آلرژی یا حساسیت در واقع واکنش سیستم ایمنی بدن به یک عامل خارجی است، که معمولا برای بدن شما مضر نمی باشد. به این عوامل خارجی آلرژن می گویند، که شامل بعضی از غذاها، گرده گیاهان و یا مو و شوره حیوانات خانگی می باشد. وظیفه سیستم ایمنی بدن این است که با مبارزه با پاتوژن های مضر، سلامت بدن را تضمین کند. این کار را با حمله کردن به هر چیزی که احساس کند می تواند به بدن شما آسیب بزند، انجام می دهد. بسته به نوع آلرژن، این واکنش می تواند عطسه، التهاب، یا هر علائم دیگری باشد. و همچنین درمان آلرژی در هر نوع آن می تواند متفاوت باشد.
سیستم ایمنی شما معمولا با محیط زندگی شما سازگار می شود، به عنوان مثال وقتی بدن ما با چیزی شبیه به موی حیوانات مواجهه می شود، باید آن را بی خطر شناسایی کند. اما در افرادی که به موی حیوانات حساسیت دارند، سیستم ایمنی بدن آن را به عنوان تهدید مهاجم خارجی تلقی کرده، و به آن حمله می کند.
آلرژیها بسیار متداول و رایج هستند، و درمان های متعددی وجود دارد که می تواند به شما در جلوگیری از بروز علائم و عوارض آن ها کمک کند. در این مطلب شما را با هر آنچه که باید در مورد آلرژیها بدانید، مانند عوامل و علائم بروز آن و همچنین درمان و پیشگیری از آلرژی آشنا خواهیم کرد.
هر آنچه باید راجع به آلرژی یا حساسیت بدانید
علائم آلرژی
علائمی که در اثر ابتلا به آلرژی تجربه می کنید، نتیجه چندین عامل مختلف می باشد، که شامل نوع حساسیت شما و میزان شدت آن می باشد.
علائم آلرژی غذایی
آلرژی غذایی می تواند باعث تورم، کهیر، حالت تهوع، خستگی و غیره شود. ممکن است کمی طول بکشد تا متوجه شوید که به حساسیت غذایی مبتلا هستید. پس اگر بعد از یک وعده غذایی دچار واکنش و علائم جدی شدید، بلافاصله به پزشک عمومی مراجعه کنید. پزشک شما می تواند دلیل اصلی واکنش های بدن را تشخصی داده، و شما را به یک متخصص ارجاع دهد.
علائم آلرژی فصلی
علائم این نوع آلرژی بسیار شبیه به علائم سرماخوردگی مانند گرفتگی و آبریزش بینی و تورم چشم ها می باشد. غالبا می توانید علائم آلرژیهای فصلی را در خانه و به وسیله داروهای بدون نسخه کنترل کنید. اگر علائم غیر قابل کنترلی را تجربه کردید، به پزشک مراجعه کنید.

علائم آلرژی شدید
حساسیت یا آلرژی شدید می تواند باعث آنافیلاکسی (یک واکنش آلرژیک حاد به یک آنتی ژن – به عنوان مثال سم زنبور عسل – که بدن حساسیت بالایی به آن دارد.) شود. این نوع آلرژیها می توانند با علائمی همچون مشکلات تنفسی، سرگیجه و از دست دادن هوشیاری، جان شخص را به خطر بیاندازند. اگر خود یا یکی از نزدیکان تان بعد از تماس با یک آلرژن، یکی از این علائم را تجربه کردید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
آلرژی روی پوست
آلرژیهای پوستی ممکن است علامت یا نشانه یک نوع آلرژی باشند. همچنین ممکن است نتیجه تماس مستقیم با یک آلرژن باشند.
به عنوان مثال، خوردن یک غذای آلرژیک می تواند علائم متعددی را در شما ایجاد کند. ممکن است در دهان یا گلوی خود احساس سوزش کنید. همچنین احتمال دارد دچار بثورات پوستی شوید.
با این حال، درماتیت تماسی (تحریکات پوستی مانند قرمزی، التهاب، خارش و غیره) ناشی از تماس مستقیم پوست با یک آلرژن ایجاد می شوند. این اتفاق هنگامی رخ می دهد که شما با موادی که به آن ها حساسیت دارید در تماس باشید، مانند بعضی از محصولاتی بهداشتی یا آرایشی.
انواع آلرژی پوستی عبارتند از:
- بثورات: مناقطی از پوست دچار سوزش، قرمزی و تورم شده، که ممکن است دردناک یا همراه با خارش باشند.
- اگزما: نقاطی از پوست که دچار تورم شده، و ممکن است با خارش یا خونریزی همراه باشد.
- درماتیت تماسی: تقریبا بلافاصله بعد از تماس با یک آلرژن، مناطقی از پوست دچار خارش و قرمزی می شوند.
- گلودرد: حلق یا گلو دچار سوزش و التهاب می شوند.
- کهیر: ایجاد و گسترش قرمزی، خارش و تاول هایی در اندازه ها و اشکال مختلف روی سطح پوست.
- تورم چشم ها: چشم ها ممکن است دچار خارش و ریزش اشک شده، و پف کرده به نظر بیایند.
- خارش: سوزش و التهاب در پوست.
- سوزش: التهاب پوستی که منجر به احساس ناراحتی و گزش روی پوست می شود.

