دوران نوجوانی مانند کابوس های شبانه می ماند.پیش از ورود به دنیای بزرگسالی نوجوان و والدینش زمان های پر تنشی را تجربه می کنند زیرا نوجوان در حال سپری کردن تغییرات چشمگیر فیزیکی، احساسی و فکری می باشد. مجموع این تغییر و تحولات، زندگی نوجوان و خانواده اش را دستخوش چالش کرده و قدم گذاشتن به دنیای بزرگسالی را سخت و پیچیده می کند بنابراین دانستن راهکارهایی جهت آسان کردن این فرایند، می تواند بسیار حائز اهمیت باشد. به همین منظور توصیه های پیشنهادی ما را دنبال بفرمایید:
والدین بایستی آگاهی و اطلاعات خود را بالا ببرند
خواندن کتاب های مربوط به دوران نوجوانی و شروع بزرگسالی می تواند راهنمای خوبی در این زمینه باشد . بهتر است والدین به دوران مشابه زندگی خود فکر کنند و به خود یادآور شوند که این دوران چگونه دورانی می تواند باشد تا درک بیشتری در روابط خود با فرزندشان پیدا کنند. به این ترتیب مشاهده نوسان های رفتاری از جانب فرزند نوجوان برایشان دور از ذهن نخواهد بود و برای دست و پنجه نرم کردن با بحران های پیش رو آمادگی بیشتری خواهند داشت که به این ترتیب گذر از این دوران و ورود به دنیای بزرگسالی روان تر صورت خواهد گرفت.در واقع هرچه بیشتر این دوران را بشناسید بهتر سپری خواهد شد. می توانید در این زمینه از افراد قابل اعتمادی که آگاهی و تجربه بیشتر و مفیدی در این باره دارند هم کمک بگیرید و یا اینکه از کارشناسان کمک حرفه ای بگیرید تا با قدرت هرچه تمام تر در کنار فرزند خود باشید.
با فرزند خود به مراتب صحبت کنید
صحبت کردن در مورد گذر از فراز و نشیب های نوجوانی و ورود به دنیای بزرگسالی زمانیکه فرزند شما در حال تجربه این دوران است چندان کاری از پیش نخواهد برد . آگاه کردن نوجوان نسبت به ماهیت این دوران و آنچه در انتظارش می باشد بایستی پیش از فرا رسیدن این دوران صورت گیرد و بارها تکرار شود تا فرزند شما درک کامل و عمیقی نسبت به این دوران پیدا کند . به سوالاتشان در حد درک و متناسب با شرایط فکری و احساسیشان، پاسخ دهید. هر چه اطلاعات صحیح جامع و قابل فهم تری از شما دریافت کنند غلبه بر چالش های تغییر و تحولاتی که در انتظارشان است ساده تر می شود. با مشاهده نخستین نشانه های تغییر رفتارشان نظیر تعریف جوک های جنسی یا توجه بیش از قبل به ظاهر خود و دیگران بایستی به سراغشان رفته و با بیان سوالاتی نظیر اینکه آیا احساساتی را تجربه می کنی که برایت تازگی دارند ؟ آیا آشفته ای و نمی دانی چرا و موارد مشابه، به او بفمانید که از حال درونش خبر دارید تا به شما نزدیک شود. به او خواندن کتاب هایی که می توانند راهنمای خوبی برایش باشند را پیشنهاد داده و از خاطرات و تجربیات دوران مشابه خود برایشان صحبت کنید تا همراهی شما را با شوق بیشتری پذیرا شوند.
با فرزند خود در جنگ نباشید
با مشاهده تغییرات رفتاری و احساسی فرزند نوجوان خود مانند رنگ کردن موها به رنگ های زننده یا پوشیدن لباس های نامتعارف سریع معترض نشوید. اعتراض جدی خود را برای موارد حاد تر نظیر مصرف مواد و الکل یا فرار از مدرسه نگاه دارید. در موارد ساده تر مانند پوشش نامناسب یا رنگ کردن موها بهتر است با برقراری یک گفتگوی سالم، صمییمی و سرشار از اعتماد از فرزند خود بخواهید که دلایل انجام این کار را برایتان توضیح دهد و سعی کنید با او هم احساس شوید. در ادامه برایش شرح دهید که با چنین ظاهری که برای خودش ساخته چه اندازه از استانداردهای جامعه فاصله گرفته و چه شکلی به نظر می رسد. او باید متوجه هنجار شکنی هایش بشود تا بتواند اینگونه رفتارهایش را تصحیح کند.
