما مفید است، اما تحقیقات نشان می دهد که چغندر ممکن است به ویژه برای مبتلایان به دیابت نیز مفید باشد. اگر کنجکاو تاثیر چغندر بر دیابت شده اید، در ادامه با ما همراه باشید.
چغندر سرشار از آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی قدرتمندی است که با مولفه های سلامتی مرتبط هستند. در اینجا به فواید چغندر از جمله اثرات مثبت چغندر برای مبتلایان به دیابت می پردازیم.
فواید مصرف لبو ( چغندر ) چیست؟
تاثیر آب لبو بر دیابت با تنظیم سطح انسولین و پایین آوردن قند خون
چغندر سرشار از فیتوشیمیایی (شیمی گیاهی) است که برای تنظیم انسولین و کاهش قند خون در انسان تأثیر دارد. مطالعات در سال 2014 میلادی، تأثیر آب لبو را بر میزان قند خون بعد از خوردن غذا بررسی کرده است. این مطالعه نشان داد که نوشیدن 225 میلی لیتر یا کمی کمتر از یک لیوان آب چغندر منجر به سرکوب و پایین آوردن قابل توجه سطح گلوکز بعد از غذا می شود.

تاثیر چغندر برای دیابت و کاهش ابتلا به بیماری های مزمن
طبق گفته مراکز مطالعاتی، مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان ها از جمله چغندر بسیار حائز اهمیت بوده و در جلوگیری از ابتلا به انواع بیماری مفید هستند. آنتی اکسیدان ها با مبارزه با رادیکال های آزاد که به سلول ها آسیب می رسانند، مانع از بیماری های مختلف می شوند. آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد اکسیداتیو نام دارد که با تعدادی از بیماری های جدی از جمله بیماری های قلبی و سرطان در ارتباط است. چغندر حاوی 1.7 میلی گرم آنتی اکسیدان در هر 3.5 اونس می باشد، که می توان به آنتی اکسیدانی به نام بتالین ها اشاره کرد و به خصوص رنگ قرمز چغندر به همین آنتی اکسیدان مربوط می شود. این گیاه ریشه دار همچنین حاوی ترکیبات دیگری هستند که التهابات را سرکوب کرده و در علم جدید پزشکی کاربرد زیادی دارد.
همین طور بخوانید: قهوه برای دیابت | آیا افراد دیابتی مجاز به مصرف قهوه هستند؟
یکی از عوارض دیابت که با چغندر مرتفع می شود چیست ؟
دیابت باعث آسیب به رگ های خونی کوچک (ریز عروقی) و رگ های خونی بزرگتر (ماکروواسکولار) شما می شود که این منجر به صدماتی روی چشم، قلب، کلیه ها و سایر قسمت های بدن خواهد شد.
آنتی اکسیدان ها، مانند آنهایی که در چغندر ( لبو ) وجود دارند، خطر عوارض دیابت را کاهش می دهند، از جمله:
- رتینوپاتی
- بیماری کلیوی
- نوروپاتی و بیماری پای دیابتی
- بیماری قلب و عروقی

کمک آب لبو ( چغندر ) به تولید انسولین
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد یکی از متابولیت های موجود با غلظت های زیاد در چغندر ممکن است مقاومت به تولید انسولین را کاهش دهد. همان متابولیت در سطح خون انسان یافت می شود، اما در افرادی که مقاومت به انسولین، پیش دیابت و فاکتورهای خطر قلبی عروقی دارند کمتر از افراد سالم است. یک مطالعه کوچک در سال 2017 میلادی، شرکت کنندگان دارای اضافه وزن که آب چغندر را با کربوهیدرات مصرف می کردند نسبت به افراد غیر چاق مقاوم به انسولین مورد بررسی قرار داد.
مطالعه دیگری نشان داد که شرکت کنندگان سالم که آب چغندر را در طول وعده غذایی مصرف می کنند، بعد از غذا پاسخ به انسولین و گلوکز پایین تری داشتند. با این حال، یک مطالعه معتبر در سال 2014 بر روی 27 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 که روزانه آب چغندر می نوشیدند، هیچ تغییری در مقاومت به انسولین پیدا نکرد. این مطالعات تعداد کمی از شرکت کنندگان را درگیر کرده و تحقیقات بیشتری لازم است. ممکن است کاهش مقاومت به انسولین یکی از مزایای خوردن چغندر باشد و این ماده خوراکی به طور بالقوه برای افراد دیابتی مفید باشد.
حتما بخوانید: خیار برای دیابت | آیا افراد دیابتی مجاز به مصرف خیار هستند؟
تاثیر چغندر برای دیابت و فشار خون چیست ؟
فشار خون بالا یک عارضه شایع در مبتلایان به دیابت است. تحقیقات نشان می دهد که خوردن چغندر یا نوشیدن آب لبو ممکن است فشار خون را کاهش دهد. یک منبع آگاه در سال 2014 نشان داد که مبتلایان به فشار خون بالا با نوشیدن یک فنجان آب چغندر هر روز افت فشار خون قابل توجهی را تجربه می کنند. برخی از افراد همچنین بهبود در کشش رگ های خونی خود را تجربه کرده اند.
محققان معتقدند که نیترات موجود در آب لبو با بازگشایی رگ های خونی و بهبود جریان خون سر و کار دارد. یک فنجان آب چغندر حاوی 100 کالری و حدود 23 گرم کربوهیدرات است. همچنین آب چغندر باعث کاهش چشمگیر فشار خون سیستولیک می شود. اخیراً ، یک آزمایش دقیق تصادفی نشان داد که نیترات موجود در آب چغندر باعث کاهش فشار خون در برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می شود.

آیا در صورت داشتن دیابت خوردن آب لبو ، بلامانع است؟
در صورت ابتلا به دیابت، خطرات شناخته شده ای در مورد خوردن چغندر وجود ندارد.به علاوه خوردن چغندر توسط انجمن دیابت آمریکا توصیه شده است، مگر در مواردی که به چغندر حساسیت داشته باشید. توجه داشته باشید که مصرف چغندر باعث می شود ادرار یا مدفوع صورتی یا قرمز به نظر برسد و در این خصوص جای نگرانی نیست. تعداد کمی از افراد بعد از مصرف چغندر، بوتریا را تجربه می کنند. اگرچه می تواند نگران کننده باشد، بوتریا معمولاً مضر نیست. این ناشی از یکی از ترکیبات موجود در چغندر است که به آن رنگ می دهد و معمولاً به خودی خود پاک می شود.
راه های گنجاندن چغندر در رژیم غذایی
چغندر فوق العاده است و می توانید آن را در اشکال مختلف غذایی خود، مورد استفاده قرار دهید. می توانید از چغندر در سالادها، خورش ها و اسموتی ها استفاده کنید. با گنجاندن این گیاه در برنامه غذایی خود، از خواص بی نظیر آن بهره مند خواهید شد. در صورتی تمایل چغندر را پخته و به صورت مجزا میل کرده و یا آن را در قالب ترکیبی با دیگر مواد، نوش جان کنید.
خط آخر
چغندر مملو از خواص بی نظیری است که باعث می شود خوردن آن برای اغلب افراد، مفید باشد. تاثیر چغندر بر دیابت نیز باعث می شود که این گیاه ریشه دار، برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2، کاملا مفید بوده و اثربخشی انسولین در بدن آن ها را بالا ببرد.
منبع: healthline