علل و عوامل ایجاد آلرژی
محققان هنوز پی نبرده اند، که چرا ورود یک عامل خارجی بی ضرر به بدن، باعث ایجاد واکنش های آلرژیک می شود.
آلرژیها یک مولفه ژنتیکی دارند. این به این معنی است که والدین می توانند آلرژی را به فرزندان خود منتقل کنند. با این حال، فقط حساسیت های عمومی و کلی ژنتیکی هستند، و آلرژیهای خاص بین والدین و فرزندان منتقل نمی شوند. به عنوان مثال، اگر مادر شما به ماهی حساسیت داشته باشد، الزاما به این معنی نیست که شما نیز خواهید داشت.
انواع مختلف آلرژن ها (محرک ها) عبارتند از:
- داروها: داروهایی مانند پنسیلین یا سولفونامید.
- مواد غذایی: گندم، بعضی از آجیل ها، شیر، صدف خوراکی و تخم مرغ از مواد آلرژی زای رایج هستند.
- نیش حشرات: شامل نیش انواع زنبورها یا پشه ها.
- کپک ها: میکروب های ناشی از کپک که در هوا معلق هستند، می توانند موجب واکنش های آلرژیک شوند.
- گیاهان: گرده گیاهانی مانند، علف های هرز و درختان، همچنین صمغ گیاهان نظیر، سم پیچک یا سم بلوط از محرک های آلرژیک خیلی رایج هستند.
- محرک های دیگر: نظیر لاتکس که اغلب در دستکش ها یا کاندوم استفاده می شود. و فلزاتی مانند نیکل از آلرژن های رایج شناخته می شوند.
آلرژیهای فصلی یکی از متداول ترین آلرژیها هستند که با آزاد شدن گرده گیاهان ایجاد شده و موجب علائمی مانند، خارش چشم ها، اشک چشم، آبریزش بینی و سرفه می شوند.

درمان آلرژی
شاید بهترین راه برای در امان ماندن از آلرژیها، دوری از عوامل محرک آن ها است، که البته چون همیشه امکان پذیر نیست، از درمان های زیر می توان بهره مند شد.
درمان دارویی
درمان آلرژیها غالبا با داروهایی نظیر آنتی هیستامین ها جهت کنترل علائم آن انجام می شود. بسته به شدت حساسیت شما، پزشک دوز دارو را تعیین می کند.
داروهای درمان آلرژی عبارتند از:
- آنتی هیستامین ها مانند دیفن هیدرامین
- کورتیکواستروئیدها
- سیتیزین (Zyrtec)
- لوراتادین (کلاریتین)
- کرومولین سدیم (گاستروکروم)
- دکونژستانت ها (Afrin، Suphedrine PE، Sudafed)
- تعدیل کننده های لکوترین (Singular، Zyflo)
ایمن درمانی
بسیاری از مردم این روش درمان را انتخاب می کنند، که مستلزم چندین تزریق در طی یک دوره چند ساله می باشد، که به بدن برای مقابله با آلرژیها کمک می کند. یک ایمن درمانی موفق می تواند از بازگشت علائم آلرژی جلوگیری کند.

اپی نفرین اضطراری
اگر شما به یک حساسیت شدید و تهدید کننده مبتلا هستید، باید همیشه یک اپی نفرین اضطراری به همراه داشته باشید.

درمان های طبیعی آلرژی
داروها و مکمل های طبیعی زیادی در بازار برای جلوگیری از علائم آلرژی وجود دارد، که قبل از استفاده از آن ها بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. برخی از داروهای طبیعی ممکن است خود دارای آلرژن ها باشند و علائم حساسیت شما را وخیم تر کنند.

پیشگیری از علائم آلرژی
هیچ راهی برای پیشگیری از آلرژیها وجود ندارد، اما روش هایی برای جلوگیری از بروز علائم آن ها وجود دارند. بهترین راه برای پیشگیری از علائم آلرژی دوری کردن از آلرژن ها می باشد.
اجتناب از محرک ها یکی از موثرترین راه ها برای جلوگیری از علائم آلرژی غذایی است. یک رژیم غذایی اصلاح شده می تواند به شما در محدود کردن علائم آلرژی کمک کند، بنابراین باید بدانید چگونه از آنها اجتناب کنید. برای حذف محرک های غذایی، برچسب غذاها را به طور کامل بخوانید و در رستوران یا مهمانی از میزبان در مورد محتویات غذا خود پرس و جو کنید.
برای پیشگیری از آلرژیهای فصلی، تماسی و غیره، باید بدانیم کجا و چگونه از بروز علائم آن ها جلوگیری کنیم. به عنوان مثال، اگر شما به گرد و غبار آلرژی دارید، می توانید با نصب تصفیه کننده های مناسب، هوای خانه خود را از آلودگی پاک کنید.

زندگی با آلرژی
حساسیت یک مشکل متداول میان مردم دنیا است و اغلب عواقب خطرناکی ندارد. افرادی که در معرض خطر آنافیلاکسی یا حساسیت شدید هستند، باید یاد بگیرند چگونه آلرژیهای خود را مدیریت کنند و در شرایط اضطراری از خود محافظت کنید.
بیشتر آلرژیها با دوری کردن از محرک ها، استفاده از داروها و تغییر شیوه زندگی قابل کنترل هستند. مشاوره با پزشک یا متخصص آلرژی می تواند به کاهش عوارض مهم حساسیت ها کمک کرده و زندگی را برای شما لذت بخش تر کند.