فعالیت های فرزند نوجوان خود را نظارت کنید
برنامه های تلوزیونی، کتاب ها و مجلاتی که مطالعه می کنند و آنچه در اینترنت بررسی و استفاده می کنند، همگی فعالیت هایی هستند که بایستی تحت نظارت شما صورت گیرند. فرزند شما به حجم قابل توجهی از اطلاعات دسترسی دارد. از اینکه در مورد تماشای تلوزیون و استفاده از اینترنت برایش محدودیت تعیین کنید، نترسید . باید در جریان آنچه از فعالیت های این چنینی دریافت می کنند یا اینکه در اینترنت با چه کسانی در تماس هستند ، باشید.
حتما مطالعه کنید :چگونه توان فکری فرزندمان را قوی کنیم ؟
برای فرزند خود قوانینی تنظیم کنید و پیامد رعایت و عدم رعایت آن را تعیین کنید
تنظیم قوانین و برقراری نظم ، برای آموزش و هدایت فرزند شماست نه کنترل یا تنبیه او. برای فرزند خود رفتار خوب و مناسب در محیط خانه، مدرسه و اجتماع را تعریف کنید تا بداند چطور رفتار کند. برایش مشخص کنید که در صورت تخطی از باید و نباید های رفتاری چه پیامدهایی در انتظارش خواهد بود و از پیش، عواقبی عادلانه و مناسب را در این زمینه در نظر بگیرید. قوانین، کوتاه و کاربردی باشند. فرزندتان دلیل انتخاب این قوانین را متوجه شود تا با رغبت بیشتری رعایتشان کند. پیامدهای نقض قوانین، متناسب با عملکردهای فرزند باشد . در تعیین قوانین و پیامدهای عدم رعایت آنها انعطاف داشته و در کنار مسوولیت ها و وظایفی که به فرزند خود واگذار می کنید به او آزادی عمل و قدرت انتخاب هم بدهید. به خاطر داشته باشید که رعایت کردن قوانین از جانب فرزندتان را تحسین و قدردانی کرده و در حالت معکوس برخوردی نداشته باشید که او شرمگین شده و عزت نفسش تخریب شود بلکه پیش از اجرای پیامدهای از قبل تعیین شده، به نرمی و با منطق با او صحبت کرده، موارد ضروری، واقعیات و نیاز او به قبول پیامدها را برایش توضیح دهید.
به حریم شخصی فرزند نوجوان خود احترام بگذارید
برای بسیاری از والدین سخت است که اجازه دهند فرزند نوجوانشان خلوت خود را داشته باشد و وارد حریم شخصی او نشوند. گاهی نظارت بر کارهای فرزندشان را با دخالت کردن در تمام امور شخصی او اشتباه می کنند. در حالیکه چنانچه دلتان می خواهد فرزند خود را آماده ورود به دنیای بزرگسالی کنید بایستی اجازه برخی آزادی عملها را به او بدهید. کنارش باشید و در صورت مشاهده اولین نشانه های خطر به خود اجازه دهید که با موافقت خودش به حریم شخصی اش ورود کنید. به عبارتی، اتاق فرزند شما ،نوشته ها، ایمیل ها و مکالمات شخصی اش جزء حریم شخصی او محسوب می شوند. با این حال نیاز است که از فرزند خود درخواست کنید تا شما را در جریان فعالیت ها و افکارش در طول روز قرار دهد. با گفتگوهای موثر خود او را به این باور و درک برسانید که برای حفظ امنیت خودش نیاز است که شما همواره بدانید کجا می رود، چه زمانی باید به منزل باز گردد، با چه افرادی وقت می گذراند و فعالیت های روزانه اش را چه مواردی تشکیل می دهند، بدون اینکه در جریان تمام جزئیات قرار بگیرید. به او بگویید که با اعتماد به او کنارش هستید و تا زمانیکه پاسخ اعتماد شما به خودش را می دهد همه چیز در آرامش است و اگر عکس این حالت پیش آید قطعا برخی آزادی هایش از او گرفته می شود.
خود، نمونه و سرمشق قابل قبولی برای او باشید
فرزند نوجوان شما رفتار و سبک زندگی شما را برای ورود به بزرگسالی و زندگی در جایگاه یک بزرگسال پیش می گیرد. عملکردهای شما بسیار تاثیر گذار تر از کلام شما هستند. با رفتار خود به فرزندتان، نحوه زندگی کردن سالم، موثر و پربار و مقابله با چالش های زندگی را نشان دهید. الگوی مناسبی باشید تا با انگیزه و میل خود، راه شما را ادامه دهند.