احتمالا برای شما هم پیش آمده که نوزادی را اطراف خود دیده باشید که روی صورت کوچک خود، جوش های ریزی دارد. در این حالت احتمالا از خود می پرسید که این جوش ها با صورت او چه کار دارند. با ما در این مطلب همراه باشید تا با یکدیگر با علل جوش روی صورت و بدن نوزاد و روش های درمان آن آشنا شوید.
جوش هاي ريز روي صورت و بدن نوزاد
ممکن است نوزادی را در آغوش گرفته باشید و شاهد جوش های ریز روی صورت و بدن او باشید. یا اینکه خود صاحب نوزادی هستید که با این مشکل دست و پنجه نرم می کند. این جوش های ريز روی صورت و بدن نوزاد، آکنه هایی هستند که اغلب بیشتر نوزادان را درگیر می کند. این مشکل معمولا از چند هفته پس از تولد خود را نشان می دهد و در بیشتر مواقع پس از چند هفته خود به خود از بین می روند.
جوش های ريز روی صورت و بدن نوزاد و بدن آن ها به آکنه نوزادی معروف است که به شکل جوش های ریز و قرمز روی صورت و بدن نوزاد پدیدار می شود و اغلب بدون هیچ درمانی از بین می روند. آکنه نوزادی در چند ماهه اول زندگی نوزاد شما بروز می کند اما نوع دیگر نادری از آکنه وجود دارد که به آن آکنه شیرخواری می گویند و آن بعد از دوسالگی فرزند شما نمودار می گردد.
علایم جوش های ريز نوزاد
مانند هر جوش دیگری، جوش های ريز روی صورت و بدن نوزاد، به صورت برجستگی های قرمز رنگی پدیدار می شوند. حتی ممکن است این جوش ها سر سفید بوده که دور آن ها را هاله ای از قرمزی فراگرفته باشد. جوش های ریز نوزادان ممکن است در هر قسمت از صورت آن ها پدیدار شوند، اما رایج ترین نقطه برای بروز این عارضه، گونه ها و لپ های نوزاد است. گاهی هم دیده می شود که در گردن و پشت نوزادان نیز جوش هی ریزی بیرون بریزند.
ممکن است اگر کودک شما گریه کند، آکنه بیشتر شود. همچنین پارچه های خشن و زبر می توانند جوش های ريز روی صورت و بدن نوزاد را تحریک کنند، همانطور که استفراغ یا بزاقی که روی صورت آن ها می مانند، می توانند این کار را انجام دهند. آکنه های کودک گاهی ممکن است از بدو تولد روی صورت و بدن آن ها وجود داشته باشد. اما در بیشتر موارد این بیماری طی دو تا چهار هفته پس از تولد ایجاد می شود و ممکن است چند روز یا هفته ادامه یابد. اگرچه در برخی از موارد ممکن است به چندین ماه به طول انجامد.
علت جوش های نوزاد چیست؟
هنوز مشخص نیست که چرا آکنه ها و جوش های ريز روی صورت و بدن نوزاد ایجاد می شود. برخی محققان معتقدند که این امر ناشی از هورمون های مادر یا نوزاد رخ می دهد.
چه مواردی به جوش های ریز نوزادان شباهت دارند؟
اگزما
اگزما معمولا به صورت برجستگی های قرمز روی صورت نوزاد ظاهر می شود. همچنین ممکن است با بزرگ تر شدن کودک روی زانو و آرنج وی نیز بروز پیدا کند. اگزما می تواند پوست را آلوده کرده، سبب پوسته پوسته شدن آن شود تا جایی که باعث آزاد کودک شده و او شروع به خاراندن نواحی درگیر بدن خود می کند.
پیشنهاد مطالعه: نمونه رژیم شیردهی
اریتما سمیوم
اریتما سمیوم یکی دیگر از بیماری های شایع پوستی است که ممکن است به صورت راش، برآمدگی های کوچک یا لکه های قرمز ظاهر شود. این عرضه در چند روز اول پس از تولد می تواند در صورت، سینه یا اندام کودک شما مشاهده شود. اریتما سمیوم بی ضرر است و معمولا در کمتر از یک هفته پس از تولد ناپدید می گردد.
ميليا
ميليا برجستگی های کوچکی سفید است که ممکن است جوش های ريز روی صورت و بدن نوزاد شما ایجاد شود. آن ها هنگامی رخ می دهند که سلول های مرده پوست در منافذ ریز پوست گرفتار شده و ممکن است ظرف چند هفته بعد از تولد، ظاهر شوند. ميليا با آکنه کودکان بی ارتباط است و نیازی به درمان نخواهد داشت.
جوش های ریز صورت نوزادان چگونه درمان می شوند؟
جوش صورت و بدن نوزاد معمولا بدون درما از بین می روند. این جوش ها اغلب طی چند هفته درمان خواهند شد، اما برخی از جوش های سرسخت، ممکن است تا چند ماه نیز روی صورت و بدن نوزاد شما باقی بمانند. در این حالت پزشک پماد و یا کرمی را تجویز می کند تا در روند بهبودی این جوش ها سرعت داده شود.
برای درمان جوش های ريز روی صورت و بدن نوزاد و آکنه از لوسیون های رفع جوش استفاده نکرده و صورت کودک خود را با آن ها نشویید. توجه داشته باشید که پوست صورت نوزاد دراین سن بسیار حساس است و ممکن است با شستن صورت آن ها با این مواد قوی، به پوستشان آسیب برسانید. از سوی دیگر می توانید با این کار آکنه و جوش ها را تشدید کرده و سبب سوزش پوست آن ها شوید.
روش های درمان جوش های ریز نوزادان
پوست نوزاد خود را تمیز نگه دارید
روزانه صورت کودک خود را با آب گرم بشویید. حمام زمان بسیار خوبی برای انجام این کار است و توجه داشته باشید که برای انجام این کار حتی نیازی به استفاده از مواد شوینده ندارید، آب گرم کفایت می کند.
از استفاده از محصولات قوی خودداری کنید
محصولات دارای رتینوئیدها، که مرتبط با ویتامین A یا اریترومایسین هستند، معمولا برای درمان جوش بزرگسالان استفاده می شود؛ لذا استفاده از آن ها برای درمان جوش های ریز صورت و بدن نوزاد توصیه نمی شود. همچنین نباید از صابون های معطر و کف ها به طور مداوم برای شست و شوی نوزاد خود استفاده نمایید.
از اسکراب ها استفاده نکنید
برای برطرف کردن جوش صورت و بدن نوزاد خود، وسوسه استفاده از اسکراب را کنار بگذارید. اسکراب ها مواد شیمیایی بسیار قوی هستند و می توانند به پوست نوزاد شما آسیب برسانند.
سخن پایانی
همان طور که گفته شد، این جوش ها به شکل خود به خود از بین می روند و عارضه ای جدی برای نوزاد شما محسوب نمی شوند. برای آنکه از شر این جوش ها زودتر خلاصی یابید، از هرگونه استفاده از مواد شیمیایی بدون مشورت با پزشک خودداری کنید. با روش های سرخود، نه تنها این جوش ها را درمان نمی کنید، بلکه سبب تشدید آن ها و آسیب به پوست نوزاد خود خواهید شد.