امروزه نوجوانان با فشارهای روحی و روانی فراوانی مواجه هستند، از تغییرات دوران بلوغ تا سوالاتی که راجب خود و جایگاه شایسته خود در ذهن می پرورانند. با تمام این آشفتگی ها و بلاتکلیفی ها، تفاوت میان یک فرد سالم و یک نوجوان افسرده به آسانی قابل تشخیص نیست. اما افسردگی نوجوانان فراتر از تغییر خلق و خوی است. افسردگی یک مشکل جدی در سلامت نوجوانان محسوب می شود، که می تواند بر تمام جنبه های زندگی آنان تاثیر بگذارد. اما خوشبختانه، افسردگی نوجوانان قابل درمان است، و خبر خوب اینکه، والدین می توانند نقش موثری در درمان فرزند خود داشته باشند. عشق، راهنمایی و حمایت والدین، می تواند یک روش قطعی در جهت کمک به نوجوان برای غلبه بر افسردگی باشد.
در این مقاله شما را با علائم افسردگی نوجوانان، و همچنین نقش والدین در مسیر درمان افسردگی آشنا خواهیم کرد. در مقاله چطور از پس افسردگی بربیاییم با راهکارهای جلوگیری از آن هم آشنا شوید.
افسردگی نوجوانان چیست؟
مواردی که در زیر آورده می شود، علائم و زنگ خطر احتمال بروز افسردگی در نوجوان شما است:
- وقتی که می بینید نوجوان در اکثر اوقات روز غمگین و زودرنج است، و به شما می گوید که احساس غم و خشم دارد، یا شما می بینید که اکثر اوقات عصبانی و غمگین است.
- وقتی فرزند شما از مواردی که قبلا او را خوشحال می کرده است، لذت نمی برد.
- تغییر قابل توجه در وزن یا مقدار خوراک نوجوان. کمتر یا بیشتر.
- خواب کم در طول شب، یا خوابیدن زیاد در طول روز.
- احساس بی نیازی به خانواده و دوستان در نوجوان.
- کمبود انرژی، یا احساس ناتوانی در انجام کارهای ساده.
- احساس بی ارزش و گناهکار بودن. عزت نفس پایین.
- ناتوانی در تمرکز و انتخاب. در نتیجه احتمال افت نمرات مدرسه.
- بی توجهی به آینده و اتفاقات آن.
- احساس درد و رنج بدون دلیل، برای مسائل بی اهمیت.
- افکار تکرار شده راجب مرگ و خودکشی.
هر کدام از این علائم ممکن است در فرزندان سالم نیز بروز کند. اما وقتی تمام این علائم با هم، و تقریبا هر روز در نوجوان دیده شوند، آن زمان است که پرچم قرمز افسردگی بالا می آید.
اگر فکر می کنید نوجوان شما افسرده است، چه کاری باید انجام دهید؟
- با فرزند خود راجب احساسات اش و اتفاقات احتمالی که در مدرسه یا خانه باعث آزار و ناراحتی او می شوند، صبحت کنید.
- با پزشک فرزندتان صحبت کنید. بعضی از مشکلات پزشکی ممکن است موجب افسردگی شوند. پزشک شما ممکن است روان درمانی و یا دارو درمانی را پیشنهاد دهد.
- پزشک فرزندتان می تواند نوجوان شما را در سنین 12 تا 21 سالگی برای تشخیص افسردگی تحت نظر داشته باشد. این روزها خودکشی یکی از عوامل عمده مرگ و میر بین نوجوانان است. با دیدن اولین نشانه های افکار خودکشی در نوجوان باید درمان های اورژانسی شروع شوند.
والدین پیش و پس از افسردگی نوجوانان چه کارهایی می توانند انجام دهند؟
ارتقا سلامتی
- اصول اولیه سلامت روانی عبارتند از، یک رژیم غذایی سالم، خواب کافی، ورزش، و ارتباطات سالم و مثبت با دیگران در مدرسه و خانه.
- محدود کردن زمان استفاده از گوشی های موبایل، تشویق به فعالیت های بدنی و سرگرم کننده با دوستان و خانواده، به ایجاد ارتباطات مثبت و سالم کمک می کند.
- استحکام رابطه بین فرزند و والدین، با تمجید نوجوان توسط پدر و مادر، به صورت جداگانه و یک به یک، به دلیل رفتارهای خوب و مناسب او، و اشاره به توانایی ها و نقاط قوت نوجوان.
فراهم کردن ایمنی و امنیت
- در مورد قلدری کردن با فرزند نوجوان خود صحبت کنید. ضعیف و قربانی بودن در قلدری های میان نوجوانان، یکی از دلایل اصلی به وجود آمدن مشکلات سلامت روان (افسردگی نوجوانان) محسوب می شود.
- به دنبال چاره ای برای غم و اندوه خود باشید. اگر شما به عنوان یک پدر یا مادر دچار فقدان یا ناراحتی هستید، برای کمک به فرزند نوجوان خود از افراد یا پشتیبان های دیگر کمک بگیرید.
- استرس را کاهش دهید، زیرا که بیشتر نوجوانان در تحمل استرس ضعیف هستند. همکاری و یاری در انجام تکالیف مدرسه نیز می تواند موثر باشد، همچنین در مورد کارهای روزانه خانه و دستاوردهای مدرسه، بهتر است انتظارتان از نوجوان را بکاهید.
- اسلحه، چاقو، طناب بلند و داروها را باید از دسترس نوجوان دور نگه دارید.
دیگران را آموزش بدهید
- نوجوان شما ممکن است علائم بالا را از خود بروز ندهد.
- ضعف، سستی و ناتوانی می تواند از علائم افسردگی باشد.
- صحبت در مورد سابقه افسردگی در خانواده می تواند سبب افزایش آگاهی نسبت به آن شود.
مهارت های تفکر و مقابله را به نوجوان خود بیاموزید
- به فرزند نوجوان خود بیاموزید به واسطه فعالیت های جسمانی و خلاقانه به آرامش دست پیدا کند. روی توانایی های فرزند خود تمرکز کنید.
- با عشق و حمایت با فرزند خود صحبت کنید، و حرف های او را بشنوید. نوجوان خود را تشویق کنید تا احساسات و افکار خود نسبت به مرگ و خودکشی را با شما در میان بگذارد. آنان را مطمئن کنید که افسردگی مشکلی معمول و رایج است.
- به فرزند نوجوان خود کمک کنید تا مشکلات را به شیوه ای متفاوت و مثبت مورد توجه قرار دهد.
- وظایف و تمرینات خود را مرحله به مرحله به انجام برسانید، تا نوجوان شما بتواند در این راه موفق شود.
یک برنامه ایمنی طراحی کنید
- برنامه درمان را دنبال کنید. مطمئن شوید که فرزند نوجوان شما از درمان پیروی کرده و داروهای تجویز شده را استفاده می کند.
- روند درمان ممکن است چند هفته به طول بی انجامد. نوجوان افسرده ممکن است تغییرات خلقی خود را نپذیرد، و نسبت به عوارض جانبی اولیه درمان (داروهای افسردگی) دلسرد شود.
- یک لیست از افرادی که می توانید در مواقع بحرانی با آن ها تماس بگیرید، تهیه کنید.
- فاکتورهای احتمال خودکشی را مورد توجه قرار دهید. که آن ها عبارتند از، صبحت کردن راجب خودکشی با یک شخص، یا روی اینترنت، بخشیدن اموال، افکار راجب مرگ، و سو مصرف مواد.
- شماره تلفن های پزشک و روانشناس نوجوان خود را برای مواقع بحرانی از پیش آماده کنید.